BFC JO-11 doet zichzelf tekort tegen Volendam: 1-1

1 - 1

Volendam (rkav) JO11-1

Hoofdklasse 1.1

1 februari 2020 12:15

In de vorige seizoenshelft was BFC in Volendam nog tegen een smadelijke nederlaag aangelopen: met liefst 8-1 werd toen verloren, en alles wat fout kon gaan ging die wedstrijd ook fout. Dat moest deze keer anders, en bij de wedstrijdbespreking  vooraf werd dat nog eens goed doorgenomen. De mannen die de klus moesten gaan klaren: Joep, Tijn, Camillo, Thijs, Dilan, Giovanni, Fedde, Wessel, Jordy en Ezrah. Bij afwezigheid van onze  huisscheidsrechter Johannes mocht de vader van nummer 6 vandaag zij kunsten tonen.

Al snel werd duidelijk hoe de verhoudingen in deze wedstrijd zouden liggen. BFC met de overduidelijke intentie om aanvallend te voetballen, en Volendam dat zich ten doel had gesteld om dat te voorkomen. Zo werd er kort gedekt op de BFC spitsen en ook de aanvoerlijnen naar voren werden stevig aangepakt. Kortom: een fysiek potje voetbal. Het eerste kwart was BFC meteen al veel in de aanval, maar schoten op het doel, van Giovanni, Ezrah en Wessel waren steeds een prooi voor de kundige Volendamse keeper. Ook onze eigen Joep moest al een paar keren flink aan de bak na een uitval van Volendam, maar ook hij gaf geen krimp. Giovanni was in deze fase het meest ongelukkig toen hij zijn schot in de 9e minuut zag landen op de paal.

Het tweede kwart gaf eenzelfde beeld te zien. Een aanvallend BFC en een tegenstander die loerde op de counter. Leunend op een 5 mans verdediging en een sterke keeper werden de twee spitsen steeds met lange ballen aan het werk gezet. Maar achterin bij BFC staat de combinatie spijkerhard (Camillo) en razendsnel (Tijn) om dergelijk gevaar onschadelijk te maken. Aan de andere kant waren er doelpogingen van Wessel en Dilan, waarbij de laatste ook nog een keer de lat raakte, en de terug stuitende bal net niet door Fedde in het doel kon worden gewerkt. Volendam deed ook nog enkele doelpogingen, maar Joep stond steeds op zijn post. In de laatste speelminuut kreeg BFC een vrije trap, ongeveer halverwege het veld aan de rechterzijde. Tijn (nummer 6) werd naar voren gestuurd vanwege zijn lengte en kopkracht, en uit de door Wessel voorgegeven bal was het inderdaad diezelfde Tijn die de bal hoog in de touwen kopte: 1-0 op slag van rust.

Een verdiende voorsprong, gelet op het spelbeeld, maar een extra doelpuntje zou wel erg lekker zijn.  De scheidsrechter had zich intussen ontdaan van zowel muts als jas, en langs de zijlijn werd druk gespeculeerd over het volgende kledingstuk dat zou sneuvelen. Het geeft wel aan hoe heet er aan toe ging in deze wedstrijd. Ook in het derde kwart ging BFC weer vol in de aanval, en Volendam in het standje pareren en counteren. Jordy en Fedde vochten menig duel uit op de rechterflank tegen de fysiek sterke tegenstanders, en er waren nog wel wat doelpogingen (Giovanni, Ezrah en Dilan), maar de Volendamse defensie stond als een blok, en liet BFC niet te dicht bij het doel komen. Aan de andere kant moest ook Joep nog een paar keer handelend optreden, en dat deed hij steeds op zijn vertrouwde rustige manier.

In het vierde en laatste kwart werd de spanning verder opgevoerd. De passing van BFC werd wat onzuiverder, waardoor Volendam vaker en makkelijker in balbezit kon komen. Er kwam steeds meer druk op het middenveld, waar Thijs alle zeilen moest bijzetten om de Volendammers tegen te houden. Giovanni soleerde zich namens BFC nog een keer tot dicht in de buurt van de Volendamse goalie, maar ook deze poging strandde. En toen, dat zal je altijd zien: als jijzelf vergeet om te scoren (en een verdiende winst binnen te slepen), dan doet de tegenstander dat wel. In de aller- allerlaatste minuut ontsnapte een Volendamse aanvaller over de linkerflank, en zijn voorzet werd binnen gekopt door de spits die tot dat moment vergeefs had gewacht op een bruikbare bal. Zelfs Joep kon hier niets meer tegen uitrichten: 1-1. Volendam vierde deze late gelijkmaker als een overwinning, terwijl de BFC’ers gedesillusioneerd het veld verlieten: hier had echt wel meer ingezeten…. Coach Awi was desondanks tevreden over de getoonde inzet van zijn team; het lesje in effectiviteit zal nog wel even nadreunen…..