JO9-1 pakt winst ondanks bekerverlies tegen Victoria en competitieverlies tegen Ajax

Victoria JO9-1 – BFC JO9-1: 3-0 (1-0).

Afgelopen dinsdag stond de 2e ronde in de beker op het programma. Tegenstander was voor de zoveelste keer dit seizoen het sterke Victoria. Speellocatie was Loosdrecht, net zoals vier dagen eerder waar we een flinke oorwassing hadden gekregen van ditzelfde team (9-1 verlies). Alleen het veld was anders. En de wedstrijd overigens ook 😉

Vanwege de geblesseerde Scott en de niet geheel fitte Merlijn waren opnieuw vaste invallers Pepijn en Joaquim van de partij en dit keer ook de toekomstige Ajacied Olivier uit de O8-1 om de verdediging te versterken.

De eerdere verliespartij zat nog vers in het geheugen. Hoewel het zelfvertrouwen van de jongens toen wellicht een deukje had opgelopen, probeerden we juist lering te trekken uit die partij. Zo mocht het niet weer gebeuren dat die kleine dekselse spits van Victoria telkens achter de laatste man zou gaan opduiken om vervolgens al sprintend ongehinderd de bal in de hoek van het doel te prikken. En moesten wij bij balovername veel meer de diepte zoeken om daarmee de snelheid van vooral Mats K en Pepijn te benutten. Dit moest onder andere gebeuren met de eerder gebruikte succesvolle tactiek met de weer vrijwel volledige herstelde Maurits als extra verdediger achter de verdedigingslinie.

Toen de wedstrijd eenmaal begonnen was, werd het spelbeeld al snel duidelijk. Niet geheel onverwacht was Victoria de bovenliggende partij en waren zij het die vooral aan het aanvallen waren. Maar BFC stond goed, was zeer scherp en oplettend en liet nauwelijks ruimte aan Victoria om er doorheen te komen. Het werd daardoor een schaakspel waarbij echt grote kansen schaars waren. In het eerste deel van de 1e helft viel er wel een bal op de lat boven keeper Siem te noteren, maar daarbij bleef het wel. Intussen loerde BFC op de counter bij omschakelmomenten. Diepte werd veel meer benut dan vier dagen geleden waarbij vooral Mats K de verdedigers van Victoria flink aan het werk zette en voor veel dreiging zorgde. Helaas werd er niet gescoord uit deze momenten. Niet lang voor rust was het dan toch Victoria dat op voorsprong kwam. Een kopbal belandde op de lat en de rebound werd simpel ingetikt. Met die stand werd er gerust. Met het spel was echter niets mis en de stand bood ook nog steeds perspectief genoeg om te stunten!

Ook in de 2e helft bleven onze omschakelmomenten voor dreigende situaties zorgen. Zo werd Pepijn diep gestuurd waarbij door Victoria uiteindelijk aan de noodrem werd getrokken. De vrije trap die dit opleverde werd door Pepijn zelf genomen. Met zijn linker pegelde hij de bal snoeihard….vol op de lat! Als deze was binnengevallen was de stand weer gelijk en zat alles er nog in. Maar goed, Victoria heeft dus een dekselse spits…en even later ontsnapte hij opnieuw niet aan de aandacht van onze verdedigingslinie, maar soleerde hij knap er doorheen en rondde bekwaam af. Een erg fraai doelpunt dat de stand op 2-0 bracht voor Victoria. De supporters van Victoria waren zichtbaar opgelucht vanwege de meer dan verwachte tegenstand van BFC. Uiteindelijk werd het vlak voor tijd ook nog 3-0, maar die was vooral voor de statistieken.

Ondanks de uitschakeling toch een goede wedstrijd en zeer knap hersteld van de eerdere zeperd! Goed gedaan jongens!!

BFC JO9-1 – Ajax JO8-1: 2-4 (0-3). Doelpunten: Mats K (2x)

Tja, en dan gisteren. De volgende kraker stond alweer op de programma. Niemand minder dan Ajax was onze tegenstander thuis aan de Meerweg. Welisweer de één jaar jongere spelers uit hun O8-1, maar dat neemt niet weg dat het stuk voor stuk erg getalenteerde jongens zijn. Behendig, technisch vaardig, maar ook fel en fysiek in de duels. Even geleden hadden we deze jongens al leren kennen met leuke Twingames op de Toekomst, maar nu dus in competitieverband.

Scott was er nog steeds niet bij. Zijn enkelblessure is ernstiger dan het in eerste instantie leek en voorlopig zal hij niet kunnen spelen. Zijn krukken zijn hem nog steeds dierbaar… Pepijn en Joaquim waren er weer en daarnaast de vaste spelers Siem (keeper), Mats P, Timme, Jesse, Mats K, Maurits, Boet en Merlijn.

Dit keer speelde alleskunner Maurits niet als laatste man achter de verdediging, maar gewoon weer als centrale spits. Een risicovolle tactiek met ingecalculeerde tegendoelpunten, maar welke ons ook ruimte geeft om te voetballen tegen de jongere jongens van Ajax zodat we meer kunnen doen met ons grotere loopvermogen.

Die tactiek kwam er in de 1e helft niet helemaal uit. Het vlijmscherpe spel van afgelopen dinsdag was vervangen door een fletser spel met te veel respect voor de tegenstander. Duidelijk was dat Ajax veel brutaler was. Mooiste voorbeelden waren daarbij de uitballen: waar de Ajacieden gewoon ingooiden terwijl de bal voor ons was, vroegen onze jongens netjes aan scheids Roy wie mocht ingooien, ook als duidelijk was dat de bal voor ons was. Soms is het verschil eenvoudig te duiden… 😉 Mede hierdoor liep Ajax in de 1e helft uit naar een 0-3 ruststand.

In de 2e helft moest er dus uit een ander vaatje getapt worden; trainer Hendrin was hierin kip en klaar. En dat gebeurde ook zeker wel! De eerste waarschuwing kwam op naam van Pepijn. Na een goede actie belandde zijn schot van afstand opnieuw vol op de lat, net zoals afgelopen dinsdag dus. Beide pogingen verdienden een beter lot. Sinds hij na de winterstop de JO9-1 komt versterken heeft hij in mentaal opzicht flinke stappen gemaakt. Voetballend hoort hij al lange tijd bij de besten van de 2008-lichting; mooi om te zien dat hij ook op andere vlakken progressie maakt! Even later viel Merlijn erg ongelukkig in. Door zijn hielblessure is hij niet geheel fit en moet hij het hebben van invalbeurten van ongeveer 10 minuten. Dit keer duurde het met 2 minuten nog korter; bij een duel om de bal raakte hij gekwetst aan zijn enkel waarna hij alweer van het veld moest. De afdruk van twee noppen op zijn enkel is de handtekening die hij daarmee gescoord heeft 😉 Niet lang daarna viel de 0-4 en toen leek de wedstrijd wel gespeeld. Maar niets was minder waar. BFC bleef er in de 2e helft voor gaan en zette zelfs af en toe vol druk op de verdediging van Ajax. En dit werd beloond! Bij een doelpoging van ons reikte een Ajax-speler met twee handen naar de bal. Strafschoppen worden zelden gegeven in het pupillenvoetbal, maar dit was nu de enige juiste maatregel die scheids Roy kon nemen. Topschutter Mats K schoot de strafschop onberispelijk in het Ajax-doel: 1-4 en daarmee in ieder geval de eer gered. Maar daarbij bleef het niet eens: in diezelfde minuut ontsnapte Mats K waarbij hij de uitgelopen keeper te sluw af was: 2-4… Zou het dan toch nog kunnen? Met nog een paar minuten op de klok werd het toch weer erg spannend en voelde je dat er nog iets in de lucht hing. Toch werd er niet meer gescoord waardoor 2-4 de eindstand was.

En dus toch winst gepakt! Als je puur de 2e helft van deze wedstrijd bekijkt dan 😉 Maar ook als je het hele spel bekijkt van afgelopen dinsdag en gisteren. De laatste tijd hebben we zeer sterke tegenstanders gehad met ook een aantal duidelijk uitslagen. Maar juist van die wedstrijden kan er veel opgestoken worden en dat hebben de jongens wel laten zien afgelopen week.

De komende tijd vooral lekker trainen en een aantal oefenpotje op het programma, en dan pas weer op 13 mei aan de bak voor de competitie, bij AFC in Amsterdam.

Ilja Smits
Teamleider JO9-1