JO8-1 vindt zijn gelijke tegen Roda’46: 4 – 4

Geen competitie, geen bekerwedstrijd, maar wel een oefenwedstrijd tegen de Leusdense topformatie Roda’46 en dat in de competitievorm (Twin Games) die vanaf de volgende speelronde (september) zal gelden voor de leeftijdsgroep waar onze jongens toe behoren. Ze spelen dan op de helft van een half veld, met een veldspeler minder en, ook wel bijzonder: zonder scheidsrechter. De verwachting van de bedenkers: meer balcontacten voor alle spelertjes en veeeel meer doelpunten…..

Vandaag was dus een oefening met de nieuwe spelvorm, die we een half jaar terug ook al eens hadden gedaan op een toernooi bij Ajax. De voor- en tegenstanders van deze vernieuwing houden elkaar zo’n beetje in evenwicht, maar de praktijk is: we moeten  hier mee gaan dealen. Het spel gaat nu supersnel heen en weer, er moet veel meer gecombineerd worden, en de mannetjes mogen zelf beslissen over een bal die uit, of over de achterlijn is. Voor de goede orde is er van elk der partijen een spelbegeleider, maar deze bemoeit zich zo min mogelijk met het spel.

En dan nu de wedstrijd zelf: BFC kwam goed uit de startblokken met al in de 4e minuut een fraai doelpunt van Hugo, dat echter binnen de minuut al werd geneutraliseerd door een score van Roda: 1-1. Hierna zagen we een strijd die, conform belofte, snel heen en weer ging, maar zelden tot echt uitgespeelde kansen leidde. Veel strijd derhalve op het middenveld, waarbij het er van tijd tot tijd stevig aan toe ging. Mooi om te zien dat onze jongens zich hierin flink hebben ontwikkeld de afgelopen maanden. Bij de start van de competitie in september konden ze nog flink onder de indruk raken van een fysiek spelende tegenstander, inmiddels wordt er ook aan BFC zijde aardig uitgedeeld.

Pas in de 27e minuut was het weer raak, maar toen ook binnen de minuut twee keer, helaas voor BFC aan de verkeerde kant: 3-1 voor Roda’46. De mannen rechtten de rug, stroopten de mouwen op, en zetten nog een keer flink aan. Met als gevolg enkele fraaie combinaties, waar de tegenstander niet meer aan of tussen kon komen. Eerst was het Thijs die met een strak schot zorgde voor de 3-2, en daarna, in diezelfde minuut en na een fraaie assist van Oli was het Daan die de 3-3 op het scorebord liet verschijnen.

In de laatste fase van de wedstrijd bleef het ongemeen spannend, en toch was het weer Roda dat op voorsprong wist te komen: 4-3. Met een laatste krachtsinspanning en na weer fraai combinatiespel was het Hugo die met zijn tweede doelpunt de 4-4 liet aantekenen. Een terechte eindstand die met name werd bereikt door veel strijd te leveren. Nog meer oefenen met deze spelvorm zal de jongens nog meer vertrouwd maken met de eisen die hieraan worden gesteld: een hoge handelingssnelheid, veelvuldig omschakelen en vooral sneller combineren. Gelet op de progressie die de jongens de afgelopen tijd al hebben laten zien, gaat dat ongetwijfeld goed komen. En de beloofde veeeeeele doelpunten…….die komen dan vanzelf 😉

RD