Zwaluwen Jeugd Beker O15 poulefase Groep 1 11

ALMERE
tel. 036-5331335

AS'80 O 15-1 (zon) - BFC JO15-1,  1-15 * en JO 15-1 - Kon. HFC JO 15-1, 10-2 *

Sam Beuving, Auke Bult, Wessel Elsing, Vincent Flokstra, Toine Geijtenbeek, Imran Hammouti, Mads Lefeber, Job Lukaszen, Luca Messori, Sophie Proost, Bommel Quaedvlieg, Keyan Samuel, Marc Segaar, Jasper van Toorn, Mika van Woudenberg (en op woensdag Safouane el Bouhdifi).

* (Om de teamprestatie recht te doen ben ik gestopt met het benoemen van de doelpuntenmakers achter de einduitslag hierboven. Het verslag daarvan is voldoende.)

Zaterdag 18 september, matchday voor Sophie en de jongens van de O15-1 van BFC. We reizen af naar Almere, waar onze leeftijdsgenoten van AS ’80 ons opwachten. Het is mooi weer en dat komt goed uit, want de kleedkamers zijn vanwege een lekkend dak afgesloten en het leven speelt zich daarom buiten af. Dat maakt de gastvrijheid van onze gastheren er niet minder op, want een kannetje frisse limonade wordt ons door de scheidsrechter van dienst uitgereikt voor langs de lijn.

Onze tegenstander in deze bekerwedstrijd is de zondag afdeling van AS ’80. De zaterdagafdeling zullen we een week later treffen. Zij zijn onze eerste tegenstander in de competitie en het is hopen op mooi weer, want we spelen weer uit.

De wedstrijd verloopt zoals we verwachten. Een hoog scoreverloop, met in de eerste helft een te gretig elftal. Juist in de verwachting van veel doelpunten, wordt het druk in en rond de 16 en lopen we onszelf en elkaar in de weg. Iedereen wil zijn of haar goaltje meepikken vandaag. Met z’n allen voor de pot, zogezegd, maar dan bij de tegenstander. Dat leidt overigens tot het enige tegendoelpunt in deze poulefase van de beker, hetgeen een teleurstelling oplevert. Een counter in de eerste helft na een afgeslagen bal, 2 tegenstanders min of meer alleen voor de keeper en zij spelen het goed uit.

Het is dan  1-2, want inmiddels hadden Luca en Wessel al voor de 0-2 gezorgd. We benutten de flanken niet en omdat we dus de 16 van de tegenstander met ons allen bezet houden, proberen we met afstandsschoten de drukte te omzeilen. Dat lukt, maar erg trefzeker zijn we niet.

Uit een corner van Jasper maakt Sam de 1-3, nadat er enkele minuten verloren gingen aan het -overigens onsuccesvol- plaasen van de cornervlag in de daarvoor bestemde opening. Sam mag ook de 1-4  op aangeven van Toine op zijn naam bijschrijven. Dat is ook de ruststand en Mathijs en Roberto wijzen het team erop dat we er verstandig aan doen meer de flanken op te zoeken omdat er dan ruimte komt rond het strafschopgebied. Verstandig als ze zijn, volgen Sophie en de jongens die aanwijzing op, hetgeen leidt tot 11 doelpunten in de tweede helft en wel als volgt:

1-5 Toine via Keyan, 1-6 Keyan van afstand, 1-7 Luca eveneens van afstand, 1-8 Mads op aangeven van Sam, 1-9 Toine via Sam, zo ook de 1-10, dan omgekeerd 1-11 Sam via Toine en 1-12 door Toine via Mads, Jasper maakt de 1-13, Toine de 1-14 via Mads en de altijd kopsterke en op de juist plek opkomende Imran rond het geheel af op 1-15 (hoewel de KNVB Imran zijn doelpunt niet in de eindstand verwerkte, helaas, maar het waren er echt 15).

Gek genoeg komt bij deze opsomming van doelpunten het refrein van de "Hollandse Amerikaan" in mij op: " van voor, naar achter, van links naar rechts".

We sluiten de poulefase van de beker af en wachten af wat de beker ons verder brengen gaat. Het wordt tijd de competitie aan te vangen.

Maar voordat het zo is, spelen we op woensdagavond 22 september thuis tegen Kon. HFC JO 15-1, Divisie 4-A. Ze hebben hun huiswerk gedaan, onze jongedame en -heren, en weten dat dit team van Kon. HFC fier bovenaan staat en nog ongeslagen is in hun competitie na drie wedstrijden. Knappe overwinningen en ruime uitslagen prijken op voetbal.nl. Dat geldt ook voor ons natuurlijk, maar door het divisie verschil is dat moeilijk te vergelijken.

Mathijs en Roberto leggen Sophie en de jongens (maar dan zonder Sophie, want die zit ziek thuis) nog eens uit hoe goed ze kunnen voetballen, hoe fit ze zijn en daardoor aanhoudend hoog en met druk kunnen spelen. We weten dat we dat ook van Kon. HFC kunnen verwachten, dus we moeten vanaf aftrap alert zijn en geconcentreerd spelen. Goed coachen en plezier maken. En dut lukt deze woensdagavond uitstekend.

Inderdaad zijn we vanaf het allereerste fluitsignaal bij de les. Dat geldt nog niet voor Kon. HFC. Een aantal corners op rij, een schot gestopt door de keeper van Kon. HFC en dan uiteindelijk al in de 4e minuut de 1-0 van Luca. Zijn schot wordt weliswaar eerst nog gekeerd door de keeper, maar de rebound verdwijnt onhoudbaar in de touwen. Ook de 2-0 volgt vrij rap daarna, als Jasper het strafschopgebied in dribbelt en op het juiste moment aflegt op Mads, die de bal hoog de touwen in jaagt. De 3-0 is van Toine uit een penalty. Wessel trekt de bal vanaf de linkerflank panklaar over een aantal verdedigers heen, op Sam. De vervolgens gegeven penalty is terecht en Toine maakt het beheerst af. Net op het moment dat je langs de kant denkt “hier hebben we geen kind aan” laat Kon. HFC zien dat ze goed kunnen voetballen. Via hun linkerflank volgt een aardige aanval, waarbij Imran uit het midden van onze verdediging wordt weggelokt. De daardoor ontstane ruimte wordt door Kon. HFC goed benut en het staat 3-1 na twintig minuten spelen.

Het tweede kwart begint Kon. HFC in een andere samenstelling en wordt sterker. Toch is de eerste kans voor Mads, maar hieruit valt geen doelpunt. We staan achterin goed te verdedigen en voetballen ons vaak knap onder de druk uit, door ook af en toe de lange bal te spelen. Kon. HFC speelt met 4 man op het middenveld en dat geeft ons de gelegenheid van de counter. Het tweede kwart wordt uiteindelijk waardig afgesloten met een imposante dribbel van Luca, waaruit Mads de 4-1 weet te scoren.

Het goede spel van BFC wordt in de tweede helft onverminderd voortgezet. We geven weinig weg achterin. In de 10eminuut komt Mads op over links, verlegt het spel naar de op rechts opkomende Auke, die na een mooi opgezette één-twee met Sam de bal diagonaal en met gevoel de kruising instuurt. De 5-1 verschijnt daarmee op het scorebord. Nog even wordt het spannend als Kon. HFC 5-2- scoort uit een corner, maar al snel wordt hun hoop de grond ingeboord met de 6-2 van Sam. Marc moet nog wel twee keer op rij reddend ingrijpen, maar als Luca met een magistrale solo op de achterlijn Mads naar de 7-2 stuurt, is het met de aanvalskracht van Kon. HFC wel gedaan. Vincent roert zich en vindt Keyan, die Toine in de gelegenheid stelt er 8-2 van te maken om later zelf 9-2 te scoren. Mads doet er tenslotte met een prachtige vrije trap nog een schepje bovenop en met 10-2 laten we ons ware gezicht zien en aan de KNVB waar we thuishoren.

Het waren dus weer een paar doelpuntrijke dagen, die in vroeger tijden zouden zijn afgesloten met de vraag "Gaat het weer een beetje?". Er valt veel nog zoveel te genieten langs de lijn bij de JO 15-1 van BFC, dat ik een uitnodiging om het mee te maken en erbij te zijn met beide handen zou aannemen. Maar ja, wie ben ik....