"De Kerstboom van Co" - Bussumse Football Club

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

"De Kerstboom van Co"

"De Kerstboom van Co"

BFC JO10-3

-

Huizen JO10-3

Competitie

2e klasse Zwaluwen Jeugd (1e fase) 07

Datum

8 oktober 2022 10:10

Accommodatie

Sportpark Meerweg
Meerweg 63
1405BD
BUSSUM
tel. 035-6945648

Een boom met ‘kerstballen’ Corretje Lems, Harry van der Laan en Michel Adam en een ‘piek’ die luisterde naar de naam Heini Otto, zo zette Co Adriaanse zijn legendarische systeem in 1988 in het Zuiderpark voor het eerst neer. Het bleek een gouden vondst die ADO promotie naar de Eredivisie bezorgde. Het laaste echte succes, voordat de Belchinezen de club naar de gallemiezen hielpen. En het was jammer dat er nog geen Belchinezen waren tijdens de eerste succesperiode van ADO. Want toen hadden ze, dankzij het geniale handsballetje van good old Aadje Mansveld, helemaal binnen kunnen lopen. U kent het handsballetje van Aad niet? Was ook lang geleden. Aadje Mansveld, clubicoon en in te huren voor het betere sloop- en afbraakwerk, maar ook geniale voetballer en behoorlijk bij de pinken. In de laatste competitiewedstrijd van seizoen 67/68 tegen Ajax maakte Aadje ineens uit het niets opzettelijk hand in het strafschopgebied. Penalty, 1-2, Ajax kampioen. “Wat doet ie nou?” schreeuwden ze woedend vanaf Midden-Noord, maar Aadje wist dondersgoed wat hij deed. Immers als Ajax kampioen zou worden mocht ADO Europa in. 3 weken eerder hadden ze nog de KNVB-bekerfinale van datzelfde Ajax verloren, maar als de bekerwinnaar ook kampioen wordt…… inderdaad. Argentinië heeft de Hand van God maar in de hofstad hebben ze het “Handje van Aad”, folklore, cult, ADO.

En tot die folklore hoort ook het kerstboomsysteem van Co wat later over de hele wereld gekopieerd werd. Ancelotti deed het bij Real met Benzema in de punt en ook het grote Milan van begin jaren 90 was niet vies van een potje Kerstboomvoetbal. De “piek” daar in Milaan? Die kennen wij allemaal. Het was de enige voetballer die van grote afstand een bierdopje van een flesje Bavaria kon afschieten. In Italië waren ze maar wat blij met Co-tje, want hij had het antwoord op het Catenaccio, het ultra-verdedigende systeem waar Italianen mee groot gebracht worden. Met het kerstboomsysteem van Co sloopte de succesploeg uit Milaan de, voorheen onbreekbaar lijkende, verdedigingswallen van Juventus en Inter met het grootste gemak. Kerstboom tegen Catenaccio dat kwam mij bekend voor toen ik de 12 spelertjes van BFC JO10-3 en Huizen JO10-3 opgesteld zag staan deze zaterdag.

BFC trad voor het eerst aan in het door de club en de KNVB geadviseerde 1-1-3-1 systeem wat bij balverlies eigenlijk een soort kerstboom is en bij balbezit een kerstboom op zijn kop. Huizen had daarentegen goed naar video’s uit de jaren 60 gekeken (waren die er toen al?) en naar het Inter van Helio Herrera. Ze speelde het catenaccio in zijn meest klassieke vorm. Een echt laatste man, meters achter zijn verdediging, 3 verdedigers ervoor en 1 diepe spits. En, mijn god wat was dat effectief. Waarbij het hielp dat de laatste man, compleet met maillot en aanvoerdersband, een echt ijzervreter was, met een bovengemiddelde techniek. Eentje in de stijl van ‘Franzie der Kaiser’ en bikkelharde auspuzter Franco Baresi. Kracht combineren met techniek. Zie je niet veel in deze competitie. Dat hij 2 beren van kerels voor zich had staan, hielp natuurlijk ook niet mee. Dit was echt de perfecte combinatie van fysieke kracht en genoeg techniek om te kunnen blijven voetballen. Alsof je Beckenbauer, Chellini, Bonucci en Materazzi in 1 team had gezet.

Voor de kleine wendbare spelertjes van BFC JO10-3 was er daar voorin tegen die reuzen, die ook nog eens massaal achterin bleven, geen beginnen aan. Keer op keer werden wij op fysieke kracht afgetroefd en op de counter omvergelopen. En dat terwijl BFC nog wel heel goed begon. Want binnen de minuut punterde Claas onbedoeld de eerst bal die voor zijn voeten kwam het hoekje in en stond BFC pardoes voor. Maar je kon al snel zien dat het krachtsverschil groot was. Waar BFC ploeterde en vocht ging het balletje bij Huizen makkelijk rond en regen de mannen in groen-geel de kansen aanéén. Waar heb ik dat toch eerder gezien deze week…. ? En als u die wedstrijd gezien hebt, dan kunt u de rest van dit verslag over slaan want BFC JO10-3 was simpelweg niet opgewassen tegen perfect uitgebalanceerde groep voetballers uit de buurgemeente. Zoals Napoli dinsdag de Nederlandse kampioen overhoop speelde zo speelde Huizen met JO10-3. Met één groot verschil, en dat is direct een groot compliment waard: BFC JO10-3 gooide er nooit met de pet naar zoals Dusan en zijn kornuiten dinsdag wel opzichtig deden. Ze bleven knokken, vechten, ze bleven voetballen.

Met positieve coaching en elkaar echt op sleeptouw nemend. Jack bikkelde over het hele veld en Wessel, Wouter en Jim schroomden geen enkel duel. Noah en Philip bleven hun acties maken, bleven proberen door de muur van verdedigers heen te breken. En Noud bleef als eenzame spits de slopers achterin op de huid zitten. Het lukte maar heel sporadisch om er doorheen te breken, maar opgeven deden de mannen niet. Het resulteerde heel af en toe in een leuke aanval, zo vond Claas Noud die uit de draai knap in 1x wel hard maar ook net over schoot, misten de schoten van Philip en Noah net de kracht of de precisie en werden poging van Jack en Wessel steeds geblokt. Aan de andere kant vielen ze helaas, net als dinsdag, als zoete broodjes. 10 stuks maar liefst en dat waren er veel meer geweest als Stefan niet weer een top dag had gehad.

En als je dan 9-1 achter staat en al 9 tegengoals geen antwoord hebt weten te vinden dan kan je makkelijk je koppie laten hangen, boos worden en stoppen met je best doen, maar zoals ik al zei, dat deden de boys allerminst. Er werd gestreden voor elke bal en voor de laatste meter en dan is toch mooi dat BFC JO10-3 nog wel het slotakkoord naar zich toe trok. Na een schitterende aanval via Wessel en Philip was de bal precies op tijd bij Claas die hem kiezelhard de kruising in jaagde voor zijn 2e goal van de dag. Het voelde voor deze coach als een morele overwinning.

Verliezen kan altijd en tegen een ploeg die dit jaar alles met grote cijfers wint (de mannen uit Huizen waren 21 uit 7 en hadden al 90x gescoord dit seizoen), is dat geen schande. Maar het laten lopen, er met die pet naar gooien, zoals wij dat vorige week tegen Waterwijk deden en Ajax tegen Napoli, dat mocht niet meer. En die boodschap was goed aangekomen bij de boys (bedankt Ajax!). Echt klasse mannen!!

En dus hebben wij weer wat geleerd en zijn wij als team gegroeid. En dat geeft, ondanks de forse nederlaag (die wij gewoon snel vergeten, toch mannen?), een goed gevoel. Want lessen neem je mee en nederlagen gelukkig niet. Ook dat weten ze achter de duinen daar in Zuid Holland, want na die prachtige kerstboom periode daalde ADO helaas heel snel weer af naar de Eerste Divisie, waar het vervolgens lang, lang zou blijven. Toch is er niemand die het in Den Haag nog over die donkere periode heeft, maar “Wat is het kerstboomsysteem?” ken je aan elke Hagenees vraguh, ze zullen het je met veel plezier en in alle detail uitleggen.

Tot na de Hersftvakantie.

Man van de Wedstrijd: Jack die voorop ging in de strijd en ondanks de tegenslagen de strijd naar de tegenstander bleef brengen! Hij heeft inmiddels zijn eigen hastag: #nevergiveupjack.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!