BFC JO10-3 Het Kick-off Toernooi: “Teamgeist”. / AS'80 thuis - Bussumse Football Club

Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

BFC JO10-3 Het Kick-off Toernooi: “Teamgeist”. / AS'80 thuis

BFC JO10-3 Het Kick-off Toernooi: “Teamgeist”. / AS'80 thuis

BFC JO10-3

15 - 8

AS'80 JO10-7

Competitie

2e klasse Zwaluwen Jeugd (1e fase) 07

Datum

3 september 2022 12:15

Accommodatie

Sportpark Meerweg
Meerweg 63
1405BD
BUSSUM
tel. 035-6945648

 

Menig coach ligt er nachten wakker van, er zijn boeken over geschreven, documentaires over gemaakt (ik raad aan The Last Miners), er zijn zelfs mensen die er hun vak van hebben gemaakt. De “Teamgeist” oftewel hoe maak ik een team van 9 bij elkaar geplaatste voetballers? Hoe creëer ik vriendschappen, waar woont de beroemde “Teamgeist”? Pep Guardiola schijnt er een expert in te zijn en in Nederland hebben wij natuurlijk Louis, wiens gevleugelde woorden: “Het team is belangrijker dan het individu” voor veel coaches nog steeds een mantra zijn. Vraag maar aan Christiano Ronaldo, dezer dagen!

Hoe ongrijpbaar ook, iedere coach heeft het nodig, spelers die elkaar mogen en voor elkaar door het vuur gaan. Maar hoe bereik je dat? En beter nog, hoe bereik je dat met 9 jongetjes uit alle windhoeken van het Gooi? En hoe bereik je dat bij jongetjes die 8 en 9 jaar oud zijn? Daarover brak deze coach de afgelopen weken zijn hersenen. Ik las 100-en boeken, zag de prachtigste documentaires, heb zelfs 3x met de bondscoach aan de telefoon gehangen en………… het hielp, vrijdagavond 23.54 in bed de avond voordat ik de boys voor het eerst zou ontmoeten viel het kwartje. Het sleutelwoord is………. Plezier! Zorg dat 9 jongetjes van 9 jaar oud elke week het grootste plezier hebben met elkaar en dan is een team geboren.

Zaterdag begon die opdracht op het Kick-off toernooi op BFC. 3 heerlijke wedstrijdjes om elkaar te leren kennen en samen plezier te maken. Al vroeg waren alle 9 spelers en alle 9 papa’s en mama’s (zonder dat dat nodig was = goed teken) op de club voor het in ontvangst nemen van de schitterende nieuwe tenues. Om vervolgens direct met elkaar een balletje te trappen. Het voelde natuurlijk aan. Gewoon een stel gasten op een veldje. De AFC-ers of Ruud en Frenkie samen op het Balboa pleintje. Misschien zou mijn taak wel makkelijker worden dan gedacht.

Een korte voorstelronde met wat namen en posities leerde dat wij een perfect uitgebalanceerd team hebben. Precies genoeg verdedigers, aanvallers en middenvelders en een vaste keep. Dus kon de zorg over posities en “ik wil daar” direct de deur uit. Voetballen dus. Eerst tegen de JO09-3, een jaartje jonger maar vlug en behendig. Toch was JO10-3 beter en ondanks het feit dat de mannen elkaar welgeteld 45 minuten kende was er al chemie, ze wisten elkaar te vinden. Het leidde tot mooie aanvallen en veel (heel veel) kansen, maar bijzonder genoeg niet tot doelpunten. En dat was met name te danken aan het aluminium en het vizier. Wij weten waar wij aan moeten werken op de training mannen!

Het tweede potje kregen wij meiden O10-1 voorgeschoteld. En de mannen waren inmiddels ingespeeld. Flitsend voetbal en een solide verdediging waren direct in balans. Wouter en Jim patrouilleerde achterin als een ingespeeld duo, Claas zorgde voor de pasjes, Noah voor de acties en Noud voor het tor-instinct. Een afgetekende 5-1 overwinning was het resultaat met mooie goals van Claas (2x), Noah (2x) en Noud. Hè lekker, we hadden de eerste erin liggen.

Het laatste potje was ook meteen de lastigste. JO10-2 is een schaduw elftal met jongens die selectie potentie bezitten. En daar gaat het allemaal net iets fanatieker. Tot en met het volledig gesoigneerd aan de aftrap willen komen aan toe. Toch waren wij nog geen minuut begonnen of Philip had de bal er al in liggen. 1-0 voor JO10-3 en een sensatie in de maak… Jack en Wessel wisten achterin de aanvalsgolven van JO10-2 keer op keer te onderbreken en als ze er wel door kwamen was Stefan er met een prachtige redding om de voorsprong in stand te houden. Helaas werd het door een onoplettendheidje toch gelijk en niet veel later wist JO10-2 ook nog een 2e te maken, wat (eerlijk is eerlijk) ook wel terecht was. Maar wij hadden ook kansen aan de andere kant en wij konden ze prima partij geven. En dat is een compliment waard van de coach. En wen er maar aan boys, deze coach geeft niet alleen complimenten als wij winnen, maar gewoon als jullie het verdienen. Want immers weten jullie nog hoe je “Teamgeist” smeed? Niet door alleen maar winnen, maar door……… Plezier. En dat heb ik als coach heel veel gehad deze zaterdagochtend. Ik hoop jullie ook mannen.

Tot volgende week! (O, en als er teveel moeilijke woorden in dit verslag staan, gewoon even aan papa en mama vragen ;-).

 

Coach J

AS'80 thuis 15-8 Verslag:

Het was erg warm dus we zijn gestart met een rustige warming up, 6x heen en weer rennen op een half veldje en toen rustig overschieten met een bal. Daarna twee sprintjes om ervoor te zorgen dat iedereen goed wakker werd.

Iedereen kende de opstelling al: Stefan in de goal, Wouter/Wessel achter, Jack midden, Claas/Philip/Noah voor. In de wedstrijd hebben we deze posities zoveel mogelijk aangehouden waarbij Philip over alle posities gerouleerd is, Noah ook even middenvelder is geweest en Claas even heeft verdedigd.

Als aanwijzing vooraf heb ik meegegeven dat ze vanuit hun posities moeten spelen, dat de verdedigers het veld breed maken als wij de bal hebben en smal als de tegenstander de bal heeft en dat er geen ballen voor de goal langs geschoten mogen worden. De middenvelder moet voor en achter meespelen en zorgen dat hij aanspeelbaar is bij iedere aanval.

AS’80 kende Noah al en ging meteen met 3 spelers op hem af, dit had ons team snel door en de ruimte die hierdoor ontstond werd goed gebruikt. Na drie minuten scoorde Jack de eerste goal, een tweed goal volgde kort daarop – Noah nam een corner, speelde naar Claas die Jack in scoringspositie bracht. Toen Philip na 6 minuten ging spelen schoot hij de volgende twee erin, de eerste vanuit overspelen en daarna een na een lange dribbel.

We hebben in de tweede helft ook twee goals tegen gekregen, Stefan heeft erger voorkomen door een aantal ballen te stoppen, hij was nergens bang voor! De stand aan het einde van de eerste helft was 9-2.

Daarna wisselden we van kant en keek ons team tegen de zon in, tot mijn grote schrik liep AS’80 in tot 9-6 aan het begin van de tweede helft. Daarna kregen we gelukkig de controle terug en zijn we weer uitgelopen naar 15-8. Er stond geen ander team klaar dus we hebben ook nog even penalty’s geschoten. Seiran heeft de wedstrijd erg strak geleid in een zeer professionele scheidsrechtersoutfit.

Iedereen heeft goed gespeeld en hard gewerkt, Wouter en Wessel gingen op iedere aanvaller af en keken goed waar ze de bal heen schoten, Jack heeft een kleine marathon gerend waarbij hij verdedigde maar ook scoorde, Noah/Claas en Philip hebben assists gemaakt en voor een aantal goals gezorgd.

Ik heb ontzettend van de wedstrijd genoten, alle jongens leken het leuk te vinden, iedereen werkte heel hard, er werd overgespeeld, aanwijzingen werden goed opgevolgd en ook als het wat minder ging bleef iedereen aardig en positief. Daarnaast vond ik de jongens ook sportief naar de tegenstander en werden vragen gesteld zoals ‘gaat het” na een botsing of harde bal.

Het publiek was vandaag de grote winner!

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!