JO8-1 wederom derde op De Toekomst

BFC JO8-1 is er opnieuw in geslaagd om hoge ogen te gooien op Sportpark De Toekomst. Tijdens het jaarlijks terugkerende door Ajax georganiseerde Thematoernooi, werd de O8-1 knap derde.

Het ochtendprogramma speelde zich af in de Adidas MI-coach.

Nadat de O8-1 zaterdag nog drie punten pakte in duel met VV de Meern, was het amper een etmaal later alweer raak. Om half negen vertrok de selectie vanaf BFC richting De Toekomst. Met de wedstrijd van de dag ervoor nog vers in de benen, was het team vastbesloten om er opnieuw een plezierige dag van te maken.

Het Thema Toernooi waar de O8-1 zondag aan deelnam, is geen gewoon toernooi. Zoals de naam al aangeeft, weet het toernooi zich namelijk elk jaar gekenmerkt door een ander thema. Waar het thema vorig jaar bijvoorbeeld ‘Verschillende ondergronden’ was, koos Ajax er dit jaar voor om de teams het in verschillende wedstrijdenvormen tegen elkaar op te laten nemen. De vormen waren bepaald op 1 tegen 1, 4 tegen 4 en het inmiddels vertrouwde 6 tegen 6.

BFC was ingedeeld in Poule 1. In de groepsfase trof de O8-1 al gelijk twee bekende tegenstanders. In competitiegenoot Pancratius en recordkampioen Ajax trof de O8-1 direct twee namen die tot de verbeelding spraken.

Het toernooi werd afgetrapt met een wedstrijd tegen Amstelveen Heemraad. In de wedstrijdvorm 1 tegen 1 toonden de BFC-ers zich gelijk fris en scherp, getuige ook de ruime overwinning. De toon was gezet en de O8-1 was er klaar voor.

In het volgende duel werd er opnieuw 1 tegen 1 gespeeld. Ditmaal was Weesp de tegenstander, maar ook zij werden getrakteerd op een aanzienlijke nederlaag.

Na twee overwinningen op rij in de 1 tegen 1, mocht de O8-1 zich opmaken voor een nieuwe spelvorm. Roda ’23 was de tegenstander bij 4 tegen 4. BFC moest duidelijk even wennen aan deze spelvorm, maar toen het eenmaal op stoom kwam was er ook voor Roda geen houden meer aan.

Na een wedstrijd rust gehad te hebben stond het duel met Pancratius op het programma. De Badhoevedorpers hadden dit seizoen al meerdere malen hun meerdere moeten erkennen in BFC en waren duidelijk niet van plan het daar vandaag opnieuw op te laten uitdraaien. In een felle 4 tegen 4 partij, trok BFC, weliswaar nipt, echter opnieuw aan het langste eind.

Na vier duels kon de O8-1 nog altijd bouwen op een ongeslagen status. Bovendien overtuigde het team met goed spel en een behoorlijk portie aan inzet. Dit was nodig ook, want de volgende opponent in Poule 1 was niet minder dan AFC Ajax.

De BFC-ers gaven de Ajacieden niets cadeau.

Tegen de hoofdstedelingen was de wedstrijdvorm opnieuw 1 tegen 1. Een interessante ontmoeting, waarin de BFC-ers eens goed getest konden worden. De Bussumers doorstonden de test met verve. Vanaf het begin af aan gaven zij Ajax niets cadeau, voor elke centimeter op het kleine speelveld werd gestreden. Hoewel de eerste twee gedeeltes van de wedstrijd verloren gingen, had de O8-1 een schitterend slotoffensief in petto. Achter elkaar werden de Ajacieden door de BFC-ers omspeelt, wat leidden tot een 3-2 en een 4-3 overwinning. Hoogtepunt van de ontmoeting was zonder twijfel de panna die O8-1 technicus Faas uitdeelde aan een Ajacied. De scores van alle vier de miniwedstrijden werden na afloop bij elkaar opgeteld en hieruit bleek dat Ajax BFC nipt de baas was. Nog altijd geen man overboord, de eerste twee van elke poule zouden namelijk doorstoten naar de kwartfinale.

En tweede werd BFC. Na vlekkeloze zeges op achtereenvolgens DSO, Deltasport ’95 en Vitesse ’22 kon de O8-1 zich gaan opmaken voor de Knock-Out Fase. Een ontketend BFC verkeerde in bloedvorm. De BFC-ers wisten elkaar steeds gemakkelijk te vinden, iets dat resulteerde in prachtgoals van o.a. Aert, Boet en Ties. Achterin gaf de O8-1 ook amper iets weg, terwijl Faas, Imraan en Rijk zich zelfs grotendeels met aanvallen konden bezighouden. Onder de lat was Julius opnieuw een bron van rust. Bijna elke aanval begon bij hem en als een veredelde veldspeler had hij een grote inbreng op het spel van BFC.

In de kwartfinale werd BFC gekoppeld aan Always Forward. Na een vroeg opgelopen achterstand, moest de O8-1 in deze fase van het toernooi vol aan de bak om een ronde verder te komen. Na een aantal dreigende situaties waarbij Casper, Boet en Ties allen dichtbij een treffer waren, was het uiteindelijk gelegendheidsaanvoerder Aert die BFC op gelijke hoogte bracht. Met zijn befaamde linker wist hij via de binnenkant van de paal het doel te vinden. Ondanks de nodige kansen werd er hierna niet meer gescoord, waardoor strafschoppen moesten gaan uitmaken wie de Halve Finale zou bereiken.

Nadat Imraan en Ties namens BFC doel troffen, zag doelman Julius een inzet van Always Forward naast verdwijnen. Het was vervolgens aan de sluitpost zelf om BFC een ronde verder te schieten. Met een goed inschoten strafschop bezegelde Julius dit lot en zo kon de O8-1 zich opmaken voor de Halve Finale.

Hierin was WV-HEDW de tegenstander. De Amsterdammers speelde op en soms over het randje, maar duidelijk was dat ze in staat waren alles te geven voor een finaleplek. Ietwat onfortuinlijk kwam BFC op achterstand. Nadat enkele Bussumse mogelijkheden vervolgens niet leidden tot een gelijkmaker, was het WV-HEDW dat in een counter de droom van BFC aan duigen schoot. De Amsterdammers mochten zich opmaken voor een droomfinale tegen gastheer Ajax, terwijl BFC haar wonden moest likken na een fantastische voetbaldag.

Dat de jongens opnieuw de derde prijs pakte op een toernooi bij Ajax, leek aanvankelijk niemand iets interesseren. De teleurstelling over de verloren Halve Finale was zo groot, dat de moegestreden BFC-ers amper nog woorden konden uitbrengen.

Boet kreeg van zijn ploeggenoten een ingelijst BFC-shirt.

Gelukkig maakte de teleurstelling al snel plaats voor trots en konden de BFC-ers toch nog genieten van hun uitzonderlijke prestatie. Voor Boet was het helemaal een bijzondere dag. Het was namelijk zijn voorlopig laatste officiële wapenfeit als BFC-er. Binnenkort gaat hij namelijk emigreren en daarom werd er dan ook op passende wijze afscheid genomen van de goedlachse middenvelder. Hij kreeg van zijn ploeggenoten een door hun gesigneerd en ingelijst BFC-shirt.

Al met al een zeer geslaagde voetbaldag die de O8-1 dus opnieuw de derde prijs op een Ajax-toernooi opleverde. 7 april wordt de competitie hervat. Dan staat de kraker tegen Pancratius op het programma.