BFC JO 14-1 behoudt koppositie na winst op JO 16-2: 3-1

21 november 2020 14:00

Hennie Bijlsma

JO 14-1 - JO 16-1 3-1 (Luca, Nassir, Mads)

Sam Beuving, Tomás van den Brink, Wessel Elsing, Vincent Flokstra, Arthur Hagens, Imran Hammouti, Nassir Komenan, Mads Lefeber, Job Lukaszen, Luca Messori, Sophie Proost, Bommel Quaedvlieg, Keyan Samuel, Marc Segaar, Jasper van Toorn, Mika van Woudenberg. Wessel is vandaag helaas verhinderd.

Vanaf de containers op de parkeerplaats is het alsof je voetbal kijkt vanuit de skybox, maar dan zonder de kaviaar en champagne. Maar als je een goed voetballend JO 14-1 vanaf daar mag bekijken, heb je die luxe ook niet nodig.

Het was vandaag lang wachten op de drie doelpunten die wij mochten scoren tegen de JO 16-2. Pas halverwege de tweede helft viel de eerste en toen was de pijp conditioneel bij de JO 16-2 langzaam maar zeker al aan het doven. Ons tempo was -zeker de tweede helft- hoog. De uiteindelijke overwinning van de JO 14-1 was al met al verdiend, maar ze hielden het lange tijd spannend voor ons. Zeker omdat we met 1-0 achter kwamen. Marc schatte even voor rust de situatie verkeerd in en plaatste de rondspelende bal met iets teveel snelheid tussen twee van onze verdedigers in en de spreekwoordelijke derde ging ermee vandoor. Helaas was dat een aanvaller van de JO 16-2, die dit cadeautje gretig verzilverde.

Echt in gevaar zijn we vandaag verder niet geweest. Vanaf de eerste minuut liepen de aanvallen voornamelijk via de JO 14-1. Goed opgezet samenspel tussen Sam-Luca- Keyan, Nassir en Arthur die elkaar een aantal keren knap vonden, Mads voorin vaak op snelheid en gevaarlijk. Het had ook in de begin fase allemaal meer verdiend, maar we wilden te snel, te gretig onderweg richting het goal van de tegenstander. Het maakte het spel van ons wat rommelig.

Het uitblijven van echte kansen van de JO 14-1 geeft de JO 16-2 de kans om gaandeweg de eerste helft wat meer naar voren op te schuiven, hetgeen ons dan weer achter de linies meer ruimte geeft. We verzuimen echter om daar verstandig mee om te gaan. Nog steeds is de weg naar voren te onstuimig. De goede eindpass ontbreekt.

We beginnen tegen elkaar te praten, we coachen de scheidsrechter, die uitlegt dat niet nodig te hebben. Hij is immers de onbetwiste leidsman. Een vrije trap halverwege de helft van de JO 16-2 wordt door Nassir goed kant en klaar op het hoofd van Mads neergelegd. Het doelpunt wordt helaas afgekeurd wegens buitenspel, zodat het na 25 minuten nog steeds 0-0 staat. We doen ons zelf tekort, maar we vinden ook dat we tekort gedaan worden. Een harde charge in de rug van Mads even voor zijn afgekeurde goal, wordt over het hoofd gezien of door de scheidsrechter niet als overtreding beoordeeld. Het is niet anders. Moedig voorwaarts, ook als we als gezegd even voor rust op een 1-0 achterstand komen.

Ons trainersduo maakt zich daarover geen zorgen en dat zien ze wederom goed. We spelen een weergaloze tweede helft. JO 16-2 speelt om de voorsprong te verdedigen en staat compact gegroepeerd voor het eigen doel, met een enkele counter. Marc mag nog twee keer goed reddend optreden, maar verder zijn er weinig aanvallende wapenfeiten te beschrijven van de JO 16-2. Verdedigend staan ze goed en de keeper van de JO 16-2 kan ondanks zijn nederlaag de clash van de Van Woudenbergs eervol dragen met enkele goede reddingen.

De oproep om iets meer te breien en wat minder snel de eindpass te zoeken heeft effect. Er wordt hard gewerkt en voor iedere bal gelopen. Thomás en Mads strijden om de kilometercup en het team houdt de JO 16-2 onder hoge druk, soms al vast zettend in de eigen 16.

De gelijkmaker komt in de 17e minuut van de voet van Luca als hij van links in het strafschopgebied besluit de bal ineens op goal te schieten en via naar het lijkt de hand van de keeper en de rug van een eigen speler klutst de bal de touwen in. Toch zie ik liever de naam van Luca bij degene die deze goal scoorde, dan e.d.

Jasper krijgt en geeft een paar goede kansen en draagt aldus bij aan de swung in het elftal. Uiteindelijk is het Nassir in de 21e minuut die op goed aangeven van Mads de JO 14-1 op een verdiende voorsprong brengt. Na de 2-1 zakken we iets terug om ruimte te creëren en de JO 16-2 wat meer te laten komen. We benutten de ruimte die daardoor ontstaat vervolgens beter dan in de eerste helft met een aantal gevaarlijke aanvallen. Mads wordt in de 16 vervolgens wederom fors ten val gebracht, dit keer met een harde charge op zijn enkel. Ook die overtreding wordt met de mantel der liefde bedekt. Het is uiteindelijk immers een vriendschappelijke wedstrijd en elfmeters horen daar kennelijk niet bij.

Mads kan gelukkig verder en neemt sportief wraak als Nassir weergaloos langs de rechterlijn de bal oppikt, binnenhoudt, over de voet van een slijdende tegenstander tilt en van de achterlijn de bal voortrekt, waar Mads sneller is dan keeper en verdediger en de 3-1 op zijn naam mag bijschrijven.

Het was weer fijn langs de lijn, achter het hek en op de containers. Met de derde overwinning in deze competitie behouden we de koppositie (3 winst, 1 gelijk en 1 verlies) en kunnen we met een overwinning volgende week de BFC Corona Challenge Cup in ontvangst nemen.

We gaan ervoor en u mag het op de in deze tijd gebruikelijke wijze meemaken en erbij zijn.