BFC JO14-1

Divisie 1 A

19 september 2020 10:15

R.C.J. (Ryan) van den Bogaard

19 september 2020   Zeeburgia JO 14-1  -  BFC JO 14-1 3-5 (Nassir, Sam 2x, Luca, Vincent)

Sam Beuving, Tomás van den Brink, Wessel Elsing, Vincent Flokstra, Arthur Hagens, Imran Hammouti, Nassir Komenan, Mads Lefeber, Job Lukaszen, Luca Messori, Sophie Proost, Bommel Quaedvlieg, Keyan Samuel, Marc Segaar, Jasper van Toorn, Mika van Woudenberg

Het is nog stil aan  het Ringslangpad in Amsterdam als BFC JO14-1 op deze mooie zonnige zaterdagochtend het complex van Zeeburgia betreedt. De coronamaatregelen worden goed nageleefd.

Het belooft een warme zaterdagochtend voor de spelers te worden. Niet zozeer vanwege het weer, veel meer omdat we het altijd moeilijk hebben tegen dit team van Zeeburgia. Ze spelen al weer een paar jaar in een hogere divisie, maar voordien wonnen we maar zelden van hen. Dieptepunt was wel de halve finale voor de beker twee jaar geleden, waar zij een 0-3 achterstand uiteindelijk nog omzetten in een 4-3 overwinning en de finale daardoor bereikten. Ajax speelde die avond ook. Tegen de Spurs. Weet u nog.

We zijn dus gewaarschuwd voor deze ploeg die speelt onder het motto "opgeven is geen keuze".

Mads en Keyan moeten zeer tegen hun wil de wedstrijd van de bank volgen: ze zijn geblesseerd. De selectie is verder fit en oogt gretig. Het is even wachten op de informatielijn van de KNVB om het wisselbeleid voor deze wedstrijd te vernemen. De "8 wachtende voor u" nog tijdens de warming up, waren net voor het eerste fluitsignaal verdwenen. Ruben en Martin konden met duidelijkheid de wedstrijd in.

Sophie en de jongens lijken niet onder de indruk van de geschiedenis van BFC bij Zeeburgia. Weliswaar begint Zeeburgia aanvallend aan de wedstrijd, toch komen zij handen en voeten tekort om het spel van BFC te ontregelen. De eerste minuten is het nog aftasten van beide kanten, maar al in de 10e minuut geeft Nassir ons visitekaartje af. Zijn afstandsschot belandt op de lat als voorbode voor de 0-1, die een minuut later valt. Nassir krult met een bekeken afstandsschot de bal over de keeper vanaf een behoorlijke afstand.

Het is een genot om BFC te zien spelen, steeds weer onder de druk op het middenveld uitvoetballend. In de kleine ruimte toont BFC zich de meester, met technisch verzorgd voetbal. Niemand doet voor elkaar onder in dit team, de spelers coachen elkaar en zijn positief. De door Ruben en Martin ingeslepen systemen openbaren zich vandaag in volle omvang.

De 0-2 is daar een logisch gevolg van. Op goed aangeven van Sophie laat Sam zien hoe snel hij is. Hij is als eerste bij de bal en laat de laatste man van Zeeburgia en de keeper vertwijfeld achter. De bal daarentegen kent geen twijfel en rolt in deze twintigste minuut zoals bedoeld netjes over de doellijn.

Het publiek mag vervolgens -in stilte, want juichen mag niet- even op de banken voor de 0-3. Een aanval die bij Sam begint, via Sophie wordt voortgezet, brengt de bal bij Luca die zich op "fabelhaftige" wijze vrijspeelt en opstoomt richting de 16. De op Sam gespeelde bal krijgt hij met dezelfde schoonheid met een bekeken hakje per direct retour en wordt knap door hem afgerond. Nee, er zijn geen beelden.

Langs de lijn wordt gemompeld, dat we wel eerder met 3-0 voorstonden tegen Zeeburgia en dat zo'n stand geen enkele garantie voor de toekomst biedt, hetgeen bewaarheid dreigt te worden als in de 33e minuut Zeeburgia met een verre trap Marc verschalkt en de 1-3 een feit wordt.

BFC is echter niet onder de indruk en zet haar betere spel voort. De laatste aanvallen in de eerste helft leveren nog een corner op, die door Sophie genomen wordt. Zij legt de bal panklaar op het hoofd van Vincent, die met een werkelijk fantastische, haast volwassen knik met het hoofd de 1-4 inkopt en daarmee de ruststand bepaalt. Veni, Vidi, Vincent.

In de wetenschap dat opgeven voor Zeeburgia geen keuze is, vangen we de tweede helft aan. De tweede helft begint wat rommelig en daarin schuilt gevaar. Zeeburgia verschijnt dan ook een aantal keren gevaarlijk in ons strafschopgebied, maar de verdediging van BFC houdt goed stand. Langzaam maar zeker nemen we het heft weer in handen. Jasper schiet een vrijebal goed en gevaarlijk in het netje, omdat de verdediging van Zeeburgia  er geen raad mee weet. De grensrechter echter wel, want die heeft Imran buitenspel zien staan en de scheidsrechter neemt zijn signaal over. De 1-5 blijft dus nog even uit, maar niet lang daarna mag Sam zijn tweede van de dag inschieten, waarbij de rollen tussen hem en Luca dit keer omgekeerd zijn.

Zeeburgia geeft zich ook bij 1-5 niet gewonnen en houdt druk op ons. De goed voetballende linksbuiten van Zeeburgia weet vrij snel achter elkaar de 2-5 en de 3-5 in te schieten, maar echt in gevaar is BFC in deze wedstrijd nooit gekomen. Nog twee ballen die van de Zeeburgiaanse doellijn worden gehaald in de laatste minuten van de tweede helft,  geven het krachtsverschil tussen beide teams aan.

Het was een genot om BFC te zien spelen vandaag en als deze lijn wordt voortgezet, zullen we nog meer plezier aan Sophie en de jongens gaan beleven. De ultieme erkenning van hun prestatie volgde via de BFC selectieteams jeugdopleiding, die JO14-1 tot team van de week uitriep "met mooi spel en mooie doelpunten". Dat doet uiteindelijk meer recht aan de team prestatie dan dit verslag, dat slechts enkele namen benoemt. Toeschouwers langs de lijn loofden de voltallige spelersgroep in gelijke bewoordingen.

De euforie van een goede wedstrijd mag zolang duren als de dag duurt. Of misschien ook nog even de zondag erna. Ok, ook nog even in een wat verlaat verslag. Maar daarna wachten weer trainingen en de volgende wedstrijd. In dit geval maandag tegen IJsselmeervogels: graag weer met beide benen op de grond. (Inmiddels is gebleken dat dat nog best een opgave was, want de 7-2 overwinning ging zeker niet zonder slag of stoot).

Bij het verlaten van het park van Zeeburgia worden we door een vriendelijke steward uitgeleide gedaan. Hij wenst ons een prettige dag. Hij weet niet half hoe gelijk hij heeft. Ergens in mijn buurt neuriet iemand zachtjes. Ik herken het deuntje en zing zachtjes mee: "het stil is aan het Ringslangpad". Want niet alleen Corona, ook respect voor de tegenstander, maakt dat je slechts zachtjes je feestje viert.

En oja: vergeet niet as zaterdag het weer mee te maken en erbij te zijn. We spelen tegen Be Quick op BFC, aanvang 14 uur.