BFC JO15-1- Victoria JO15-1: gemengde gevoelens

Divisie 6 B

6 november 2021 10:00

T. Koopman

Sam Beuving, Auke Bult, Wessel Elsing, Vincent Flokstra, Toine Geijtenbeek, Imran Hammouti, Mads Lefeber, Job Lukaszen, Luca Messori, Sophie Proost, Bommel Quaedvlieg, Keyan Samuel, Marc Segaar, Jasper van Toorn, Mika van Woudenberg. En op dinsdag inclusief Kian Hendriks.

“Een wervelwind”, “masterclass”, “de mannen van de jongens gescheiden”. Het slaat op de wedstrijd die wij vandaag, 6 november, speelden tegen onze vrienden van Victoria. Ik zou zelf deze kwalificaties voor de wedstrijd niet direct gebruikt hebben, maar het is het commentaar van ouders van Victoria JO 15-1 op de wedstrijd. En omdat het complimenten aan ons adres zijn, waarom zou ik deze complimenten aan het verslag onthouden. Niet dus.

Ik weet niet hoe vaak wij tegen dit team van Victoria speelden. Wij zijn samen opgegroeid, vochten menig robbertje op het veld, in de zaal, vaak op het scherpst van de snede. Ik roep nog maar eens in herinnering de bekerwedstrijd in Hilversum, BFC 3-0 achter, 3-3 eindsignaal, met een spitsenrol voor Imran en dan met penalty’s winnen. De overwinning smaakte zoet, maar was even bitter voor de verliezer. En toch blijft het vriendschappelijk, met het gevoel van een derby, al tijden voordat de wedstrijd echt gespeeld wordt.

Maar vandaag was het anders. Wij zijn duidelijk doorgegroeid, sterker geworden in alle linies, fitter ook. Dat was de laatste tijd al wel duidelijk, ongeacht uit welke divisie de tegenstander kwam, maar het wordt zichtbaar tegen een tegenstander met wie je het vergelijk uit het verleden kunt maken. Met dit team van Victoria bijvoorbeeld.

Wij spelen goed. Er zit snelheid in het spel, er wordt gevochten voor iedere bal. Illustratief is het hoe snel de bal gehaald wordt voor een ingooi of een vrije trap. De tegenstander geen tijd geven, ook niet gunnen, om zich te hergroeperen. Ze in verwarring achterlaten en dan doorpakken met mooie aanvallen in de 16. Het is een genot om Sophie en de jongens te zien spelen, ook al was Sophie even uitgeschakeld met een hersenschudding. Zaterdag is ze er weer bij.

De einduitslag tegen Victoria wordt 3-0, met in de vierde minuut in de eerste helft een goede goal van Mads en de 2-0 (Luca) en 3-0 (Imran) in de tweede helft. De uitslag alleen zou kunnen doen vermoeden dat het een wedstrijd was. Maar objectief gezien was het dat niet. Geen schot op goal, geen corner voor Victoria. Dat zijn de droge cijfers en in herinnering het roemruchte verleden van deze twee mooie clubs, is dat jammer. Maar niet getreurd, tijden voor revanche komen nog, zolang wij in dezelfde divisie elkaar blijven tegenkomen.

En dinsdag 9 november verkast ons gezelschap naar Zoudenbalch, het trainingscomplex van de jeugd van FC Utrecht. Vernoemd naar de middeleeuwse familie Zoudenbalch, die met het stadskasteel Oudaen aan de Oudegracht in Utrecht een tastbare herinnering heeft achtergelaten. Ook de daarin gevestigde bierbrouwerij in de kelders maken een bezoek meer dan waard.

Na dit toeristisch uitje, terug naar het trainingscomplex Zoudenbalch en de oefenwedstrijd van BFC JO 15-1 tegen een gecombineerd team van de JO 14 en JO 15 van FC Utrecht. Twee jaar geleden kwam FC Utrecht nog met een team een jaar jonger afgereisd naar BFC om tegen ons te spelen, maar de overtuigende nederlaag toen zal ertoe geleid hebben dat wat meer evenwicht in leeftijd in het team van FC Utrecht vandaag werd ingebracht. Met name in de tweede helft werd dat zichtbaar, omdat de rust met een 4-0 voorsprong voor BFC werd ingegaan.

De eerste helft was van onze kant dan ook van grote klasse. Spelers en coach van FC Utrecht  overlegden met grote regelmaat hoe onze aanvalsgolven af te stoppen. Hoog tempo en afwisselend voetbal, het spel verleggend vanaf het middenveld, indrukwekkende aanvallen en beauties van doelpunten van Luca, Sam en twee keer Toine (in die volgorde) leidden het team tot een comfortabele voorsprong bij rust.

De tweede helft bewees maar weer eens dat een wedstrijd nooit comfortabel is totdat de scheidsrechter voor het eindsignaal gefloten heeft. Al snel wordt het 4-1 door een makkelijk gegeven penalty en snel daarna dreigt een tweede penalty roet in het eten te gooien, maar Marc stopt de inzet. Toch komt FC Utrecht op 4-2 en niet snel daarna op 4-3. BFC begrijpt dat er wat terug gedaan moet worden en Mads keert het gevaar door de eindstand op 5-3 in het voordeel van BFC te brengen.

Een wedstrijd met twee gezichten, een eenvoudige eerste helft en een bevochten tweede. De overwinning telt en de einduitslag is over twee helften gezien ook terecht.

Zaterdag wacht de volgende derby, tegen SDO voor de beker. Het meemaken en erbij zijn kan nog net. De nieuwe maatregelen gaan in op 13 november om 18.00 uur, dus als u niet te lang blijft hangen…