PVCV maakt het tegen BFC JO 15-1 toch nog even spannend, maar winst is een feit

T. Wallaart

BFC JO 15-1 - PVCV JO 15-1  3-1

Sam Beuving, Auke Bult, Wessel Elsing, Vincent Flokstra, Toine Geijtenbeek, Imran Hammouti, Mads Lefeber, Job Lukaszen, Luca Messori, Sophie Proost, Bommel Quaedvlieg, Keyan Samuel, Marc Segaar, Jasper van Toorn, Mika van Woudenberg.

Vandaag ontmoeten we PVCV op BFC met een volledig fitte selectie. Job heeft alweer een aantal keren goed getraind en is vandaag ook voor het echie weer van de partij. Het team is daar blij mee.

Wat we verwachten, komt uit. PVCV is tegen het sterkere BFC met een verdedigende instelling gekomen, goed gegroepeerd achterin. Sporadisch wordt de aanval gezocht. Het is aan ons om die verdediging stuk te spelen, met beweeglijk voetbal, hoge intensiteit, zoals Mathijs dat noemt. We hebben de eerste 10 minuten moeite om onze draai daarin te vinden. Dat is ook de verdienste van PVCV.  Aanvallend gebeurt er bij hen niet zoveel. Welgeteld twee schoten op goal de gehele wedstrijd. Knap dat één daarvan bij een 2-0 voorsprong doel treft en PVCV even het gevoel geeft dat er wat de halen valt in Bussum. Het doelpunt voor PVCV valt in een fase in de tweede helft dat we toch al wat minder spelen en PVCV wat meer dan voorheen de middenlijn over komt. De tegentreffer komt daarmee op ons eigen conto, maar ook die doelpunten tellen.

De eerste helft spelen we goed voetbal vanaf het moment dat we onze draai gevonden hebben. Goede combinaties, afgewisseld met af en toe een knappe lange bal achter de verdediging. Er wordt veel gelopen en PVCV doet eigenlijk niet veel meer dan tegenhouden. De keeper van PVCV moet een paar keer goede reddingen brengen om een achterstand te voorkomen.  Sam raakt de lat, een bal van Toine springt via de binnenkant van de paal weer in de handen van de keeper. Wat ongelukkig zijn we dus ook. Een doelpunt zal naar verwachting de weerstand van PVCV breken, dan moeten ze komen en ontstaan er ruimtes. Maar niets is minder waar. Als Keyan via Toine de 1-0 op het scorebord brengt, trekt PVCV zich zo mogelijk nog verder terug. Het wordt rust.

De tweede helft is vergelijkbaar, zeker de eerste 10 minuten komt PVCV de middenlijn niet over. Wij moeten het wederom hebben van onze snelheid, het bewegen en gebruik maken van uithoudingsvermogen. Vincent en Jasper vinden met goede passes onze aanvallers, die tussen de linies in komen. Rond de 7e minuut trekt Sam over links de bal voor op de rand 16, de inlopende Sophie kan de bal net niet raken, maar de bal wordt alsnog op rechts opgepakt door Auke. Rond de cornervlag trekt hij de bal goed voor op Luca, die beheerst de bal diagonaal voor de 2-0 inschiet.

PVCV besluit wat meer terug te gaan doen en dat gecombineerd met een slechtere fase van BFC, maakt het dan toch opeens nog spannend. Dat PVCV niet eerder aanvallend voetbal vertoonde, zal te maken hebben met de resultaten van BFC uit het verleden, maar het is toch ook een ploeg die aanvallend uit de verf kan komen. Dat merken we aan de 2-1.

De genoemde 2-1 slaat BFC echter niet uit het veld. Sophie en de jongens realiseren zich dat het eerdere niveau weer moet worden opgepakt. We waren te veel ingezakt, tevreden kennelijk met de voorsprong. te slordig ook bij het elkaar inspelen. Onnodig balverlies daardoor. Het tandje erbij leidt tot het hoogtepunt van de wedstrijd met een wonderschone treffer van Toine.  Sam trekt de bal na een ingooi op maat vanaf de linkerflank horizontaal over de laatste man van PVCV. Toine twijfelt geen moment en neemt, staande met zijn rechterschouder richting het goal, de bal in één keer op de slof en draait de bal de kruising in. Deze 3-1 geeft wat meer lucht en zonder verder gevaar speelt BFC de wedstrijd uit.

Leerzaam om tegen een gegroepeerd verdedigend team toch de gaten te vinden en tot scoren te komen, ons niet in slaap te laten sussen als de tegenstander de middenhelft maar sporadisch overkomt. Dat is anders dan tegen AFC, AFC ’34 of Koninklijke HFC. We moeten in staat zijn ook in onze competitie steeds uit andere vaatjes te tappen. Gelukkig hebben Sophie en onze jongens die tapvergunning en is het steeds de moeite waard om de glazen door hen gevuld te zien worden, altijd tenminste halfvol. U bent weer uitgenodigd om het mee te maken en erbij te zijn. Dinsdag bijvoorbeeld tegen Almere City en anders zaterdag weer voor de competitie tegen Jonathan.