Klaas Vaak & de Nachtkaars - Bussumse Football Club

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

Klaas Vaak & de Nachtkaars

Klaas Vaak & de Nachtkaars

BFC JO10-3

5 - 20

Waterwijk asc JO10-4

Competitie

2e klasse (4e fase) 16

Datum

13 mei 2023 10:10

Accommodatie

Sportpark Meerweg
Meerweg 63
1405BD
BUSSUM
tel. 035-6945648

Iedereen is wel eens in de Efteling geweest toch? En hebben jullie er dan ook geslapen? Zo ja, dan staat er daar ,midden in Bosrijck, het kasteel van Klaas Vaak. U weet wel dat kleine mannetje met de zak met zand die ’s nachts langs komt om kleine kindertjes in slaap te brengen door ze lieflijk wat zand in de ogen te strooien. En bij vertrek blaast hij dan, volgens de legende, steevast de nachtkaars naast het bed uit, zodat de kinderen rustig, langzaam en vredig in slaap vallen. Er zijn boeken, sprookjes, merchandise en liedjes (Mr. Sandman, “bring me a dream”) over het schattige mannetje geschreven en veel kinderen zijn over de hele wereld langzaam in slaap gesust met verhaaltjes over de vriendelijke dwerg.

Ook in het voetbal is hij geen onbekende. Menig club, ploeg en speler heeft zijn wedstrijd, seizoen, carrière als de spreekwoordelijke nachtkaars uit zien gaan. Kijk bijvoorbeeld naar Ajax dit seizoen, of wat te denken van de wedstrijd Utrecht-RKC deze week. Gestaakt, hervat, toch weer gestaakt, weer hervat (op last van Sharon Dijksma, die bang was voor ernstige rellen) en vervolgens, in de spirit van Klaas Vaak zelf, als een nachtkaars uitgegaan met dank aan protesterende spelers.

Maar er zijn extremere voorbeelden, wat te denken FC Zwolle dit jaar. Het hele jaar vanaf dag 1 bovenaan gestaan, 15 punten voorgestaan op de rest, gepromoveerd en nu 1 wedstrijd voor het einde 2e in de Keukenkampioen divisie en waarschijnlijk geen kampioen worden. Teveel met de ogen open geslapen, Klaas heeft er dankbaar gebruik van gemaakt. En in dit geval kwam Klaas Vaak waarschijnlijk uit Almelo en sliep hij in een zwart-wit gestreepte pyjama.

Of wat te denken van onze eigen Woutje Weghorst. Marginale bonkige pinchhitter uit Borne diep in Overijssel. In de marge gevoetbald bij Emmen, Heracles en AZ. Bij gebrek aan spitsen mee naar Qatar, op het WK geschitterd tegen Argentinië, het warme en vergeten Turkije ontvlucht, transfer naar Man Utd verdient, daar door de Linekers, Shearers en Roy Keane’s wekelijks afgemaakt, met een 3 of 4 beoordeeld, maar de week erop gewoon weer in de basis (met dank aan de ‘conductor’ uit Haaksbergen), Man U met een benutte penalty (en Emiliano Martinez praktijken) naar de FA-cup finale geschoten, handtekeningen uitgedeeld aan jonge fans met ZIJN shirt om hun schouders, op de high tea bij Sir Marcus Rashford en gamen met Anthony. Het leven lachte Woutje toe.

Nederlandse Woutje die in Wolfsburg een cultheld werd, een transfer verdiende naar het beloofde land, naar de Premier League, maar bij Burnley hopeloos flopte en toen maar bij gebrek aan betere aanbiedingen in Turkije zijn zakken ging vullen. Die Woutje leefde nu ineens zijn droom in Manchester. Het liedje “bring me a dream” zal dagelijks uit zijn autospeakers geschald hebben op weg naar Carrington. Maar Klaas Vaak geeft en neemt en toen Woutje midden in zijn gelukzalig droom zijn hoogtepunt leek te bereiken, er voorzichtig gesprekken gevoerd werden om van Woutje definitief een Mancunian te maken, blies Klaas zijn nachtkaars zachtjes uit. En dus mag Woutje zijn laatste dagen in Manchester slijten op de bank, kijkend naar Marcus Rashford en Anthony Martial die er lustige op los scoren. Om na dit seizoen weer te verdwijnen in de marge. Woutje’s nachtkaars smeult nog na, maar is inmiddels bijna gedoofd.

En ook bij BFC JO10-3 was Klaas Vaak afgelopen weekend te bewonderen. Ja wij hebben ook een Claas een die scoort inderdaad vaak, maar dit was een andere Claas, een Klaas met een K. Een Klaas, die vrijdagavond stiekem door de open raampjes in Bussum en Naarden was geslopen en de Noudjes, Woutjes, Wesseltjes, Jackies, Philipjes, Brammetjes, Stefantjes, Jimmetjes en ons eigen Claasje had getrakteerd op een vers handje zand. En op mooie dromen van de wedstrijd tegen het sterkte Waterwijk JO10-4. Maar de meeste dromen zijn bedrog beste mensen en daar kwam BFC afgelopen zaterdag snel en vroeg achter.

Heerlijk zonnetje, fitte selectie, goed geslapen, iedereen had er zin in afgelopen zaterdag. Maar wie er nog meer zin in had, waren de 9 stevige maar technisch behoorlijk vaardige boys uit Almere. Met afstand de beste ploeg waar wij dit seizoen tegen gespeeld hebben. Het bleek een onmogelijke opgave voor BFC JO10-3. Al ging de ploeg van coach J nog wel voortvarend van start. De eerste 8 minuten was BFC beter en creëerde het een behoorlijk aantal kansen. Iets dat helaas nog niet resulteerde in goals. Maar na 8 minuten gaf Waterwijk even gas en voor wij het wisten stonden wij 0-3 achter. De ene na de andere vloeiende aanval werd op die arme Stefan afgevuurd en Waterwijk schoot ook met scherp.

Toch kreeg BFC in dit kwart nog de kans op de gelijkmaker toen Claas gevloerd werd in de 16 en scheidsrechter Simonian gedecideerd naar de stip wees. Nu is een penalty die je zelf versierd hebt ook zelf nemen, altijd een beetje een dingetje geweest in de voetbalwereld, maar Claas had gelijk om het toch te proberen. Helaas spatte zijn goed genomen penalty vol uiteen op de paal en kwam hij voor de rebound een teentje te kort. Geen loon na werken voor BFC in een goed eerste kwart. Je kan op zo’n moment snel je koppie laten hangen en opgeven, maar dat deed BFC allerminst, een voorbeeld nemend aan Jack die bikkelde als een pitbull, bleef BFC de Waterwijkers kort op de huid zitten en aanvallen. En dat resulteerde toch in de verdiende tegentreffer. Claas die na zijn misser gewoon door bleef vechten kreeg loon na werken door een steekpassje van Noud knap aan te nemen en onder de uitkomende Waterwijk keeper door te schuiven. 1-3 en penalty-pech goed gemaakt.

Het 2e kwart gaf Waterwijk nog meer gas en begonnen ze met 5 man tegelijk aan te vallen. De numerieke meerderheid en de technische superioriteit werden BFC al snel te machtig en ze vlogen ze er aan alle kanten in. Maar omdat Waterwijk blind met iedereen naar voren liep, lieten ze hun verdediging volledige versloffen en kwam er veel ruimte voor de spits van BFC. Dat was in dit kwart Noud en die wist daar 2x op aangeven van Jack handig gebruik van te maken. Helaas vielen ze aan de andere kant als rijpe appelen en dus stopte de teller bij 3-9 bij rust. Auw, werk aan de winkel voor coach J.  

In de rust gaf coach J aan dat als je niet helemaal overlopen wilde worden, je nu karakter moest tonen, met zijn allen verdedigen, met zijn alle aanvallen, maar vooral lekker voetballen. Dat wij niet meer gingen winnen was voor het vele publiek wel duidelijk, dus dan moet je lekker spelen, samen er een leuke ochtend van maken. Dat was het doel van de 2e helft.

Waterwijk daarentegen was hongerig en liet geen moment los. En omdat BFC zich vooral concentreerde op lekker voetballen en eerlijk is eerlijk een 10-11-12-13-14-15 tegen 3 achterstand ook niet echt motiverend meer werkt, werd de 2e helft er eentje om snel te vergeten. Op 3 momenten na. De 3e goal van Noud, die op identieke wijze, uit een van onze spaarzame counters zijn 3e binnen prikte. De 2e penalty voor BFC, wederom goed versierd door Claas en deze keer door Philip onberispelijk binnengeschoten. En niet te vergeten het onvermoeibare bikkelen van Jack die ook bij grote achterstand 100% bleef geven.

Voor de rest was het vooral vissen, waarbij het hongerige Waterwijk aan het einde zelfs de dubbele dubbel aantikte. En met een 5-20 nederlaag in de op één na laatste wedstrijd dreigt het seizoen van BFC JO10-3 misschien ook wel als een nachtkaars uit te gaan. Maar dat zou zonde zijn, in een seizoen waarin de mannen van coach J een enorme groei hebben doorgemaakt. Zowel individueel en als team. Volgende week nog een kans om het seizoen met een goede overwinning af te sluiten en onze BFC-kaars fel brandend de zomer in te laten gaan. Laten wij die met zijn allen grijpen boys!

Man van de Wedstrijd: Jack, op wiens strijdlust zaterdag geen maat stond!

Coach J.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!