En we zijn weer terug: BFC JO 14-1 verslaat DCG RKSV met 2-0

S.F. Berghammer

BFC JO 14-1 - DCG RKSV 2-0

5 september 2020

Sam Beuving, Tomás van den Brink, Wessel Elsing, Vincent Flokstra, Arthur Hagens, Imran Hammouti, Nassir Komenan, Mads Lefeber, Job Lukaszen, Luca Messori, Sophie Proost, Bommel Quaedvlieg, Keyan Samuel, Marc Segaar, Jasper van Toorn, Mika van Woudenberg.

6 maanden verder. 6 maanden sinds onze laatste competitiewedstrijd. Op 7 maart 2020. De Meern thuis bij BFC, 3-0. En dan eindelijk, eindelijk, mogen we weer voor het echie. Heerlijk om de wedstrijdspanning weer te voelen, in de kleedkamer die spanning ook te zien op de gezichten van Sophie en de jongens. De trainingen waren natuurlijk al wel begonnen en we hadden wel wat oefenwedstrijden (BFC-FC Utrecht JO13 6-0, Alphense Boys-BFC 2-8 en BFC-Buitenveldert 8-6), maar dit is toch anders.

We hebben Ruben en Martin behouden. Daar zijn we blij mee. Dit jaar voor het gehele seizoen, is het streven. Het team is op een paar plaatsen gewijzigd. Milan, Sam Fransen, Safouane en Auke hebben ons verlaten en 4 nieuwe gezichten heten we van harte welkom: Tomás, Luca, Bommel en Keyan. Arthur speelde vorige jaar enkele keren mee en is nu een vaste waarde in het team.

Op een goed georganiseerd BFC sportcomplex, met corona gerelateerde aanpassingen, verzamelen we om 9.15 uur voor wat een zware wedstrijd belooft te worden. Vorig seizoen zou dit immers de kampioenswedstrijd zijn geweest, ware het niet… We stonden drie punten achter en het doelgemiddelde was zodanig dat een overwinning ons het kampioenschap zou hebben opgeleverd. Maar ja, dat telt allemaal niet en procederen over het stopzetten van de competitie is ook geen garantie voor succes.

Sam is geblesseerd en we moeten vandaag ook Bommel missen. Ruben houdt een uitvoerige voorbespreking en wijst er nog maar eens op, dat DCG een moeilijk te bespelen ploeg is, die er vanaf de eerste minuut vol voor zal gaan. Met compact en agressief voetbal. Ruben heeft gelijk. Vanaf het eerste fluitsignaal van de goed leidende scheidsrechter ontspint zich een interessant duel, waar BFC de bovenliggende ploeg blijkt te zijn, maar waar DCG niet bereid is concessies te doen. De ruimtes worden klein gehouden en met name op het middenveld wordt strijd geleverd. BFC heeft in ieder geval fysiek de overhand. Enkele maanden rust heeft voordeel gehad.

De eerste kansen zijn voor BFC. Een vrije trap van Nassir in de 6e minuut wordt door de keeper van DCG niet goed verwerkt en Mika probeert tevergeefs met een halve omhaal de bal richting doel te brengen. BFC creëert kansen in de eerste helft, maar weet ze niet om te zetten in doelpunten. Arthur geeft in de 16 voor op Nassir, maar de keeper weet zijn inzet met de voet te keren. Nassir lanceert Mads via de rechterflank met een bekeken dieptepass, maar de geplaatste bal van Mads gaat rakelings langs de verkeerde kant van de paal. De snelheid van Keyan op rechts levert ook nog geen doelpunten op. BFC geeft zelf weinig kansen weg aan DCG. Achterin staat het als een huis, met Job, Mika, Wessel en de uitblinkende Imran. Marc wordt niet echt op de proef gesteld. DCG is één keer dichtbij een treffer als een vrije bal wegens gevaarlijk spel van BFC door Sophie knap van de doellijn wordt gehaald. Dezelfde Sophie wordt einde eerste helft door twee man van DCG vol op haar enkel geraakt. Zij zal de tweede helft niet meer spelen.

Het is derhalve 0-0 bij rust en met die stand zoeken wij de kleedkamer op. Ruben en Martin zijn niet ontevreden. We geven niets weg en er komen kansen. De keuzes kunnen soms anders gemaakt worden, er mag wat meer voetbalslimheid in het spel, met name in het klein of breed maken van het spel, in de looplijnen. Het is mooi om de gesprekken tussen trainers en spelers zo te mogen meemaken. Er spreekt gretigheid uit.

Sophie wisselt voor Vincent en Tomás en Jasper komen er de tweede helft in voor Keyan en Arthur. De ongelukkig Jasper wordt echter al snel door een tegenstander geraakt als hij een bal wil voortrekken en moet zich laten wisselen. Arthur wordt ingebracht.

Het overwicht van BFC blijkt uit het feit dat er binnen 5 minuten na aanvang van de tweede helft drie corners voor BFC gegeven worden. Er worden varianten gebruikt, maar doelpunten blijven nog uit.

In de 9e minuut wordt een van de spelers van DCG door de scheidsrechter van het veld gestuurd en moet DCG met tien man verder. Dat geeft BFC ruimte, maar doet aan de strijdlust van DCG niet af. Als je het niet zou weten, zou je denken dat DCG met een volledig team de eindstreep haalde. DCG gaat met twee spitsen spelen en dat geeft Wessel de mogelijkheid om een linie op te schuiven. Hij onderschept rond de 15e minuut een ingooi van DCG, speelt Luca aan, die met een bekeken steekbal Nassir op snelheid de 16 instuurt. Niet zelfzuchtig trekt Nassir de bal terug op de komende Thomás, die met dit buitenkansje goed raad weet en de 1-0 achter de keeper schiet.

BFC beseft dat er meer inzit en maakt jacht op de 2-0. Er dienen zich kansen aan. In één van de volgende aanvallen blijkt schoenmaat 46 van Mads toch nog net een tikkeltje te klein te zijn. Hij kan de bal net niet de gewenste richting geven als hij een voorzet van Thomás goed beoordeeld en op de juiste plek opduikt.

Na 23 minuten spelen wordt het dan toch 2-0. Een vrije trap van DCG wordt gevangen door Marc, die Luca in de middencirkel vrij ziet staan. Zijn uittrap wordt door Luca goed verwerkt en geeft hem de kans op te stomen naar het vijandelijk doel. In eerste instantie weet de keeper nog te redden, maar in de rebound lepelt Luca de bal over de keeper. Hij bepaalt daarmee ook de eindstand en opgetogen wordt even later de kleedkamer opgezocht.

Het vizier staat deze week op AFC, dat een nederlaag incasseerde bij naamgenoot, maar van latere datum AFC '34. Zij zullen gebrand zijn op een overwinning aankomende zaterdag, dus alle reden om -in traditie afsluitend- het mee te maken en erbij te zijn.