BFC JO 11 maakt het zichzelf onnodig lastig in bekerduel tegen Waterwijk

3 - 1

Waterwijk asc JO11-1

Groep 1 13

14 september 2019 12:00

Een heerlijke nazomerzaterdagmiddag als decor voor de derde bekerwedstrijd van dit seizoen: het kon slechter. En met Waterwijk als opponent was er beduidend meer tegenstand te verwachten dan de afgelopen bekerwedstrijden. Dit team had zich in de zomer versterkt met een aantal sterke spelers van andere Almeerse clubs, en was ook nog ongeslagen in de bekercompetitie.

De instructies van coach Awi waren helder: we willen domineren zoals BFC dat altijd wil doen. Snel en hoog druk zetten en de bal veroveren, en bij balverlies snel omschakelen en met z’n allen verdedigen. De mannen die vandaag tekenden voor de uitvoering waren Joep (k), Thijs, Camillo, Tijl, Daan, Jahmael, Fedde, Wessel, Giovanni en Ezrah.

De start van BFC was overweldigend. Al in de 3e minuut werd het 1-0, toen Ezrah zichzelf vrijspeelde en de keeper het nakijken gaf. Een minuut later weer een kans voor BFC, maar het schot van Jahmael eindigde tegen de paal. In het vervolg van het eerste en tweede kwart regen de kansen zich aaneen, maar het lukte BFC niet meer om nog een bal in de touwen te krijgen. Het laatste passje net even te kort of te lang, en schoten op het doel die zuiverheid misten. Waterwijk kwam eigenlijk niet voor in het spel, maar wat de jongens ook probeerden, het bleef 1-0.

In de tweede helft kwam er gelukkig al snel een geruststellende 2-0 op het scorebord. Daan zette met een slim passje door het midden Ezrah vrij voor de keeper, die nog wel snel kwam uitlopen, maar kansloos was op de lepe boogbal. Maar Waterwijk was nog niet stuk gespeeld. De hoop was levend gebleven door het uitblijven van een grotere achterstand, en steeds meer werd de schuchterheid afgeworpen, en brutaalweg de aanval gezocht. BFC werd naar achteren gedrongen en ook fysiek moesten er een paar tandjes bij. In de 38e minuut moest er een geweldige redding van Joep aan te pas komen om “de nul” vast te houden, maar in de 49e minuut moest Joep toch een keer buigen voor een lucky afstandsschot dat buiten en boven zijn bereik in het net landde: 2-1. De laatste 10 minuten  lieten bij vlagen een wonderlijke variant van hotse klots begonia voetbal zien. Een bijzonder hachelijk moment volgde toen Fedde in zijn eigen strafschopgebied met een omhaal redding wilde brengen, maar uitgleed en een onbedoeld schot op eigen doel afvuurde: de paal bracht gelukkig redding. Het slotakkoord  was er wel weer één uit het BFC boekje. Met een razendsnelle counter brak Giovanni uit over de linkerflank, hij sneed naar binnen en gaf precies op tijd af aan de meegelopen Ezrah die daarmee de bevrijdende 3-1 liet aantekenen. Het laatste fluitsignaal volgde direct daarop.

Een benauwde overwinning na een voetbalmiddag die eigenlijk onnodig spannend was geworden. Er was niet eens heel slecht gevoetbald. In alle linies was er hard gewerkt, waarbij Thijs en Camillo overuren moesten draaien om de Waterwijkers af te stoppen. Op het middenveld was het alle hens aan dek voor Tijl, Daan en Wessel die menig fysiek duel moesten uitvechten, en op de flanken bleven Fedde, Jahmael en Giovanni acties maken om openingen te creëren. De cornerverhouding was 10 tegen 1, dat zegt ook wel iets over waar het spel zich afspeelde. Maar beter kon het zeker. De balsnelheid was aan de lage kant en de passing te vaak onzuiver (dan kan de tegenstander onderscheppen), te weinig kansen werden benut (dan houdt de tegenstander hoop) en het dominerende spel werd niet de hele wedstrijd volgehouden (dan krijgt de tegenstander de kans). Goed blijven trainen mannen, dan gaat het steeds beter.