JO8-1 gooit hoge ogen in België

BFC JO8-1 heeft zich dit weekend van zijn beste kant laten zien. De Bussumse voetballers speelden een sterk internationaal toernooi in België en keerden huiswaarts met een podiumplek.

Zaterdag 26 mei: Ongeslagen groepshoofd
Op zaterdagochtend werd er op het gemak afscheid genomen van de achterblijvende ouders. Met Ruud (vader van Julius), Ties (vader van Rijk), Jeroen (vader van Faas), Niels (vader van Ties), Paul (vader van Casper) en natuurlijk teamleider (en vader van Imraan) Ahmed in de gelederen als begeleiders werden de navigatiesystemen afgesteld richting Sportpark Tongerlo. Na een goed verlopen reis werd dit complex feilloos bereikt.

De O8-1 verbleef van zaterdag op zondag op de accommodatie, dus konden de tassen eerst rustig worden uitgepakt en verkenden de spelers het terrein. Het terrein dat om 14 uur het decor zou zijn voor de eerste groepswedstrijd. De onlangs failliet verklaarde Belgische profclub Lierse SK was in dit openingsduel de tegenstander. De Belgen oogden lof voor hun verzorgde manier van voetballen, maar toch toonde BFC aan niet voor niets naar België te zijn afgereisd. Met een dik verdiende 6-1-overwinning kon het toernooi eigenlijk niet beter beginnen.

Het toernooi ging uitstekend van start.

Na een bijna twee uur durende break werd de groepsfase hervat tegen de Engelse voetbalschool ‘Pro Player’. Ondanks dat BFC het gehele duel de bovenliggende partij was, werd er uiteindelijk met minimaal verschil gewonnen. Faas werd matchwinner door ondanks de vele Bussumse kansen voor het enige doelpunt van de wedstrijd te tekenen. De status van groepswinnaar – die recht gaf op een plaats in de finalepoule – was hiermee verworven, maar er stond natuurlijk nog een laatste poulewedstrijd op het programma.

De spelers waren vastberaden ongeslagen de finaledag te bereiken, maar deze doelstelling werd in de eerste minuten van het duel tegen het Poolse Luks Radlow toch ineens moeilijker dan gedacht. Een slap en nonchalant ogend BFC kreeg in de openingsfase alle hoeken van de Belgische grasmat te zien. Na een snel opgelopen 0-2-achterstand, drong het echter tot de spelers door dat verliezen van deze fysiek sterkere, maar voetballend zeker mindere, Polen zeer onnodig was. De mouwen werden opgestroopt en voor elke meter op het veld werd gestreden. Heerlijke doelpunten van Imraan en Aert poetste de achterstand weg en met dank aan aanvoerder Ties werd er zelfs een ruime voorsprong opgebouwd. Ties scoorde tweemaal op aangeven van zijn aanvalskompaan Casper en draaide vervolgens de rollen om. Zo stelde hij Casper in staat om er 5-2 van te maken. Dat BFC vervolgens nog een doelpunt tegen kreeg en Casper een goal afgekeurd zag worden kon de pret echter niet meer drukken: een plaats in de finalegroep als ongeslagen poulewinnaar was een feit.

Imraan en Hidde hadden toepasselijke tenues meegebracht.

Vervolgens was het tijd om te ontspannen. De spelers sprongen allen kort onder de douche en verschenen vervolgens fris en fruitig aan het buffet. Na een goede maaltijd werd er natuurlijk al snel weer om een voetbal gevraagd en in een mum van tijd begaf de O8-1 zich alweer op het veld. Ditmaal om elkaar in vriendschappelijk opzicht uit te dagen. 

De begeleiding genoot in aanloop naar de Champions League finale van een welverdiende rust. Op het in de zon gelegen terras kon er uitstekend worden voorbeschouwd op de kraker die later op de avond op het programma stond. De spelers mochten de eerste helft kijken, maar zagen helaas geen doelpunten. De volgende dag stonden er weer mooie wedstrijden op het programma en een goede nachtrust was dan ook een must. Na het rustsignaal in Kiev zocht de O8-1 de stapelbedden op en vielen de spelers in slaap.

Zondag 27 mei: Strijdend ten onder
Na een prima nacht werd de selectie rond de klok van zeven uur om de beurt wakker. De O8-1 moest de ochtend en begin van de middag zien te overbruggen, aangezien het eerste duel pas om 14:40 uur gepland stond. In de strijd om de eerste plek moest BFC vandaag zien af te rekenen met achtereenvolgens Pro Player (deelnemer met twee teams), Kentish Town en London Colney Colts. In aanloop naar deze duels testte de selectie na een goed ontbijt de nabijgelegen midgetgolfbaan. Ervaren speler Niels kwam na achttien banen als winnaar uit de bus.

‘Expert’ Niels leert de jongens een nieuwe balsport.

Het was inmiddels al weer tijd voor de lunch en nadat de spelers deze hadden genuttigd werd de rust opgezocht. In de kleedkamer werd teruggeblikt op de eerder gespeelde wedstrijden en werd er vooruit gekeken naar de duels met de drie Engelse opponenten. De O8-1 had een dag eerder al kennisgemaakt met de manier waarop Engelsen het spel willen spelen. Het befaamde Kick & Rush is er bij de jongste jeugd al vroeg ingestampt. Voor BFC zaak zich hier goed tegen te wapenen.

Het eerste duel in de finalegroep bleek een makkelijke prooi voor de O8-1. Pro Player werd getrakteerd op een 9-0-nederlaag. BFC was vanaf de eerste minuut de baas en legde de tegenstander de wil op. Hidde was tweemaal trefzeker, terwijl ook Ties (4x), Faas, Aert en Imraan (allen eenmaal) doel troffen. Opnieuw een uitstekend begin van de dag.

Dat Pro Player de zwakste ploeg in de finalepoule was bleek al snel, want tegen Kentish Town had de O8-1 veel meer moeite. Het fysiek sterke Kentish maakte BFC het voetballen onmogelijk en creëerde zelf ook de nodige kansen. Doelman Julius hield zijn ploeg niet voor het eerst dit seizoen in de wedstrijd, door diverse malen fantastisch in te grijpen. Echter kon ook hij niet voorkomen dat Kentish viermaal scoorde. BFC wist echter ook van zich af te bijten, maar scoorde één keer minder en verloor zo met 4-3.

De laatste wedstrijd van het toernooi liep uit op een deceptie. Het moegestreden BFC O8-1 kon amper verzet bieden tegen het sterke London Colney Colts. Imraan, Aert en Rijk kwamen achterin benen tekort om de tegenaanvallen te stuiten, terwijl de voorhoedespelers geen kracht meer hadden om mee te verdedigen. Een afgetekende 5-0-nederlaag was het gevolg. Niet wegnemend dat de spelers er elke minuut van het toernooi alles aan hebben gedaan.

De O8-1 toonde zich een ware vechtmachine die met hoog drukzetten en verzorgd voetbal heel wat fraaie doelpunten wist te maken. De derde plaats op de drukbezette Hageland Cup was dan ook een fraaie bekroning op een zeer geslaagd weekend. De spelers hebben met elkaar de grootste lol gehad, maar wisten dit tijdens de wedstrijden te koppelen aan gedisciplineerd teamspel. Ook de begeleiding kende een mooi weekend en bestempeld de internationale wedstrijden als voor herhaling vatbaar.

De competitie zit er voor de O8-1 inmiddels op, maar de komende weken hoeven de jongens zich niet te vervelen. Zaterdag speelt het in Hoofddorp het JOER toernooi, terwijl er zondag naar Amsterdam wordt afgereisd om het op te nemen tegen verliezend Champions League-finalist Liverpool en de nummer drie van de Jupiler League, NEC. Genoeg mooie affiches en genoeg mooie ervaringen voor de boeg.