Kininelaantje 6 -7
1216BZ
HILVERSUM
tel. 035-6561730

Afgelopen Zaterdag kon deze verslaggever helaas slechts de 2e helft van de strijd tussen Altius JO11-1 en BFCJO11-3 aanschouwen. Nee, mijn auto werd niet tegengehouden door boze supporters die vonden dat Altius te laag stond of die een statement wilde maken na het ongelooflijke 11-2 pak slaag dat de plaatselijke FC de week ervoor van AS’80 had gehad. En nee ik had mij ook niet verslapen, geen lekke banden en was ook geen open bruggen tegengekomen. Er waren ook geen rijen om sportpark Berestein op te komen vanwege scherpe fouillering omdat ze op zoek waren naar fakkels die de harde kern van Altius mogelijk nodig had om een statement naar de coach en het bestuur te maken. Nee niets van dat alles, het was een simpel gevalletje botsende agenda’s en meerdere kinderen, zoals wij die allemaal wel eens hebben. Maar gelukkig was ik nog in staat om de 2e helft mee te pakken in het stralende zonnetje in Hilversum. En in goed gezelschap in het uitvakkie van BFC. En als u nu denkt hij heeft maar 30min gezien dus deze week zal er ook wel een 2 x zo klein verslag komen, …………. Dan kent u mij dus nog niet zo goed :-)

Goed Altius uit dus. Een tot op het bot gemotiveerd Altius uit. Want alles wat ik boven omschreef was wel degelijk aan de hand in Hilversum. De JO11-1, het vlaggenschip van de plaatselijk FC verkeerde in zwaar weer. 3 punten uit 4 wedstrijden en dus die oorwassing nog vers in het geheugen. BFC daarentegen kwam vol vertrouwen naar sportpark Berestein, 15-2 gewonnen en een fitte selectie waren de uitgangspunten voor Coach Cees, Coach Jurgen en Hidde en Benjamin. En BFC had maar (nipt) met 3-2 van AS’80 verloren, dus de voortekenen waren goed te noemen (althans zo werkt dat in het brein van een 10-jarige jongen).

Maar wij kennen allemaal het gezegde, toch? “Als een strijder gewond is, is hij het gevaarlijkst”. Behalve als het een oude Griekse strijder is dan. Dan is ie langzaam aan het doodbloeden en heb je niets van hem te vrezen, vraag maar aan AZ. Of Feyenoord. Of Twente, of Excelsior, of Fortuna. Maar Altius was geen Ajax deze morgen. Ze waren duidelijk op scherp gezet door hun coach en hadden iets goed te maken.

Na ongetwijfeld een donderspeech van hun coach vlogen ze er de 1e helft vol op. Vechtend voor hun laatste kans. Als een gebeten hond. Getergd tot op het bot! En daar hebben wij er, zomaar, weer eentje. Zo’n klassieke voetbalterm, de getergde tegenstander. Google het maar eens en je vindt honderden, nee duizenden wedstrijden, coaches, commentatoren die rekenen op een getergde tegenstander. Iedere voetballer is in zijn leven wel eens getergd geweest. Na een minder wedstrijd, een onterechte verliespartij, na een domme fout of na een ongelooflijke oorwassing. Die oorwassing is misschien wel de beste manier om getergd te raken. En dus had een blik op de uitslagen van vorige week ons al kunnen waarschuwen voor wat zaterdag komen zou.

Voetbal in de trant van Hansie Kraaij jr en Vinnie Jones. Vol erin kleunen en dan zien we wel weer verder. Hansie heeft er een hele carrière mee gemaakt. En dat voor een modale voetballer. Ooit zei hij er zelf over (over zijn 1e wedstrijd bij de Graafschap): 'Ik maakte in mijn eerste wedstrijd een sliding over twintig meter, zwaaide even naar de Spinnekop (het vak met de fanatieke aanhang op De Vijverberg, red,) en toen wisten ze dat het goed zat.' Nou dat filmpje moeten de mannen van Altius nog eens teruggekeken hebben, al leek het daar in het 1e kwart nog niet helemaal op.

BFC kon de stormende tegenstander in het eerste kwart goed weerstaan. En dat was met name te danken aan goed voetballen, balletje rond spelen, overspelen en je niet in de duels laten trekken. BFC kwam met goed voetbal op een 2-0 voorsprong via goals van (en dit heb ik van horen zeggen, dus forgive me if I’m wrong) Felix en Philip. Altius was wel gevaarlijk maar door de hechte BFC-verdediging (Noud, Siebe en Jack) heen breken deden ze niet. Althans niet echt. En als ze er dan wel doorheen kwamen was daar altijd weer Coen. Coen die eens te meer liet zien echt een geweldige keeper te zijn en een grote aanwinst voor BFC. Maar het 2e kwart ging er nog een schepje bovenop bij Altius, een 0-2 achterstand was echt onacceptabel en dus raakte ze (u raadt het al) nog getergder.

In het 2e kwart lukte het BFC steeds minder om uit de duels te blijven en ontstond een ouderwets potje vechtvoetbal. Puur op power, bikkelen. Niet iets waar de fijnbesnaarde technici van BFC JO11-3 echt heel bedreven in zijn. De grote stevige jongens van Altius des temeer. En ze draaiden het om. Zo erg zelfs dat ze bij rust ineens 4-3 voorstonden. Aan onze kant was het ……. die zelfs nog 3-1 wist te maken, maar uiteindelijk was BFC tegen zoveel strijd en kracht even niet opgewassen. En dan die 3-1, de mystery goal scorer, ik heb daar dus bij 10 mensen jong en oud, harde kern en speler, navraag naar gedaan, maar niemand leek zich te herinneren wie die 3e goal in de 1e helft gemaakt had. Als jij het was kan je me mailen of appen en dan pas ik het aan. Anders zal ik in Hilversum de beelden moeten opvragen om dit mysterie op te lossen.

Maar goed, een achterstand bij rust en dus werk aan de winkel dus voor de 2e helft. De coaches en Hidde en Benjamin hamerden in de rust op 2 zaken. 1. Als er vechtvoetbal gespeeld wordt, moet je zelf ook passie en wil tonen, om duels te winnen en de tegenstander geen ruimte te geven. En 2. als het dan kan, wel blijven voetballen, met korte passjes naar de overkant en onder de druk uitvoetballen. Dat was het devies.

Helaas ging het in het begin van kwart 3 direct mis en stond BFC in no time 6-3 achter. Oei, dat was wel even slikken voor de boys. Maar de reactie was perfect, ze lieten de koppies niet hangen en brachten dezelfde intensiteit als de getergde tegenstanders en zo ontstond er een geweldige strijd en een beetje flipperkastvoetbal. Flipperkastvoetbal, ook zo’n mooie term waar…………….., nee grapje, zal niet nog meer uitweiden nu het zo spannend is….

BFC herpakte zich in het 2e deel van het 3e kwart en kwam terug tot 6-5 door een prachtige afstandsknal van Siebe en een eigen goal van Altius na weer een goede actie van Philip. Maar aan de andere kant waren er ook kansen. Grote kansen voor Altius. Het was immers flipperkastvoetbal en in flipperkastvoetbal gaat de bal alle kanten op. Ding-ding-ding. In deze fase was het echt aan Coen te danken dat BFC in de wedstrijd bleef want die pakte de ene na de andere bal uit de onmogelijkste hoeken. Maar eentje werd ook Coen te machtig en het verschil was weer 2. Niet lang overigens want als BFC aan voetballen toe kwam dan kwamen er ook kansen en Claas bediende Philip goed aan de zijkant van de goal en Philip’s diagonale schot viel precies in het hoekje voor de 7-6.

7-6 met nog één kwart te gaan en een gelijk opgaande wedstrijd. Het was loeispannend. En ook in het 4e kwart golfde het spel op-en-neer en kwamen er kansen aan beide kanten. Maar, eerlijk is eerlijk, meer kansen voor Altius, alleen vonden die telkens weer Coen op hun weg. En bij het scheiden van de markt waren er ook nog wat kansjes voor BFC, die als de boys misschien iets meer rust hadden gehad wel eens tot een knap gelijkspelletje hadden kunnen leiden. Maar 60 minuten vol gas bikkelen is zwaar en het beste was er bij de meesten van BFC wel af en dus lukte het helaas net niet om de gelijkmaker te produceren. In het 4e kwart werd dus niet meer gescoord en Altius ging er met de 3 punten vandoor. En aan het geschreeuw en gejuich, waar dat mee gepaard ging, kon je horen dat dat echt wat betekende voor de mannen uit Hilversum.

Toch kunnen de mannen van BFC trots zijn! Stuk voor stuk hebben ze keihard gevochten, niet opgegeven en tegen fysiek veel sterkere tegenstanders hun mannetje gestaan. Op deze zaterdag was het niet genoeg, maar coach Jurgen en Cees en trainers Hidde en Benjamin hebben wel een hecht collectiefje gesmeed dat voor elkaar wil werken. En met dat soort dingen kan je verder, zo vroeg in het seizoen.

Tot over heel veel weken (Herfstvakantie en zo)

J

Disclaimer: de verslaggever is niet aansprakelijk voor verkeerd doorgebriefde wedstrijdfeiten van de harde kern :-)