Broederstrijd BFC Jongens onder 11 voor één plek in het KNVB bekertoernooi

Groep 1 21

14 december 2019 8:30

Beide selectieteams van BFC waren in de voorrondes van het KNVB bekertoernooi oppermachtig gebleken, en hadden daarmee een plek bemachtigd in het hoofdtoernooi. Helaas besloot de KNVB dat alle verenigingen die nog twee teams in de strijd hadden een tussenronde moesten spelen, waarbij (dus) één van de teams het veld zou moeten ruimen. Niet echt een beloning voor BFC die zo eigenlijk gestraft wordt voor het feit dat ze een sterke  brede selectie heeft. Een heuse broederstrijd dus tussen de teams van coaches Tim en Awi.

Om het voor de argeloze lezer begrijpelijk te houden volgen hier eerst de opstellingen. Team 2, vandaag voor de gelegenheid spelend in het rode tenue bestond uit: Julius (k), Yari, Benjamin, Daan, Tijl, Hugo, Dilan, Sem en Johan. Jahmael was met griep thuis gebleven. Team 1 werd vandaag gevormd door Joep (k), Camillo, Thijs, Tijn, Giovanni, Fedde, Ciske, Wessel, Jordy en Ezrah.

Hup BFC!! klonk het bij de start. Dat was een geruststelling vooraf: BFC zou sowieso als winnaar uit de strijd komen. Maar dat er een extra lading op deze wedstrijd lag werd ook snel duidelijk. Team 2 wil natuurlijk graag laten zien dat ze minstens zo goed is als team 1, en liet dan in de eerste helft van de wedstrijd ook duidelijk blijken. Met een slim tactisch plan werden spits Ezrah en spelmaker Wessel van team 1 “geneutraliseerd” en als team stond  en speelde het uitermate compact. Zodanig dat team 1 lastig haar eigen spel kon spelen, en nauwelijks een vuist kon maken. Team 1 had omgekeerd natuurlijk de houding van: het zal ons toch niet gebeuren dat we van team 2 verliezen, maar in eerste instantie leek dat eerder verlammend te werken dan stimulerend. Het spel was onrustig en zonder duidelijke lijnen. Het was dan ook dik verdiend dat team 2 in de 19e minuut op voorsprong kwam. Uit een vrije trap schoot Sem de bal onhoudbaar in de kruising: 1-0. Een minuut later moest Joep alle zeilen bijzetten om een doorbraak van Johan en Sem te verijdelen, en dat deed hij op zijn bekende onverschrokken wijze. Team 1 kwam niet verder dan enkele schoten van Thijs en Ezrah op het doel van Julius, want over de flanken kon team 1 niet gevaarlijk worden: het collectief van team 2 stond als een huis, met de sterke Benjamin en Yari als slot op de deur, en Daan, Dilan, Tijl en Hugo die de aanvoer van team 1 keer op keer wisten te onderbreken. Hierdoor werd de rust bereikt met een 1-0 voorsprong voor team 2.

Team 1 moest uit een ander vaatje gaan tappen in de tweede helft, dat was wel duidelijk. In de 31e minuut kwam zowaar de gelijkmaker op het scorebord, na een combinatie tussen Giovanni en Ezrah, waarbij de laatste een op het oog niet onhoudbaar schot op het doel afvuurde, maar de bal hobbelde alsnog in het net: 1-1. Dat gaf team 1 het nodige zelfvertrouwen en de aanvallen werden nu wat gevaarlijker. Ciske glipte op rechts langs zijn mannetje, en uit zijn voorzet kon Ezrah de 1-2 binnen schieten. Maar team 2 gaf zich nog niet gewonnen en drong weer aan. Heel dicht bij keeper joep konden ze echter niet komen, want in de linie daarvoor stonde Camillo, Thijs en Tijn hun mannetje. Sem en Dilan waren nog wel gevaarlijk met schoten van afstand. Aan de andere kant testten Giovanni en Thijs hun geluk, maar ook hun schoten troffen geen doel. Het einde van het derde kwart leverde nog wel wat vuurwerk op. Eerst was er een vrije trap van Sem, die via de rug van een tegenstander achter de verbouwereerde Joep in het doel belandde: 2-2. Nog in dezelfde minuut kwam team 1 weer op voorsprong. Ezrah speelde zichzelf vrij en schoot van grote afstand de bal onhoudbaar achter Julius: 2-3.

In het vierde en laatste kwart werd duidelijk dat team 2 in de beginfase erg veel energie had verbruikt. De ruimtes werden groter, en team 1 kwam steeds meer toe aan het voetbal dat ze graag wil spelen. In de 47e minuut kon Tijn met de bekende zevenmijls passen oprukken, en hij zag Giovanni op links vertrekken. Waar het eerder nog niet lukte flitste Giovanni langs zijn tegenstander en schoot de bal vervolgens diagonaal in de kruising: 2-4. Enkele minuten later was Fedde zijn tegenstander te snel af en zijn voorzet werd heerlijk binnen gekopt door Ezrah: 2-5. Team 2 hapte naar adem maar richtte zich weer op. Sem schoot nog een keer hard op het doel en aan de andere kant poeierde Ezrah nog een keer op de lat. In de 56e minuut was een combinatie tussen Giovanni en Ezrah succesvol, waarbij laatstgenoemde zijn 5e doelpunt liet aantekenen. In de volgende minuten deden Thijs, Jordy en Ciske nog pogingen om te scoren, maar voor team 1 zou het hierbij blijven. In de slotfase kon Sem nog één keer wat terugdoen, hiertoe in staat gesteld door Hugo. Eindstand 3-6.

Zo werd de broederstrijd tussen team 1 en 2 afgesloten. Er gaat dus 1 team door naar de eindrondes van het KNVB bekertoernooi. Coaches Tim en Awi kunnen terugkijken op een leuke en spannende wedstrijd, waarbij de teams weinig voor elkaar onder deden. Dat geeft vertrouwen voor de komende toernooien en de voorjaarscompetitie, waarin beide teams in de hoogste klasse zullen uitkomen.