28 september 2019

De Meern JO13-1 - BFC JO13-1  1-1

Milan  van den Akker, Sam Beuving, Safouane el Bouhdifi, Auke Bult, Wessel Elsing, Vincent Flokstra, Sam Fransen, Imran Hammouti, Nassir Komenan, Mads Lefeber, Job Lukaszen, Sophie Proost, Marc Segaar, Jasper van Toorn, Mika van
Woudenberg

We verzamelen vroeg op een winderig Sportpark De Meern. Niet lang geleden versloegen we De Meern met 1-4 op dit sportpark voor de beker. Daarin schuilt ook gelijktijdig het gevaar van snel weer tegen elkaar spelen. Nu voor de competitie weliswaar, maar toch..,geloven in wederom een overwinning is goed, maar dat mag niet doorslaan naar onderschatting van de tegenstander. Dat gebeurt gelukkig niet vandaag. Vanaf het eerste moment in de kleedkamer zie je de geconcentreerdheid op de gezichten. De les van Quick Boys vorige week is geleerd en anders heeft Ruben tijdens de trainingen deze week nog wel wat bijles gegeven.

We trappen af onder leiding van een goed fluitende en sympathieke Thijmen Schimmel, geassisteerd door zijn assistenten Uitenbogert en Beuving. Onze dank gaat uit naar het team Schimmel, maar met name naar assistent scheidsrechter Erwin Beuving, die wekelijks weer en wind trotseert om Sophie en haar jongens eerlijk door de wedstrijd heen te leiden.

Auke en Sam Fransen beginnen langs de kant. Zij worden gezelschap gehouden door de nog geblesseerde Milan en Mats. Jasper begint als links back. Verder de vertrouwde opstelling.
Het waait hard vandaag. De wind staat diagonaal op het veld en wij spelen de eerste helft met de diagonaal tegen. We hebben moeite met de opbouw de eerste 10 minuten. De eerste twee kansen van de wedstrijd zijn dan ook voor De Meern. Is het de wind? Nee, het is niet de wind, want gaandeweg neemt BFC het heft in handen, zoals het dat kan, zoals we dat zagen tegen De Meern een paar weken geleden en wat we ook vorige week zagen in de eerste helft tegen Quick Boys. We kunnen immers goed voetballen, als we dat samen doen en ons steeds weer realiseren dat wij in het blauw spelen en de tegenstander een andere kleur shirt draagt.

We laten een paar mooie aanvallen zien. Sam Beuving heeft de 1-0 op zijn slof maar speelt iets te sociaal de bal af, waar hij misschien beter zelf had kunnen schieten. Een doelpunt hangt in de lucht. Langs de lijn kan je dat soms voelen en in een verslag achteraf is dat zeker het geval. In de 13e minuut scoort Wessel een prachtige goal na een een heerlijke dribbel. Het staat 0-1. We staan verdiend voor en mogen met  deze voorsprong de rust in.

Geheel gerust is Ruben er niet op. We maken het onszelf zo vaak zo moeilijk, met name achterin worden er kansen weggeven door verkeerd inspelen of uitverdedigen en dat houdt de tegenstander in het spel, in leven of brengt hem zelfs op voorsprong. Dat is vandaag dan niet het geval, maar de eerste 5 a 10 minuten van de eerste helft had De Meern door ons eigen toedoen toch echt de betere kansen.

Alertheid en geconcentreerdheid, dat is daarom de boodschap voor de tweede helft, waarin Mika en Sophie wisselen voor Sam Fransen en Auke. Jasper schuift op naar het midden van de verdediging. De boodschap was kennelijk nog niet geheel ingedaald in de hoofden van onze BFC'ers., want door eigen toedoen mocht De Meern toch al in de 9e minuut van de tweede helft de gelijkmaker intikken. BFC toont echter veerkracht en pakt de draad weer op. Er wordt geen kans aan De Meern meer weggegeven, noch weet De Meern zelf kansen te creëren. BFC behoudt het betere van het spel, maar komt niet meer tot scoren. Ook met Mika in de spits voor Safouane wordt er iet meer gecoord.

Na 60 minuten mogen beide teams douchen in de wetenschap dat ze het publiek vermaakt hebben, er emotie was, met een enkele traan, er lessen geleerd zijn over het onderdrukken van ergenissen op het veld, dat anders de scheids daarbij helpt en dat resultaten uit het verleden geen garanties bieden. En dat laatste is maar goed ook, want niets is mooier dan de onvoorspelbaarheid van sport en voetbal in het bijzonder. Toevallig ligt het boekje van Willem Vissers uit 2010 naast me: "Voetbal is Liefde". En zo is het.

Volgende week de klassieker in Haarlem. Kon HFC ziet ons aankomen en dat betekent maar één ding: meemaken en erbij zijn.