JO9-1 speelt goed, maar wint niet tegen Buitenveldert

Door Thijs Zwagerman- Na een gelijkspel in de seizoensouverture en een ruime overwinning een week later, was in speelronde 3 van de Hoofdklasse 1.2 het Amsterdamse Buitenveldert de tegenstander. Niet bepaald een onbekende opponent voor de O9-1 van BFC, want afgelopen seizoen kruiste zij ook al de degens met de hoofdstedelingen. Iets minder dan een jaar geleden eindigde het onderlinge treffen in 4-4 en kroonde de toenmalige O8-1 zich tot kampioen.

Afgelopen zaterdag stond er geen titel op het spel en kreeg de O9-1 gewoon een mooie gelegenheid om zich in competitieverband te laten gelden. Dit ging de Bussumers opnieuw goed af. Voortreffelijke en snelle aanvallen, gecombineerd met individuele klasse, brachten de Buitenveldert-defensie al vroeg in de wedstrijd aan het wankelen. Faas drukte dit uiteindelijk uit in de score en schoot zijn ploeg, na een vlijmscherpe combinatie met Rijk over de rechterkant van het veld, op een dikverdiende 1-0 voorsprong.

Deze voorsprong gaf de O9-1 nog meer zelfvertrouwen dan het voor aanvang van het duel al had en leidde ertoe dat er in balbezit steeds vaker behoorlijk wat risico werd genomen. Meestal leidde dit tot het vrijspelen van een niet-gedekte ploeggenoot en wist BFC vervolgens kansen te creëeren, maar de keren dat het misging werden tegen Buitenveldert genadeloos afgestraft. Zo kwamen de Amsterdammers kort na de Bussumse openingstreffer alweer op gelijke hoogte na balverlies in de BFC-opbouw.

De O9-1 leek echter niet onder de indruk van dit tegendoelpunt en hervatte de wedstrijd op kenmerkende wijze. Zo werd er na een aanval over vele schijven een hoekschop verdiend. Aert kreeg wat ruimte en besloot in te dribbelen. Zijn voorzet verdween via de overigens goed keepende Buitenvelder-goalie fortuinlijk in het doel en bracht BFC weer aan de leiding. Opnieuw kon de O9-1 echter niet lang van haar voorsprong genieten, want andermaal balverlies in de opbouw gaf Buitenveldert de gelegenheid om nog voor de rust de stand gelijk te trekken. De spits van de tegenstander faalde niet en zorgde zo voor de 2-2. BFC leek echter vastberaden om korte metten met de uiterst effectieve opponent te maken. Na – opnieuw – een heerlijke aanval, belandde de bal via Brahim bij Ouaim. Laatstgenoemde gaf deze in de loop van Ties mee. De aanvoerder etaleerde vervolgens zijn balgevoel en technisch vernuft door met een magistraal stiftje de uitstormende doelman van Buitenveldert te verschalken: 3-2.

In de tweede helft gaf Ouaim BFC nog wat extra lucht door de 4-2 aan te tekenen. Een voorzet van de sterk spelende O9-1-debutant Floris belandde voor de voeten van Ouaim, die het vervolgens uitstekend afrondde. Zijn dropkick verdween onhoudbaar het dak van het doel. De zege leek BFC na dit dikverdiende doelpunt niet meer te kunnen ontgaan, maar ondanks enkele daadkrachtige ingrepen van Julius, moest de BFC-sluitpost in de slotfase van het duel nog twee tegentreffers incasseren. Buitenveldert kwam zo ietwat tegen de veldverhoudingen in nog op gelijke hoogte en dat deed de O9-1-spelers bijna vergeten dat zij een uitstekende wedstrijd op de mat hadden gelegd. Het toegestroomde publiek was getrakteerd op de ene na de andere fraaie aanval, maar in de omschakeling blijkt BFC nog kwetsbaar. Wellicht dat de O9-1 volgend weekend, op bezoek bij PVCV, zich ook daarin verbetert. In dat geval lijkt het onwaarschijnlijk dat wedstrijden als deze (tegen Buitenveldert) nog vaker in een gelijkspel gaan eindigen en is de kans groot dat BFC zichzelf na een sterk optreden bekroont met drie punten.