Spannende topper JO17-1 eindigt in puntendeling

Het was waterkoud zaterdagochtend op Sportpark Meerweg met temperaturen rond het vriespunt en in de mist. Voor de laatste wedstrijd van de heenronde ontvingen we Zeeburgia, het Amsterdamse opleidingsinstituut en hofleverancier van het betaald voetbal met meer dan 200 spelers die de overstap maakten (o.a. Narsingh, Kenny Tete, Brenet en Marvin Zeegelaar). Bovendien de nr. 2 tegen de nr. 4 dus ook een echte topper.

Jilles zorgt met wat hulp voor de 1-1!

Volg de JO17-selectie ook op:
Facebook
Instagram
Flickr

(Verslag: Frank Trijbels)
Geen verrassingen in de Starting XI van vandaag: Damian, Pepijn, Busse, Rutger en Daan, Jelle, Niels en Gijs, Thomas, Hugo en Jilles. Nadat coach Thomas de ruiten van de dug-out had gekrabd konden we beginnen. Al snel werd duidelijk dat beide ploegen technisch aan elkaar gewaagd waren en dat de tactiek wel eens de doorslag zou kunnen geven. Zeeburgia beschikt over veel snelle, beweeglijke spelers. BFC had de tactiek hierop aangepast en ving de tegenstander pas laat op, bijna bij de middenlijn. De Amsterdamse opbouw verliep daardoor moeizaam, en de verdedigers wisten zich vaak geen raad met de geboden ruimte. De eerste grote kans was dan ook voor BFC: Jilles zette goed door op links, zijn voorzet bereikte Thomas die met een bekeken lobje de keeper passeerde, maar helaas ook het doel.

JO17-1_zeeburgia_dugout

Koud! Zelfs de ruiten van de dug-out moesten worden gekrabd…

Daarna was het een kwartier lang Zeeburgia dat het beste van het spel had en er een paar keer goed uit kon komen. Ze hadden maar één echte kans, maar die ging er helaas wel meteen in: 0-1 na een kwartier. BFC herpakte zich en nam de regie weer over. Gijs sloop voortdurend weg uit de rug van zijn tegenstander en kwam een paar keer gevaarlijk voor het doel. Jilles en Thomas werden een paar keer goed weggestuurd maar ze konden Hugo niet bereiken. Een vrije trap van Niels kwam uiteindelijk voor de voeten van Jelle maar de keeper kon zijn inzet keren. Een minuut later was het wel raak: opnieuw een vrije trap van Niels kon door Jilles worden ingekopt, via een Amsterdamse bips verdween de bal in het doel: de verdiende gelijkmaker en de ruststand.

In de tweede helft dringt de thuisploeg meer aan. Uitgespeelde kansen zijn nog steeds schaars maar de beste kansen zijn voor BFC. Rutger Meijer (in het veld gekomen voor Gijs) schoot een paar keer goed op doel. Thomas vocht verbeten duels uit op rechts en was er dichtbij. Willem en Clarence komen er ook nog in. Clarence doet qua snelheid niet onder voor de snelle verdedigers van Zeeburgia: hij mocht ver komen op links, weet de vrijstaande Hugo niet te bereiken, Thomas kan nog net bij de bal maar glijdt hem voorlangs.

Het werd in de slotfase nog even spannend...

Het werd in de slotfase nog even spannend…

De 2-1 blijft uit en in de slotfase ging het nog bijna mis na enkele malen onnodig balverlies, maar gelukkig kon Zeeburgia niet profiteren. Het bleef dus bij 1-1, uiteindelijk kon iedereen daar wel vrede mee hebben. BFC had in de tweede helft wel een paar goede mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen, maar had in de rommelige slotfase ook zomaar tegen een tegentreffer kunnen aanlopen. De inzet was in elk geval weer prima en we behalen in de eerste seizoenshelft 10 punten tegen onze 4 grootste concurrenten.

Man of the Match
Niels speelde weer een prima wedstrijd op het middenveld, zijn vrije trappen zijn altijd gevaarlijk en hij mag weer een assist noteren. Top Niels!

 

 

Topscorers (na 11 wedstrijden):
1 Hugo 8
2 Gijs 4
3 Adan, Niels 3
4 Thomas, Jilles (+1) 2
5 Rutger, Bram, Jelle, Clarence 1

Competitie
We zijn halverwege de competitie en hebben alle ploegen nu één keer gehad. Een mooi moment om de balans op te maken. Volendam loopt 2 punten uit op de rest en is titelkandidaat nummer 1. BFC kan als enige in het spoor blijven, daarna volgt de subtop bestaande uit Purmersteijn, Zeeburgia en Lisse. Dan slaan we de middenmoot over en begint eigenlijk meteen de gevarenzone: nummer 6 FC Lisse heeft maar 3 punten meer dan nummer 11 DWS. Een wedstrijdje winnen of verliezen zorgt meteen voor flinke schommelingen in het “rechter rijtje”. Het arme OSV bungelt vrij troosteloos onderaan met 4 punten en gemiddeld ruim 4 tegengoals per wedstrijd. Na een stroeve start met twee verloren thuiswedstrijden tegen laagvliegers doen onze mannen het sindsdien uitstekend: gemeten over de laatste 8 wedstrijden hebben we verreweg het meeste punten gehaald van alle ploegen in deze poule: namelijk 20 ofwel 2½ per wedstrijd, een super hoog gemiddelde. Ons doelsaldo van deze serie spreekt ook boekdelen: 24 voor (gemiddeld 3 per wedstrijd) en maar 4 tegen (½ per wedstrijd). In de onderlinge wedstrijden van de Top 5 doet BFC het ook het beste: 3x winst en 1x gelijk en dus 10 punten uit 4. Volendam komt tot 7 punten, KFC tot 6 en Purmersteijn weet maar 3 punten uit de onderlinge duels te halen. In de tweede periode gaan we gedeeld aan kop met 7 uit 3. We hebben in deze periode nog 4 wedstrijden te gaan (2 voor en 2 na de winterstop) en allemaal tegen clubs uit het rechter rijtje (achtereenvolgens de nummers 7, 8, 11 en 12). Kortom, een prima uitgangspositie om de tweede periodetitel binnen te slepen winnen en ons te verzekeren van de nacompetitie, zonder afhankelijk te zijn van de vraag of Volendam kampioen wordt. De eerste horde is meteen op papier de lastigste, uit tegen De Zouaven waarvan we de openingswedstrijd thuis een flink pak slaag kregen (0-3!). Hoogste tijd voor revanche!