Zwaarbevochten zege voor O11-1

BFC O11-1 – AFC O11-1: 2-1 (dptn: Milan & Toine)

Selectie: Marc, Timothy, Maxim Vincent, Mika, Imran, Jasper, Milan, Toine, Nassir, Sophie, en Safouane.

Zaterdag, wedstrijddag. Na de kraker tegen Buitenveldert van vorige week wacht vandaag wederom een zware dobber. Tegenstander AFC is immers sinds jaar en dag de amateurvereniging met de beste jeugdopleiding van Nederland. Beide ploegen hebben tot dusver 7 punten uit 5 wedstrijden dus op papier zijn de teams behoorlijk aan elkaar gewaagd. Het zou zomaar eens een spannend potje kunnen worden…..

Om 11:30 uur blaast leidsman Patrick voor de aanvang van de wedstrijd. Ondanks het gure weer is het hondstrouwe publiek weer in ruime getalen van de partij.

schaken op het middenveld

Ook vandaag is er aanvankelijk nauwelijks sprake van enig krachtsverschil. Overal op het veld wordt er door rood-blauwe koppeltjes hard om de bal gevochten en voor iedere meter geknokt. De teams zijn bijzonder aan elkaar gewaagd maar slagen er beiden niet in om tot heel verzorgd voetbal te komen. BFC heeft moeite met de Amsterdamse opstelling en weet de vrije man maar nauwelijks te vinden. Echte kansen zijn vooralsnog beperkt, al heeft Mika veel pech als hij – net als vorige week – van grote afstand slechts de deklat weet te raken. In de 18e minuut komt AFC via een schitterende dropkick op voorsprong. Opnieuw een achterstand voor de jonge blauwhemden en dus opnieuw een gelegenheid om de rug te rechten en karakter te tonen. BFC krijgt nu iets meer vat op de wedstrijd en creëert ook een aantal mogelijkheden. Het heeft opnieuw pech als een schot van Safouane op de paal verdwijnt. Vlak voor rust weet de kleinste man op het veld, Milan, een corner binnen te koppen en daarmee de stand op 1-1 te brengen. En het is sterk spelende Vinnie die met een uiterste krachtsinspanning en schitterende sliding op de doellijn weet te voorkomen dat we met een achterstand de rust ingaan want velen hadden een vrijwel zeker doelpunt reeds geteld.

Na rust is het spelbeeld aanvankelijk niet anders. Er wordt hard gestreden maar kansen zijn er nauwelijks. Een waar schaakspel. Het spelniveau neemt gaandeweg af en de energie lijkt langzaam uit de ploeg te sijpelen. Awi besluit het over een andere, meer opportunistischere, boeg te gooien. Met de beweeglijke Nassir in de spits wordt er nu wat meer ‘op de lange bal’ gespeeld. Dit lijkt zijn vruchten af te werpen want Nassir verschijnt al snel oog in oog met de vijandelijke goalie maar ziet zijn schot helaas net boven het doel verdwijnen.

De tweede helft is inmiddels vergevorderd en het is zelfs voor de neutrale kijker een echt super spannend schouwspel geworden. Want de ploeg die nu nog weet te scoren zal welhaast zeker ook met de eindoverwinning strijken.

De laatste vijf minuten zijn voor de nog steeds niet helemaal fitte Sophie. Die we overigens van harte mogen feliciteren met haar zeer verdiende uitverkiezing voor het KNVB MO12 jeugdplan. Als een jong veulen dartelt ze op de linksbuitenpositie een aantal keer langs de verbouwereerde rechtsachter van AFC. Zo ook in de 27e minuut: met een schitterende beweging speelt ze zichzelf vrij om vervolgens een perfecte voorzet af te leveren voor de mee opgestoomde Jappie, die, in plaats van zelf te schieten, een overstap maakt (bewust of onbewust, that’s the question..) en de bal laat gaan voor nog beter gepositioneerde Toine, die op zijn beurt, deze kans wel weet te waarderen: 2-1!! De ontlading is groot en de vreugde intens. Een minuutje later krijgt BFC zelfs nog een grote kans om de score verder uit te breiden maar deze blijft onbenut zodat er na 60 minuten uiteindelijk 2-1 op het scorebord staat.

Een zeer zwaar bevochten overwinning in een wedstrijd zonder al te oogstrelend voetbal. Dat er op een dag als vandaag toch wordt gewonnen toont de strijdlust en weerbaarheid van de Bussumse ploeg. En zo was het dus opnieuw een zeer onderhoudend potje pupillenvoetbal.

Volgende week wacht de uitwedstrijd bij het sterke AFC’34 uit Alkmaar dat met evenveel punten als BFC op de vierde plaats staat. Wederom een wedstrijd om naar uit te kijken.

Dus ik zeg: ‘meemaken en daar bij zijn’