O10-1 verliest in ware thriller van Jong Holland O10-1

BFC JO10-1 – Jong Holland O10-1: 5-6. Dptn: Zinnie & Milan(2) en Jappie (1)  

Zaterdag, wedstrijddag. Vandaag de derde wedstrijd in de derde fase. Tegen Jong Holland uit Alkmaar, voor vandaag hekkensluiter in de ‘kampioenspoule’ van de Hoofdklasse. Maar wat zegt dat? Want een kampioenspoule bestaat uit louter kampioenen. Of in ieder geval uit alleen maar goede ploegen met louter goede voetballers. Dus je kan en mag een tegenstander nooit onderschatten. Ook niet als je zelf heel erg goed ben gestart met twee mooie overwinningen op Houten en AFC. Want op dit niveau kan iedereen van iedereen winnen.

De voorbespreking staat goeddeels in het teken van dit thema. ‘Wees geconcentreerd vanaf de eerste seconde en waak voor onderschatting’. Een wedstrijd winnen begint met de wil om dit te doen!

Jong Holland heeft de nodige kapriolen moeten uithalen om überhaupt in Bussum te komen. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft vandaag zo ongeveer elke meter asfalt tussen Alkmaar en Het Gooi afgesloten dus na een autorit van twee uur komen er 5 minuten voor aanvang van de wedstrijd 7 in het oranje gestoken voetballers aanzetten. Dat zijn er net genoeg om de wedstrijd mee te beginnen. De keeper en nog wat andere spelers zijn nog wel een half uur onder weg dus wordt één van de spelers snel een paar handschoenen aangetrokken en de wedstrijd kan van start. Leidsman Patrick fluit vandaag.

De eerste minuten van de wedstrijd zijn echt dramatisch. Binnen 8 minuten staan de blauwhemden met 3-0 achter. Ondanks alle woorden van de voorbespreking lijkt de ploeg welhaast verlamd. Geen focus en geen scherpte, niets. Bij Jong Holland loopt een fantastische spits, Derryl, vandaag een ware plaaggeest voor de Bussumse verdediging. Hij toont geen enkele genade voor de Gooise apathie en is dan ook verantwoordelijk voor alle drie de Alkmaarse treffers.

Wat nu? Hoe gaat dit aflopen?

Na wat omzettingen begint BFC, ondanks de forse tegenslag, wat beter te voetballen. Met name Max brengt een hoop rust aan de bal en strooit met een aantal mooie passes. In de 16e minuut maakt Jappie een niet onverdiende aansluitingstreffer: 1-3. Vijf minuten later kopt Milan een voorzet van Jappie binnen en staat het zowaar 2-3. En als de vandaag opnieuw vlijmscherpe Zinnie in de 21e minuut een assist van Max op waarde schat is de stand nog voor de rust gelijk getrokken: 3-3.

In de rust krijgen de jongens een compliment van Quinn voor de getoonde veerkracht. Maar wel met de oproep om het goede spel van de laatste 10 minuten door te trekken. Alsjeblieft heren!

Ze lijken goed te hebben geluisterd want in de 4e minuut is het opnieuw Milan die BFC vandaag voor het eerst op voorsprong zet. En als Zinnie twee minuten later een harde inspeelpass van Imran op weergaloze wijze binnentikt bedraagt de marge zelfs twee doelpunten. Langs de zijlijn klinkt de opluchting onder de Bussumse supporters. En de jongens van Jong Holland zijn het even helemaal kwijt en dreigen het hoofd in de schoot te werpen.

Maar dan is de keeper eindelijk gearriveerd en dat lijkt het signaal voor een wederopstanding. En wat voor één. Want het is opnieuw de dekselse Derryl die binnen 10 minuten zijn tweede hattrick van de dag maakt en zijn ploeg van een 3-5 achterstand op een 6-5 voorsprong weet te zetten. Onwaarschijnlijk maar echt waar!

Met nog 8 minuten op de klok moeten de aangeslagen BFC’ers nog tenminste 1x scoren om een nederlaag te voorkomen. En dat proberen ze wel maar lukt gewoon niet. Jong Holland houdt de rijen gesloten en mag na het laatste fluitsignaal – niet geheel onverdiend – de drie punten mee naar Alkmaar nemen.

Wat een wedstrijd.

Van wie heeft BFC vandaag nu verloren? Deels van zichzelf want met name de eerste 10 minuten waren erg matig. En ook in de tweede helft waren er 10 minuten die niet best waren. Maar ze hebben ook verloren van een tot op het bot gemotiveerde Alkmaarse ploeg die na een autorit van twee uur vandaag wilden laten zien dat het onterecht is dat ze onderaan staan. Een groot deel van de wedstrijd speelden ze zelfs zonder hun vaste keeper. En dan die Alkmaarse spits Derryl, vandaag een constante plaag voor de Bussumse verdediging en in zijn eentje verantwoordelijk voor de gehele productie. Een geweldenaar.

Voor de Bussumse boys hopelijk een wijze les en onderdeel van het ontwikkelingsproces. De tijd zal het leren.

Door de nederlaag van RKAV tegen Houten blijft BFC ondanks het verlies op de tweede plaats staan. Met 1 punt achterstand op koploper Buitenveldert, tegen wie er op zaterdag 8 april zal worden gespeeld. Een nieuwe ronde met nieuwe kansen dus ik zeg: ‘komt dat zien en komt dat kijken’ (als je een liefhebber bent van een potje spectaculair pupillenvoetbal).