2e divisie A

23 november 2019 10:30

AFC '34  JO 13-1 -  BFC JO 13-1

Milan  van den Akker, Sam Beuving, Safouane el Bouhdifi, Auke Bult, Wessel Elsing, Vincent Flokstra, Sam Fransen, Imran Hammouti, Nassir Komenan, Mads Lefeber, Job Lukaszen, Sophie Proost, Marc Segaar, Jasper van Toorn, Mika van Woudenberg

De bus van BFC JO 13-1 vertrekt vandaag in alle vroegte naar Alkmaar waar ons een warm onthaal bij AFC '34 JO13-1 wacht. We hebben menig sportief robbertje moeten vechten met deze tegenstander de afgelopen jaren, met als meest memorabel moment misschien wel de thuiswedstrijd ter gelegenheid van de 50e verjaardag van Gert, die onze jongens en meisje na een achterstand nog nipt wisten te winnen. De verjaardag van Gert deed wonderen. Alle ballen op Gert dus, zou ik zeggen. De balans op makend zou ik ook zeggen: in het voordeel van BFC, in ieder geval tot deze wedstrijd van vandaag. Zouden we vandaag de balans verder in ons voordeel weten te krijgen of loopt AFC '34 op ons in: zowel in onderlinge resultaten over de afgelopen jaren als in stand in de huidige competitie?

Ruben heeft een duidelijke visie met dit team. We hoeven van niemand te verliezen, maar niets komt vanzelf. En iedere tegenstander is een wedstrijd op zichzelf. De training in de week voorafgaande aan iedere wedstrijd, wordt afgestemd op de verwachtingen rondom de wedstrijd die komen gaat. Als je de trainingen gedurende de week volgt, zie je welke verwachtingen Ruben heeft en hoe het team kantelt naar de wedstrijd van zaterdag.

We trainen op hoog druk zetten, de tegenstander geen gelegenheid geven in hun spel te komen. Snelheid van handelen, veld klein houden als de tegenstander komt, groot als we in de aanval zijn. Het komt aan op snappen waar je in het veld staat, vooruit denken, verwachten waar de bal komt en daar eerder zijn dan de bal. Artifical Inteligence, maar dan in het echt en beter.En leuker om naar te kijken. Ruben weet het in de kleedkamer ook inzichtelijk te maken, gewoon op een whiteboard en zo ook -thuis voorbereid- de dode speelmomenten, spelhervattingen als corners en vrije trappen. Niets Artificial aan.

De entree bij AFC '34 is indrukwekkend. Het ademt voetbal historie, met grote namen, foto's van de speler in kwestie in de gang. Ouders lijken meer onder de indruk van wat ze aantreffen dan de spelers. Zij noemen slechts de namen, hebben er niet direct herinneringen aan en herkennen meer de gezichten van hun leeftijdsgenoten die ze in de kantine tegenkomen.

In de kleedkamer is het goed toeven. Er hangt een sfeer van: 'het is mogelijk'. Het team is de afgelopen twee jaar, eerst onder Harold, nu onder Ruben, steeds verder gegroeid. Er heerst vertrouwen in de kleedkamer, zonder zelfoverschatting. Voor de wedstrijd concentratie, na de wedstrijd wanorde, soms weleens tot wanhoop van de begeleiding, maar beter dan andersom. Een korte reprimande van Ruben rondom een akkefietje dat na afloop van de training plaatsvondt, wordt in de gang in Alkmaar met een sportieve handdruk afgedaan en vergeten. Want zo zijn de jongens. Ze zien het belang van elkaar en respecteren wat ze kunnen.

Een prettige scheidsrechter meldt zich en controleert de spelerspassen.  Alles in orde en de warming up mag worden voortgezet. We maken ons op voor een belangrijke wedstrijd bovenin de ranglijst. Deze en komende zaterdag worden de kaarten uitgedeeld voor het winterkampioenschap. "Herbstmeister" zoals dat elders genoemd wordt.

De lessen van Ruben blijken vanaf de eerste minuut, eerste helft , gehoord en begrepen te zijn. Sophie, blessure, Jasper, ook licht geblesseerd, Safouane en Imran houden de begeleiding gezelschap. Er wordt door BFC op kundige wijze aangevallen en het spel van AFC '34 verstoord. Zij komen duidelijk niet in het spel dat ze gewend zijn te spelen met een aantal vaardige aanvallers. Door hun middenveld te ontregelen, weet BFC ook de aanvallende impulsen van AFC '34 weg te nemen.

De druk van BFC op de verdediging van AFC '34 loont zich. Na zo'n 15 minuten trekt Sam F. vanaf de rechterflank de bal mooi voor in de 16, waar Sam B. goed voor zijn man komt en de vallende bal in een keer op de slof neemt en achter de keeper plaatst.

0-1! Loon naar werken.

Een kleine twee minuten later worden de inspanningen van BFC door Milan  naar 0-2 getild . Een vloeiende aanval via Wessel, via Sam B en Mads komt voor de voeten van Milan, die met een bekeken schot de bal onder de keeper in het doel werkt.

Het gevaar uit een vrije bal van AFC '34 wordt enige tijd later door Marc met de knie gekeerd. Nassir krijgt vervolgens een 'ijsbeentje' en valt geblesseerd uit. Jasper komt erin. BFC gaat met de 2-0 voorsprong de rust in.

Ruben toont zich tevreden. De afspraken gemaakt in de afgelopen dagen ziet hij terug.  Soms hoeft een trainer dan ook niet veel meer te zeggen dan "ga zo door, goed gedaan" Ruben doet dat en dat maakt het verslag gemakkelijker.

AFC '34 komt de tweede helft duidelijk met een andere instelling het veld in. Zij spelen eigenlijk zoals BFC de eerste helft begonnen was. Furieus aanvallend voetbal, het (nu) onze verdediging lastig makend. Desalnietemin laat Mads zien, dat hij ondanks de aanvalsgolven van AFC '34. gevaarlijk in de spits is en een oog voor het doel heeft, want een vloeiende aanval van onze vrienden spat op de lat uiteen.  Mooi is ook  dat de jongens in het veld niet blijven hangen in verontwaardiging als even daarvoor Sam B duidelijk gevloerd wordt in de 16 en een penalty verdiende.  We blijven voetballen en hoewel er meer strijd is dan in de eerste helft, blijft BFC het betere van het voetbal houden, uiteindelijk leidend tot de 0-3 van Wessel. Een mooi en bekeken afstandschot gaat over de keeper van AFC '34 in het dak van het doel en geeft meer lucht aan BFC.

Waar de 0-4 in de lucht hangt, komt er weliswaar een vierde doelpunt, maar helaas valt deze aan de verkeerde kant, de onze namelijk. Een mislukte corner van BFC brengt twee man van AFC '34 in stelling, waarna onze verdediging geen raad weet met de afgeslagen bal en de 1-3 op  het scorebord verschijnt.Waar AFC '34 nog in de laatste 8 minuten met dit doelpunt lichtpunten ziet op meer, houdt BFC echter soeverein stand en geeft zij niets meer weg.

Een terechte tweede plaats op de ranglijst is een feit en verder zien we wel verder. Wie mee wil zien is natuurlijk als altijd uitgenodigd om het mee te maken en erbij te zijn. Zaterdag bijvoorbeeld tegen Hollandia: 10.45 te Hoorn.