Zwaarbevochten overwinning voor JO13-2007-1

  1. PVCV JO13-2007-1 – BFC JO13-2007-1: 2-3 (dptn Jappie en Sam 2x)

Selectie: Marc (K), Timothy, Vincent, Auke, Mika, Sophie, Jasper (C), Safouane, Imran, Milan, Kenzo, Sam, Nassir.

Zaterdag, wedstrijddag. Vandaag spelen we tegen en bij PVCV (Patronaats Voetbal Club Vleuten). Op het schitterend verbouwde complex aan de Europaweg onder de rook van Utrecht. Een tegenstander die bij de meeste BFC spelers goed bekend is want de club heeft eveneens een goede jeugdopleiding en haar eerste lijnteams spelen ook veelal op het hoogste niveau.

Het zonnetje schijnt hartstochtelijk, eigenlijk is het belachelijk mooi weer voor de tijd van het jaar. Er is voldoende publiek dus terras en tribune zijn lekker gevuld.

Op de dag van de scheidsrechter blaast leidsman P. Leune om 12:10 uur voor de aanvang van de wedstrijd.

PVCV begint de wedstrijd uiterst voortvarend. Meteen al snelt de razendsnelle rechtsbuiten een aantal keer over de rechterflank. Zijn tweede voorzet belandt voor de voeten van de attente spits en voordat we het weten staan we met 1-0 achter. Het is slechts de 2e minuut. De BFC spelers lijken apatisch. Voorafgaande aan de wedstrijd was er in de kleedkamer al sprake van enige onderschatting van de tegenstander en daarvan zijn de gevolgen nu even duidelijk zichtbaar. De Vleutense wervelwind houdt nog een minuut of 10 aan en de blauwhemden mogen blij zijn dat de score niet verder oploopt. Maar dan komt de ploeg langzamerhand een beetje beter in haar spel en komt het zowaar ook aan wat aanvallen toe. Zonder dat het tot grote kansen komt. Maar er is in ieder geval sprake van een meer evenwichtige fase. We moeten wachten tot de 27e minuut als Sophie razendsnel door de vijandige linies glipt. Er moet stevig aan de noodrem worden getrokken om haar af te stoppen. De kordaat fluitende arbiter besluit geen penalty te geven maar een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Deze wordt door Jappie met veel gevoel in de linkerhoek gekruld. En zo gaan met een 1-1 stand de rust in.

In de rust krijgt Harold de gelegenheid om de jongens wat meer op scherp te krijgen. En ze er op te wijzen dat er vaak verkeerde keuzes worden gemaakt. Acties op plekken waar geen acties moeten worden gemaakt. Passes naar voren waar het ook achterlangs kan. Enzovoort. Maar de jongens tonen veel zelfkennis en beseffen dat het veel beter moet. En kan.

In de tweede helft zien we dan ook een totaal omgekeerd wedstrijdbeeld. Nu is het BFC dat flitsend uit de startblokken komt. Kenzo staat c. 15 meter hoger dan voor rust en het gat tussen middenveld en aanval is nu veel minder groot. In het eerste kwartier zien we c. 5 kansen en/of mogelijkheden om de score uit te bouwen. Maar de afronding is vooralsnog nog onzorgvuldig. En dus blijft PVCV in de wedstrijd en kan het blijven hopen op een goede afloop. Helemaal als het in de 23e minuut een penalty krijgt na wat paniek in het Bussumse strafschopgebied. Eigenlijk de enige kans van de thuisploeg in de tweede helft. Maar deze wordt feilloos benut en zo komen we vlak voor tijd op 2-1 achter. Niet goed.

Maar de Bussumse ploeg herpakt zich en recht de ruggen. Nog in dezelfde minuut maakt spits Sam de gelijkmaker (2-2) en zo is het met nog een paar minuten op de klok echt super spannend. Niet te harden eigenlijk. Zou het nog kunnen? En ja hoor, in de 28e gaat Safouane alleen op het vijandige doel af. De sterk spelende doelman weet zijn inzet in eerste instantie nog te keren maar Sam is er als de kippen bij om de afgeslagen bal in het lege doel te werken: 2-3. In de resterende speelminuten komt de zege niet meer in gevaar. Na afloop is de ontlading groot en dus ook de feestvreugde. En is er veel teleurstelling bij de tegenstander. Dat heeft geknokt en gestreden voor wat het waard was. Met een wedstrijdinstelling waarop het trots kan zijn.

En zo gaan de punten mee naar Bussum. En is de les van vandaag dat er van onderschatting nooit, en dan ook nooit meer op deze wijze sprake mag zijn. BFC is een prima ploeg maar het kan zich niet permitteren zo aan een wedstrijd te beginnen. Maar dat besef is er en in de tweede helft waren instelling en spel veel en veel beter en werd er collectief gestreden voor de overwinning. Waarvoor hulde.

Door de overwinning staat BFC vooralsnog keurig derde, met 7 punten uit 3 wedstrijden. In een competitie waar van alles mogelijk is en iedereen van iedereen kan winnen. En dat is leuk. En leerzaam.

Aanstaande woensdag speelt de ploeg thuis tegen RODA’23 uit Amstelveen. Aanvang 19:00 uur aan de Meerweg te Bussum. Dus zou ik willen zeggen ‘meemaken en daarbij zijn’.