BFC JO-11 uiteindelijk een maatje te groot voor Sporting Martinus: 10 – 2

10 - 2

Sporting Martinus JO11-1

Hoofdklasse B

2 november 2019 9:45

De reguliere competitie is vandaag officieel van start gegaan, en op het programma stond een thuiswedstrijd tegen een oude bekende: Sporting Martinus uit Amstelveen, een ploeg die over het algemeen verzorgd positioneel voetbal laat zien. De wedstrijd van vandaag kende meerdere gezichten, en het scoreverloop hield daarmee wel een soort van gelijke tred. De BFC’ers die aan de aftrap stonden waren vandaag: Julius, Thijs, Camillo, Tijn, Tijl, Ciske, Giovanni, Wessel, Jordy en Ezrah.

Het eerste kwart: voorzichtig aftasten. De start was wat voorzichtig: het leek alsof beide teams aan het aftasten waren wat vandaag de mogelijkheden waren. Het spel golfde wat op en neer, zonder dat er echt uitgespeelde kansen ontstonden. Het duurde tot de 10e minuut vóór de eerste doelrijpe kans zich aandiende, en het was meteen raak: Wessel gaf precies op tijd dat mooie steekpassje op Giovanni die op volle snelheid “het gat” in dook en de keeper het nakijken gaf: 1-0. Ook de 2-0, vijf minuten kwam op zijn naam, weliswaar wat minder heroïsch (de keeper zag de weggewerkte bal via de rug van Giovanni alsnog in het doel verdwijnen), maar zoals wel vaker: het resultaat telt.

Het tweede kwart: rommelige fase. Na de eerste break brak er een fase aan waarin het even wat minder soepeltjes draaide. De passing was niet altijd even zuiver, en er was wat vaker sprake van (onnodig) balverlies. Dit bleef gelukkig zonder nadelige gevolgen, maar er sloop daardoor wel wat onzekerheid in het spel. De 3-0 in de 25e minuut kwam eigenlijk een beetje als een verrassing, toen Jordy scoorde na aangeven van Tijl. In dezelfde minuut nog kwam Martinus tot een eerste tegentreffer: 3-1. Er volgden nog verschillende doelpogingen van Tijl, Giovanni, Thijs en Ezrah, maar deze misten precisie.

Het derde kwart: erop …en erover. In de pauze werden de manschappen toegesproken door coach Awi, die de bekende thema’s nog eens aanstipte: vrijlopen / aanbieden, derde man zoeken. Toch was er eerst nog (35e minuut) een tegendoelpunt van Martinus nodig om de jongens echt wakker te schudden: 3-2. Daarna trok BFC de wedstrijd naar zich toe. De combinaties gingen wat vlotter lopen (handelingssnelheid!) en steeds vaker had Sporting Martinus het nakijken. Na eerst nog wat vruchteloze pogingen van Giovanni< Jordy en Tijl was er eerst de 4-2 van Wessel die werd vrij gespeeld door Ciske en niet lang daarna scoorde Jordy met het hoofd uit een corner van Giovanni: 5-2

Het vierde kwart: los! De ban  was nu echt gebroken. Op aangeven van Ciske scoorde Jordy in de 45e minuut de 6-2 en 5 minuten later waren de rollen precies omgedraaid: 7-2. Sporting Martinus kwam niet echt meer aan spelen toe, en als er al enigszins werd aangedrongen, dan waren daar altijd nog Thijs, Tijn, Camillo en Julius om handelend op te treden. Met een aantal snelle spelhervattingen van keeper Julius werd vervolgens de voorhoede van BFC aan het werk gezet, en dit leidde nog tot drie doelpunten van Ezrah, waarbij Tijl tweemaal de aangever was: 10-2. De score had gezien het grote aantal doelpogingen ( Tijn, Thijs, Giovanni, Jordy en Ezrah) nog flink hoger kunnen uitpakken, maar met deze uitslag konden de mannen tevreden zijn. Volgende week wacht de volgende krachtproef tegen de Koninklijke HFC in Haarlem.