Zeeburgia bekert verder na zwaar bevochten overwinning op BFC JO13-2007-1

8 mei 2019 18:30

C. (Kees) van Zuijlen

Zeeburgia JO13-2007-1 - BFC JO13-2007-1    4-3  8 mei 2019

(Marc, Imran, Vincent, Mika,  Auke,  Jasper, Sam Beuving, Sam Fransen,  Nassir, Milan, Safouane, Sophie, Mads Lefeber)

De competitie heeft vanwege de vakantie even stil gelegen. Wij speelden bij FC Castricum op 20 april  nog wel het Johanna's Hof Top U-12 Tournament en bereikten daar de finale. Volendam bleek met name verdedigend te sterk voor BFC en won het toernooi, zij het weinig overtuigend en inspirerend, door nagenoeg alle wedstrijden -en zo ook deze finale- slechts na penalties te winnen. Weinig doelpunten tegen, maar in ieder geval nauwelijks zelf gescoord. BFC had ook in de finale duidelijk het betere van het spel, maar wist dat niet in winst om te zetten. Het is ook een kwestie van spelopvatting.

Op deze  avond van de 8e mei spelen we dan de halve finale voor de beker tegen Zeeburgia. Wedstrijden tegen Zeeburgia zijn altijd en om verschillende redenen bijzondere wedstrijden. De teams zijn over het algemeen aan elkaar gewaagd en winst of verlies ligt altijd dicht bij elkaar. De spanning is al een tijdje voelbaar. Dat wordt ook veroorzaakt doordat we vorig jaar de finale van het bekertoernooi tegen elkaar speelden en wij verloren. Gezonde gevoelens van revanche spelen dus mee vanavond.

De sfeer in de kleedkamer is als vanouds goed. Er worden voorzichtig grappen gemaakt, maar al snel keert de concentratie op de wedstrijd terug. Harold klapt zijn laptop open en legt Sophie en de jongens uit dat de film die hij zal vertonen nadat iedereen zich heeft omgekleed en voorbereid, voldoende uitlegt wat er vanavond van ons verwacht wordt. De spelers verzamelen zich om de laptop zodra ze zover zijn, zonder te weten wat hen te wachten staat. Als de muziek van de film aanzwelt wordt er wat onrustig gereageerd, maar zodra de eerste ouders hun wensen op beeld hebben uitgesproken, is het een ieder duidelijk waar de film over gaat en slaat ieder van de spelers de handen voor de ogen als de eigen ouders aan de beurt zijn. Trots en ongemak voor de eigen ouders gaan samen. De boodschap is duidelijk: geniet en laat Zeeburgia zien waarom BFC er ook op de ranglijst zo goed voor staat. Enkele bijzondere sprekers geven het filmpje extra allure. Alle dank hiervoor gaat uit naar Niels. Wederom klasse.

Nadat de scheidsrechter de spelerspassen heeft gecontroleerd, zoals hij dat ook zegt gedaan te hebben bij Zeeburgia, kan de warming up een aanvang nemen. De spelers van beide teams worden vervolgens verzocht in de spelerstunnel van Zeeburgia plaats te nemen voor een 'entrada' op het hoofdveld.

We starten de wedstrijd met Sophie en Mads als reserve, Marc op doel, Auke, Mika, Vincent en Imran achterin, Milan, Jasper en Nassir op het middenveld en Safouane, Sam Beuving en Sam Fransen voorin. Zeeburgia heeft enkele nieuwe spelers in het team, vergeleken met de wedstrijd van enige weken eerder, die in 1-1 eindigde.

BFC heeft de eerste helft duidelijk het betere van het spel. Het speelt geconcentreerd en gegroepeerd. We geven weinig kansen weg, staan goed opgesteld en zetten op de juiste momenten druk.  De vechtlust van BFC is groot en achterin lopen Vincent, Mika, Auke en Imran alle aanvallen dicht. Zeeburgia heeft het duidelijk moeilijk met de agressie waarmee BFC de wedstrijd benadert. Dat leidt ertoe dat reeds in de 12e minuut Sam B, BFC op voorsprong schiet. De in verwarring gebrachte verdediging van Zeeburgia weet niet goed raad met de steeds aanwezige spelers van BFC, waardoor Sam F de bal rond de 16 onderschept en hij Sam B met een leep tikje in scoringspositie brengt en deze de geboden kans benut.

5 minuten later is het wederom raak met een prachtig doelpunt van wederom Sam B, die met een bekeken lob BFC op 2-0 voorsprong zet. Nassir, Milan en Safouane weten Sam B met prachtig samenspel in deze scoringspositie te brengen. Niet lang daarna brengt Zeeburgia de spanning terug door te profiteren van een misverstand in de verdediging van BFC (de zon speelde parten) en de bal onder Marc door te schieten. Sam B blijkt echter op schot te zijn en schiet BFC al snel na de aansluitingstreffer van Zeeburgia op 3-1. Hatrick op goed aangeven van Milan.

Als de scheidsrechter voor de rust fluit, gaat BFC met een zeer verdiende voorsprong de kleedkamer in.  De lijn van het betere voetbal lijkt BFC de eerste 10 minuten van de tweede helft voort te zetten. Hoe graag Zeeburgia ook het initiatief wenst te nemen, het is de verdienste van BFC dat Zeeburgia niet echt in haar spel komt. Het is ook merkbaar aan het team van Zeeburgia, dat met regelmaat door de goed fluitende scheidsrechter tercht moet worden gewezen wegens kritiek en gemopper. Sam F heeft inmiddels plaastgemaakt voor Mads, die wederom goed invalt. De eerste goede kans is wederom voor BFC. De in grote getale afgereisde supporters van BFC (fantastisch dat jullie er waren) zien een vrije trap Mika op de lat uiteenspatten.

Het eerste echte gevaar van Zeeburgia komt met een schot op goal, dat door Marc tot corner wordt verwerkt. Daaruit komt overigens  niets. Auke wisselt voor Sophie, waardoor Nassir naar de linksback positie verhuist.

In de 17e minuut vindt Zeeburgia dan toch en tegen de verhoudingen in het net van BFC met een afstandschot. De 3-2 brengt de spanning terug en BFC begint minder goed voetbal te spelen. Het laat zich kennelijk toch imponeren. Daarbij is het minder gelukkig in haar schoten op goal, want ook een schot van Jasper wordt gekeerd door de lat van het doel van Zeeburgia.  Een vrije trap van Zeeburgia in de 22e minuut brengt haar op gelijke hoogte met BFC. 3-3.

De spanning neemt toe en hoewel BFC nog steeds goed weerstand biedt aan Zeeburgia, heeft zij haar voetballende capaciteiten van de eerste helft verloren. Uiteindelijk leidt een misverstand in de verdediging van BFC ertoe dat Zeeburgia's aanvoerder in het strafschotsgebied van BFC ten val komt. Hij weet de gegeven strafschop zelf te benutten en daarmee  rond de 25e minuut de eindstand op 4-3 te bepalen,

De nederlaag in de halve finale van de beker komt bij Sophie en de jongens hard aan. Er zijn tranen. Er is ongeloof. Zij beseffen dat de finale dichtbij was en dat de nederlaag voor een belangrijk deel aan hen zelf te wijten is geweest. Gelijktijdig is dat ook de kwalitiet van Zeeburgia, dat zich niet snel gewonnen geeft. En dat is dan weer een goede leerschool voor BFC.

De beker aspiraties van BFC mogen hiermee dan voorbij zijn, de competitie is nog ongemeen spannend. Een compliment aan Harold is op zijn plaats. Onder lastige omstandigheden hebben we tot op het laatst meegestreden voor de beker en ook in de competitie strijden we tot de laatste wedstrijden mee voor het kampioenschap. Dat is een top prestatie en wat de uitkomst ook zal zijn, hulde aan de trainersstaf van BFC JO 13-2007-1.  Alle reden dus om ook de resterende wedstrijden mee te maken en erbij te zijn.