BFC JO 15-1 wint de finals en laat JO 14-1 teleurgesteld achter

Corona competitie bovenbouw 11x11

12 december 2020 4:00

JO 15-1 - JO 14-1  4-0

Sam Beuving, Tomás van den Brink, Wessel Elsing, Vincent Flokstra, Arthur Hagens, Imran Hammouti, Nassir Komenan, Mads Lefeber, Job Lukaszen, Luca Messori, Sophie Proost, Bommel Quaedvlieg, Keyan Samuel, Marc Segaar, Jasper van Toorn, Mika van Woudenberg.

Waar de JO 14-1 van BFC de "reguliere" competitie winnend afsloten, blijken de JO 15-1 in de play offs toch een maatje te groot voor Sophie en de jongens. Op alle fronten worden we afgetroefd vandaag en komen we te kort. Dat is jammer, want als we spelen voor wat we waard zijn, behoeven we niet onder te doen voor onze oudere vrienden. Dat bewezen we al eens, omdat ook de eerdere nederlaag maar nipt was.

Op deze zaterdagmiddag, met de lichten aan, grijs en een een enkel spatje regen maar qua temperatuur prima voetbal weer, starten we om 15.45 uur. Normaliter start de zaterdag voor ieder van onze spelers met een ontbijtje, als het mee zit doet de JO 14-1 wat huiswerk, einde ochtend/begin van de middag spelen ze een wedstrijd en tegen 4 uur zijn ze weer thuis. Kan de Play Station van stand-by af en spelen ze ieder voor zich een potje vanaf de bank, onder een wollen dekentje. En dat ritme hebben ze vandaag niet verlaten. Het wollen dekentje was op ieder moment vandaag zichtbaar. Zodanig zelfs, dat Ismael, de trainer van de JO 15-1,met een knipoog opmerkte zich te verheugen op het verslag. En hij heeft gelijk, er is alle reden om zich te verheugen op het verslag, de JO 15-1 was beter, maar dat zal hij in dit verslag niet lezen.

De JO 15-1 voetbalt vanaf begin af aan furieus. Over en weer zijn er de eerste 15 minuten geen echte gevaarlijke momenten te vermelden, maar duidelijk is dat de JO 15-1 het betere van het spel heeft. Ze hebben het overwicht op het middenveld en de eerdere wedstrijden hebben aangetoond, dat wie de macht heeft daar, de wedstrijd overheerst. De eerste wapenfeiten zijn dan ook voor de JO 15-1 en Marc moet voor het eerst in de 15e minuut reddend optreden. Aan de andere kant brengt Keyan, Sam gevaarlijk in stelling maar zij schoenmaat is nog net iets te klein om de bal in het vijandelijk doel te schuiven.

Ondanks het overwicht van de JO 15-1 leidt een misverstand in hun achterhoede tot de eerste echte reële kans voor de JO 14-1, maar de ingeschoten bal wordt op de lijn gekeerd. Vanzelfsprekend wordt van de verre bank geroepen om een doelpunt. Vele horloges hadden de bal immers over de lijn zien gaan.

Niet onder de indruk van deze plaagstoot van de JO 14-1, voert de JO 15-1 de druk op onze jeugd verder op. Marc weet een 1 op 1 nog tot corner te verwerken, maar zoals eerder zijn wij niet op ons best bij het verdedigen van corners en scoort de JO 15-1 hun eerste van deze avond.

Hoewel nog steeds niet op ons niveau, brengen we toch iets meer rust in ons spel na deze tegenvaller. Tomás, Mads en Arthur stichten gevaar achter de linies van de JO 15-1 en geven hoop langs de lijn en in de skybox. Doelpunten aan onze zijde blijven echter uit. Het laatste kwartier van de eerste helft is van onze kant beter en het zou zeker niet hebben misstaan als we op dat moment tenminste de gelijkmaker zouden hebben gescoord. Het tegendeel is echter het geval! Min of meer in het rustsignaal van de goed leidende scheidsrechter wordt de achterhoede van de JO 14-1 eenvoudig weggetikt en heeft de JO 15-1 vrij spel om de 2-0 in te tikken. Dat doen ze dan ook.

We betreden het veld voor de tweede helft met dezelfde goede bedoelingen als in de eerste helft. Ruben en Martin wezen er al op: met goede bedoelingen alleen zal het vandaag niet gaan lukken. Als je wilt winnen, zal je ook met de wil om te winnen het veld moeten betreden, met die instelling moeten trainen en leven. Als je bij de besten wilt behoren -en dat zit er in- moet je je daarnaar gedragen. Vandaag dus nog even niet, zo bleek ook in de tweede helft. Evenredig verdeeld over beide helften, moesten we nog eens twee doelpunten incasseren in de tweede helft.

Het derde doelpunt leidde tot enige commotie vanwege vermeend buitenspel. De jeugdige scheidsrechter loste dat met klasse op en het is de hoop van uw verslaggever dat enige schermutseling die toen en na de wedstrijd hieruit voortkwam waar nodig met dezelfde klasse en rust kan worden opgelost. Betrokkenen zijn -mocht dat worden gewenst-  uitgenodigd voor een kop soep bij mij thuis, omdat deze nooit zo heet gegeten wordt als deze wordt opgediend. Daar zorg ik dan wel voor.

De JO 15-1 hielden in de tweede helft dus vast aan hun spel en wij kregen daarop geen vat. De vraag is gerechtvaardigd wiens verdienste dat is. Vrij naar Van Gaal: "waren zij nu zoveel beter of wij zoveel slechter?" Van de drie wedstrijden was dit duidelijk de beste wedstrijd van de JO 15-1, maar gelijktijdig was dit onze slechtste. Ik kan de Van Gaaliaanse vraag dus niet beantwoorden en wil volstaan met te constateren dat de JO 15-1 nu eenmaal behoort te winnen van de JO 14-1. Maar of dat moet met uiteindelijk 4 doelpunten verschil is zeer de vraag. Ismael zal die vraag ongetwijfeld bevestigend beantwoorden en met het spelbeeld van vandaag geef ik hem gelijk. Liever hou ik het erbij, dat waar wij een pass niet over twee meter bij een mede speler kunnen krijgen, iedere uitslag verklaarbaar is. Het goede nieuws: zaterdag is er een herkansing.

En ik gun u allen er weer bij te kunnen zijn en het te kunnen meemaken. Maar wanneer?