Opnieuw gelijkspel voor JO9-1 tegen koploper!

BFC JO9-1 – AFC JO9-1: 2-2. Doelpunten: Scott (2x).

Gisteren mochten we opnieuw aantreden tegen de koploper in de 1e klasse poule 1. Niet voor het eerst dit seizoen dus, wat aangeeft dat de verschillen bovenin bijzonder klein zijn. Dit keer was AFC de tegenstander, dat vorige week pas hun eerste nederlaag van het seizoen leed. Zij waren dus gebrand op een goed resultaat om hun koppositie weer kracht bij te kunnen zetten. Voorafgaand het seizoen hadden we in een oefenpotje nog met 5-2 gewonnen van AFC. Zij traden toen echter aan in een mix van selectiespelers, waardoor ze niet in hun sterkste opstelling speelden en de uitslag niet al te veel waarde had. Zelf staan we op de 5de plaats in de stand met slechts 4 punten achterstand op AFC. Alle ingrediënten dus voor een fraaie, spannende wedstrijd. En daar bleek niets van gelogen..

Ondanks de sterkte van de tegenstander startten we met Maurits in de spits en dus niet zoals eerder dit seizoen tegen sterke tegenstanders als laatste man. Die tactiek pakte goed uit. Vooral via de rechterflank kon Scott op aangeven van Timme veel druk naar voren zetten. Dit resulteerde vooral in veel hoekschoppen (allen genomen door Merlijn) die telkens veel dreiging voor de goal opleverde, maar vooralsnog geen doelpunten. Naast een aantal kleinere mogelijkheden was de grootste BFC-kans in de eerste helft voor Merlijn die helaas de keeper op zijn pad vond. AFC wist daar niet heel veel tegenover te zetten. Zij kwamen nog wel met een schot op de paal, vanuit een onmogelijke hoek dichtbij de achterlijn. Duidelijk was wel dat AFC verzorgd opbouwend voetbal van achteruit wilde spelen. Door goed opstellen van BFC kon de AFC-keeper de bal echter vaak niet goed kwijt, wat keer op keer tot balverlies aan hun zijde leidde. Het lukte AFC dus niet om tot goed voetbal te komen, wat vooral de verdienste was van BFC. Tot de rust werd er niet meer gescoord en was de stand dus 0-0.

In de 2e helft was het beeld grotendeels hetzelfde. Toch was het AFC dat op voorsprong kwam. Nota bene uit een spaarzame corner van AFC wist keeper Siem de bal niet goed in te schatten waarbij deze in het doel werd geslagen: 0-1. BFC gaf echter niet op en verdiende even later zelf een nieuwe corner. Scott was er als de kippen bij en kopte met zijn gezicht de bal in het doel: 1-1. Het spel bleef vervolgens op en neer golven zodat het voor de neutrale toeschouwers smullen was en voor de (partijdige) aanhang een test voor het hart 😉 Even later kwam AFC opnieuw op voorsprong door een mooi schot dat onhoudbaar was voor keeper Siem. Nog steeds was de wedstrijd niet gespeeld en volgden er kansen voor BFC. De grootste was voor Maurits, maar hij raakte de bal niet goed. De tijd verstreek wel langzaam en dus dreigde de 2e nederlaag van het seizoen. Maar daar dacht Scott anders over; inmiddels in blessuretijd aangekomen kreeg hij plots ruimte voor een afstandschot en hij joeg de bal genadeloos tegen de touwen: 2-2! De wedstrijd was hiermee direct afgelopen. De late tegentreffer was natuurlijk een domper voor AFC, dat door dit gelijkspel hun koppositie op de ranglijst kwijtraakte aan Waterwijk. De uitslag was gezien het spelbeeld en kansverhoudingen uiteindelijk wel dikverdiend.

Smetje op de verder erg sportief verlopen wedstrijd was de door de teleurstelling gevoede emotionele reactie van een deel van de AFC-aanhang over de late tegentreffer. Deze werd vooral in het zadel geholpen door de spanning die opborrelde vanwege het dramatische scoreverloop in combinatie met de strijd om de koppositie. Emoties zijn prima, maar laten we deze vooral gebruiken om de jongens op een positieve manier aan te moedigen en niet te stoppen in randzaken. De ene keer zit het mee, de andere keer zit het tegen… Wijze les voor iedereen!

Een nieuwe blik op de ranglijst leert dat we nog steeds 5e staan in een poule van 12 teams. We grossieren in gelijke spelen (4x), hebben 3x gewonnen en slechts 1x verloren. Inmiddels is dus wel duidelijk geworden dat dit O9-1 team voor niemand hoeft onder te doen in deze sterke poule. De competitie telt nog drie wedstrijden, te beginnen volgende week zondag tegen nr. 4 Zeeburgia. Tenslotte spelen we nog tegen nr. 11 Diemen en de competitie sluiten we af tegen nr. 12 SDZ. Voldoende kansen dus nog om flink wat punten te halen, waarmee ons streven om in het linkerrijtje te eindigen steeds realistischer wordt. In dat geval worden we namelijk hoogstwaarschijnlijk ook na de winterstop in de hoogst mogelijke poule geplaatst, en dat is werkelijk een topprestatie van dit team!

Tot slot is deze week nog duidelijk geworden dat onze sterkhouders Timme en Scott uitgenodigd zijn voor een trainingsstage bij FC Utrecht. Een geweldige beloning voor hun goede spel dat zij dit seizoen hebben laten zien. Gefeliciteerd jongens, het is jullie ontzettend gegund!!

Ilja Smits
Teamleider JO9-1