Broederstrijd deel 2: BFC Jongens onder 11 selecties kruisen wederom de degens

Hoofdklasse 1.1

7 maart 2020 8:30

De laatste keer dat de twee selectieteams elkaar troffen was voor de bekercompetitie. Toen trok team 1 in de laatste fase van de wedstrijd aan het langste eind. Maar ook In de echte competitie waarin allebei de selectieteams uitkomen in de hoogste klasse, is er dus een wedstrijd waarbij ze elkaar tegenkomen. Dat was vandaag. En om er maar vanaf te zijn, was de wedstrijd in alle vroegte geprogrammeerd. Dat betekende dus al om kwart voor acht verzamelen op het sportpark aan de Meerweg; de vorstdruppels hingen nog na te genieten aan het kunstgras. Iedereen was dus wel klaarwakker toen de wedstrijd om 08.30 aanving.

Team 2 speelde vandaag met Joep, Benjamin, Yari, Daan, Dilan, Jahmael, Sem, Hugo, Johan en Ciske. Voor het onderscheid speelden zij vandaag in de rode BFC shirts. Team 1 speelde in het vertrouwde blauwe tenue met Julius, Camillo, Thijs, Tijn, Tijl, Giovanni, Fedde, Wessel, Jordy en Ezrah.

Vóór aanvang van de wedstrijd vormeden de twee teams een broederlijke kring, en hielden een minuut stilte ter nagedachtenis aan clubicoon Harry Puyk, die eerder deze week was overleden. Om die reden speelde ook één van teams met rouwbanden. Indrukwekkend.

Het eerste kwart van de wedstrijd, wederom geleid door de meest onpartijdige scheidsrechter ooit, gaf een redelijk gelijk opgaande strijd te zien, waarbij team 1 zich iets aanvallender toonde en door schoten van vooral Giovanni en Jordy keeper Joep al flink aan het werk zette. Vooralsnog zonder resultaat. De verdediging onder aanvoering van Benjamin en Yari toonde zich in deze fase  onverzettelijk. Creatieve ingevingen van bijvoorbeeld Daan en Sem kregen via Jahmael en Dilan nog wel een vervolg in de richting van de voorste linie met Hugo, Ciske en Johan, maar aan de kant van team 1 was eveneens sprake van een stevige defensieve organisatie, geleid door Tijn, Thijs en Camillo. Keeper Julius kon zich bij team 1 meer bezig houden  met alert meevoetballen dan dat hij werd gedwongen tot grootste reddingen.

Het tweede kwart liet al een kleine verschuiving zien naar iets meer overwicht door team 1. In de 16e minuut werd Joep al gedwongen tot een prachtige redding, maar twee minuten later moest hij toch buigen;  een voorzet van Fedde werd door Ezrah onberispelijk binnen geschoven (0-1). In de 21e minuut zette Daan daar een afstandsschot tegenover, maar Julius was op zijn post. Een minuut later liet Camillo een strakke pass los op Ezrah, die vervolgens de 0-2 liet aantekenen. Hierna volgden nog schoten van Jordy en Ezrah waardoor Joep nog een paar keer gestrekt naar de hoek moest en daarmee de schade beperkt hield.

In kwart nummer drie klopte team 2 steeds nadrukkelijker op de deur; schoten van van Tijl, Fedde en Giovanni troffen echter nog geen doel. Het duurde tot minuut 43 voor er weer een doelpunt kon worden genoteerd. Na goed doorzetten van Thijs kon Tijl met een puntertje de 0-3 maken. Een minuut later kwam ook de 0-4 op het scorebord: een voorzet van Giovanni werd “tegenvoets” binnen gekopt door Fedde, waarna de bal tegen de paal landde en alsnog werd binnen getikt door Jordy.

Het vierde kwart gaf een heel ander beeld te zien. De weerstand van team 2 leek gebroken. Het leek alsof de (fysieke) tol moest worden betaald voor de inspanning die in de eerste drie kwarten was gepleegd om team 1 van scoren af te houden. En, ook niet onbegrijpelijk, het vertrouwen in een positieve afloop was waarschijnlijk ook wel wat geslonken. Dit resulteerde er in dat steeds meer duels werden gewonnen door team 1, dat nu echt ging aanzetten. Al snel leidde dit tot de 0-5: Thijs stuurde Fedde weg op rechts, en diens strakke voorzet werd door Ezrah binnen geschoten. Niet lang daarna kreeg Fedde de kans om zelf verwoestend uit te halen, maar zijn poging eindigde “hoog in de Plus”. Na weer een doelpoging door Ezrah, stelde hij enkele minuten later Fedde in staat om de bal simpel binnen te tikken: 0-6. We schrijven minuut 51. Hierna ging het snel. Fedde kapte zijn tegenstander uit en schoot de bal met links voor op Giovanni, die de bal in de verre hoek kon schieten. Geen houden aan voor keeper Joep. Nog in dezelfde minuut schoot Ezrah van afstand de bal onhoudbaar binnen: 0-8. En het hield niet (meer) op. Een combinatie van Ezrah en Wessel zorgde voor de 0-9 en kort daarna kwamen de dubbele cijfers op het scorebord na een assist van Tijl op Fedde: 0-10. Team 2 richtte zich nog een keer op, en dat leidde tot een gevaarlijke situatie voor het doel van Julius, waar een halve omhaal van Dilan eerst op de lat en vervolgens in de armen van Julius landde. Twee minuten later bepaalde Ezrah de eindstand op 0-11, na een afgemeten voorzet van Giovanni.

Deel 2 van de broederstrijd eindigde zo toch nog in een onverwacht grote uitslag. Het verschil werd gemaakt in het vierde kwart, toen team 2 niet meer de felheid in de duels kon opbrengen, en ook de passing onzuiverder werd. Team 1 profiteerde daar maximaal van door ook in de laatste fase scherp te blijven en steeds de vrije man te blijven zoeken.

Aankomend weekend wacht beide teams een volgende krachtmeting. Team 2 moet om 09.00 uur “uit” aantreden tegen het Alkmaarse AFC’34 en team 1 ontvangt om 13.30 uur in eigen huis het tot nu toe onaantastbare Hollandia uit Hoorn. Dat worden spannende wedstrijden!