Onbekend

JO 15-1 – Fortuna Wormerveer 3-2 (Toine, Sam, Luca), 12 juni 2021

Spartaan '20 JO 15-1 – BFC JO 15-1 1-1 (Imran), 19 juni 2021

Sam Beuving, Auke Bult, Wessel Elsing, Vincent Flokstra, Toine Geijtenbeek, Imran Hammouti,  Mads Lefeber, Job Lukaszen, Luca Messori, Sophie Proost, Bommel Quaedvlieg, Keyan Samuel, Marc Segaar, Jasper van Toorn, Mika van Woudenberg.

We zijn een nieuw seizoen begonnen. JO 15-1. Onder leiding van Mathijs en Roberto trainen Sophie en de jongens alweer twee weken en ook nu weer straalt het plezier van de gezichten. Ze hebben er zin in, zeker ook nu op 12 juni jl. de eerste externe club sinds tijden zich weer op ons sportpark voor ons meldde. Fortuna Wormerveer. Met deze tegenstander maken we de cirkel rond. Het was de laatste tegenstander van de competitie dit seizoen voordat Covid-19 het noodzakelijk maakte de competitie te staken. We gingen met de bus. En het is de eerste nu de Covid-19 maatregelen wedstrijden als deze weer mogelijk maken.

Mathijs was het plezier ook opgevallen, zo bleek afgelopen zaterdag in Rotterdam. Mathijs houdt van plezier maken, maar wél op de momenten die daar voor bestemd zijn. Hij haalt de wedstrijd tegen Fortuna Wormerveer als voorbeeld aan. Vóór de wedstrijd, tijdens de warming up en zeker op het veld wordt concentratie gevraagd. Aandacht aan de wedstrijd geven, niet aan randzaken. Laat de scheidsrechter met rust, coach elkaar positief en richt je op datgene waar BFC voor staat. Eerlijk, aanvallend voetbal met de juiste instelling. Werk gaat voor het meisje, zogezegd.

Fortuna Wormerveer was een voorbeeld van de éne, de wedstrijd tegen Spartaan '20 van de andere, zo je wilt 'de juiste instelling'.

Van Fortuna Wormerveer werd weliswaar met 3-2 gewonnen, maar na een 1-0 voorsprong leken we de wedstrijd opeens uit handen te geven. Zonder concentratie en overtuiging in ons zelf, kwamen we plotseling met 1-2 achter. Onnodig, zo bleek, want eenmaal de aandacht er weer bij, sloten we de wedstrijd alsnog met winst af en -niet geheel onbelangrijk- met goed voetbal. Voor de statistieken: Wessel passt diep op Mads, die Toine vindt en de 1-0 is een feit. Bij 1-2 achterstand in de tweede helft (rust 1-1), scoort Sam de gelijkmaker op aangeven van Mika en op prachtig aangeven van Sam maakt Luca uiteindelijk de winnende treffer.

Tegen Spartaan '20 is de focus er vanaf de start en dat blijft zo tot aan het einde van de rit. Sophie en de jongens kijken met een scheef oog tijdens de warming up naar de jongens die hun warming up op de andere helft van het veld afwerken. Wat zijn ze groot. Waarschijnlijk spelen zij op een ander veld straks hun wedstrijd met de JO 17-1 en meldt Spartaan '20 JO 15-1 zich zo alsnog voor onze wedstrijd. Niets is minder waar.

We merken zeker de eerste helft het fysieke verschil, maar ons technisch beter verzorgde voetbal compenseert dit. Het beeld van de wedstrijd is onze sterke verdediging tegen een aanvallende tegenstander, die weinig echte kansen weet te creëren. Job, Bommel en Mika spelen een sterke wedstrijd achterin, Wessel en Auke doen dit de tweede helft op gelijke wijze. Imran gaat het goed doen in de Engelse Premier League, aldus Mathijs. Vincent schuift in vergelijking tot vorig jaar door naar het middenveld en ook dat past hem als een jas, samen met Luca en Jasper. Sophie vervangt Jasper de tweede helft, maar valt na een pittige aanval in de rug uit. Voorin beginnen Sam, Toine en Keyan. Mads komt er de tweede helft in. Marc keept.

We gaan met 0-0 de rust in en als de kleedkamer weer open is, drinken we een glas limonade met de complimenten van Mathijs.  De tweede helft is vervolgens voor ons. We zijn gevaarlijker, met snelle uitvallen over de flanken van Mads en Keyan, die meer ruimte krijgen achter de verdediging dan in de eerste helft. Dat brengt ons enige gevaarlijke momenten, maar we zijn misschien iets te ongeduldig in de afwerking. Wat ongelukkig komen we op 1-0 (achter). Op een vrije bal net buiten de 16 verwachten we een afstandsschot. We hebben ons teruggetrokken in de 16 en daardoor is het daar tamelijk vol. Als de tegenstander vervolgens de bal slim laag richting de achterlijn op een vrijstaande speler speelt, die de bal voortrekt, kunnen we door de drukte niet goed uitverdedigen. De uitverdedigde bal caramboleert via een been van een Spartaan als in een flipperkast het doel in.

"We laten ons uit het veld niet slaan", is vast wel ergens de tekst van een clublied. "Onverdroten zullen we ten aanval gaan" is daar ongetwijfeld de volgende regel van. In ieder geval past zo'n lied goed op ons laatste kwartier voetbal. Zetten we hoog druk eerder, het laatste kwartier krijgt Spartaan '20 helemaal geen adempauze meer. Vanaf het moment dat de keeper de bal op een medespeler plaatst, krijgt deze nog voordat hij de bal goed en wel kan aannemen een aanvaller van BFC in zijn nek. Dat leidt veelal tot een snelle verovering van de bal en nieuwe kansen voor ons team. Een goed genomen corner van Jasper, een hoog boven iedereen uittorende Imran, een weergaloze kopbal in de linkerbovenhoek en de verdiende 1-1 is een feit. En de eindstand.

Het was een goede wedstrijd, met ouders langs de lijn. Sophie werd herkend (althans: "dat kan niet anders dan Sophie zijn"), de andere jongens -behalve de eigen zoon- moesten zich na een jaar uit het zicht opnieuw komen voorstellen.

Met dank voor het gastvrije ontvangst bij Spartaan '20 keren wij de auto's weer richting Het Gooi in de wetenschap dat we de ouders en vrienden van dit team weer voorzichtig mogen uitnodigen om het mee te maken en er bij te zijn. Voorzichtig, want er zijn nog steeds beperkingen. Zaterdag 26 juni as de Talentcup op BFC. Hou de site in de gaten voor wat toegestaan wordt.