JO17-1 zet reuzenstap richting nacompetitie met vijfklapper

Er was vooraf flink wat rekenwerk nodig om de mogelijke scenario’s voor het halen van de nacompetitie te schetsen. Maar uiteindelijk was de conclusie simpel: winnen in alle drie de laatste wedstrijden. FC Lisse was de eerste van deze drie opponenten, en tegen de jongens uit het bloemendorp hadden we nog wel wat goed te maken; in de uitwedstrijd gaven we in de slotfase nog een voorsprong uit handen.

Volg de JO17-selectie ook op: 

Veel kopduels door de lange ballen van Lisse

Facebook
Instagram
Flickr

De Starting XI van vandaag bestond uit Damian op ons doel, gesteund door een achterhoede van Willem, Busse, Rutger en Pepijn. Daarvoor mocht Gijs het middenveld met Niels en Jelle completeren, en mochten Thomas en Jilles de vleugels bestrijken, terwijl Cesar de afwezige Hugo verving in de punt van de aanval. De JO17-2 was wederom hofleverancier als het ging om de wissels, want naast Rutger Meijer en Clarence, waren Thijs, Tim en Syb aangesloten om de JO17-1 de benodigde slagkracht te geven.

BFC begon voetballend rustig en gecontroleerd. Lisse beperkte zich net zoals in de heenwedstrijd vooral tot ingraven op de eigen helft, hopende op een snelle lange bal om uit te scoren. In die beginfase werkte dit ook, en op een paar dreigende diepteballetjes na, was het lastig voor de jongens om een gaatje te vinden in de stugge verdediging van de blauwgelen uit Lisse.

Het lukte BFC tegelijkertijd steeds beter om zich te wapenen tegen de lange ballen van Lisse, en op wat overvliegende kopballen uit corners en vrije trappen na, werd de uitploeg ook niet echt gevaarlijk. De wedstrijd was toe aan een doelpunt om de boel open te breken. En dat doelpunt kwam er ook!

Rutger Mostert kreeg het acht minuten voor de limonade op zijn heupen en zijn eindpass was voor Thomas de sleutel tot een 1-op-1 met de keeper van Lisse, al liepen er wel twee verdedigers hijgend in zijn nek. Thomas faalde niet onder die druk en verlengde de pass van Rutger in de rechter onderhoek; 1-0!

De tactiek van Lisse, die tot dat moment meer gericht leek op doelpunten voorkomen in plaats van zelf goals produceren, moest dus veranderen en ook zij moesten dus actief op zoek naar een doelpunt. Dit resulteerde niet direct in het gewenste resultaat, want door de ontstane ruimtes op het veld kwam BFC er voetballend nóg beter uit. Daarnaast ging ook het drukken op Lisse de BFC’ers steeds beter af en dat maakte dat twee minuten voor rust Jelle een voorzet op maat kon geven op Cesar. Wie de laatste weken een beetje heeft opgelet, weet dat je hem deze kans niet moet geven, en dus tekende Cesar alweer zijn achtste treffer voor de JO17-1 aan; 2-0!

Na de rust konden we een Lisse verwachten dat vol op jacht zou gaan naar een treffer, om zo wellicht alsnog een resultaat te kunnen boeken op de Meerweg. En eerlijk is eerlijk, de gasten kwamen veelvuldig dreigend op en hadden vooral in de openingsfase de overhand. Toch bleef de achterhoede sterk, liep het middenveld goed de ruimtes dicht en hield Damian bij de kleine kansjes die zich voordeden keurig zijn doel schoon.

Aan de andere kant van het veld was BFC alsnog gevaarlijk, zij het dat de JO17-1 door de druk van Lisse meer vanuit de omschakeling dreiging kon veroorzaken. Intussen was Thijs voor Willem in de ploeg gekomen, en ook Rutger en Clarence kwamen binnen de lijnen; zij vervingen Niels en Jilles. Geen plek op de back voor Clarence dus dit keer, hij vertoonde zijn kwaliteiten op de linkervleugel.

Het frisse bloed in de ploeg, want ook Syb en Tim kwamen deze helft binnen de lijnen voor Busse en Thomas, zorgde voor de benodigde energie om de druk van Lisse te weerstaan en de voorsprong uit te bouwen. Intussen waren er wel meerdere kansen geweest voor BFC, maar het waren diezelfde invallers die ervoor zorgden dat BFC de voorsprong daadwerkelijk uit kon bouwen.

Thijs speelde als invaller weer sterk op de linksback en zette tien minuten voor tijd na een interceptie goed door om vervolgens Clarence te lanceren, die zijn invalbeurt bekroonde door zijn individuele actie om te zetten in een lekkere goal vanaf links: 3-0!

Hiermee was het verzet van Lisse wel gebroken, en liep BFC in de slotfase nog uit tot 5-0. Eerst legde Gijs beheerst de keeper in de luren, om hierna in de korte hoek te scoren na een schot van Rutger, en kort hierop wist Clarence zijn wedstrijdtotaal ook nog uit te bouwen naar twee goals!

Hiermee kwam dus de wel wat snel opgelopen eindstand van 5-0 vast te staan en deed BFC zelf wat het moest doen in de race om een plek in de nacompetitie; winnen. Goed om te zien dat dit resultaat wederom als een team is neergezet, en dat de invallers alweer naadloos in het team passen!

Gijs werd Man of the Match

Man of the Match
Gijs voelde zich in de kleine ruimtes bij Lisse als een vis in het water, scoorde en was een aantal keren dicht bij een goal. Het leverde hem een overtuigende meerderheid van de stemmen op. Goed gedaan Gijs!

Competitie
Volendam weet het kampioensfeest nog meer kleur te geven door met 6-0 te winnen van De Zouaven.  Wederom werd OSV met grote cijfers aan de kant gezet, terwijl KFC zich na de verliesbeurt tegen ons herpakte tegen DWS. Donderdag won Zeeburgia al van Diemen en andere concurrent Purmersteijn verslikte zich op het Amstelveense kunstgras; tegen Sporting Martinus kwamen ze niet verder dan 2-2.  Een uitslag met verstrekkende gevolgen!

Volendam is de kampioen van deze 4e divisie en promoveert rechtstreeks. Daaronder is er nog steeds een strijd gaande om twee periodes; de 1e – eerder gewonnen door Volendam en nu dus vrijgekomen- en de 3e, waarin Zeeburgia aan kop gaat. Mede hierdoor en doordat KFC de tweede periode pakte, kunnen we zeggen dat we minimaal in de top 4 moeten komen zodat wij vooraan staan als de eerste periode van Volendam op de eindranglijst naar de eerstvolgende ploeg zonder periode gaat. Purmersteijn is de enige ploeg die ons hypothetisch nog uit deze top 4 zou kunnen stoten, maar hiervoor moeten wij wel twee maal (waaronder tegen Purmersteijn) verliezen, én moeten zij een verschil in doelsaldo van 35 goals goed maken.

Officieus is de periodetitel dus binnen, maar in een competitie waar uitslagen als 22-0 worden genoteerd, is niets ondenkbaar. Daarbij is de tweede plek in deze competitie een positie die minstens bij onze ambities en kwaliteiten hoort, en dus moeten we gewoon nog twee keer voor de winst gaan om niet alleen een periodetitel officieel te maken, maar ook een mooie eindpositie op de ranglijst te realiseren. Dan ga je ook goed de play-offs in!

Topscorers (na 20 wedstrijden):

1             Hugo     19
2             Cesar (+1)           8
3             Gijs (+1) 7
4             Thomas (+1)       6
5             Jilles, Clarence (+2)          4
6             Adan , Jelle, Niels             3
7             Rutger Meijer     2
8             Pepijn, Rutger Mostert, Bram, Tim            1

Cesar, Gijs, Thomas en Clarence bemachtigen alle drie een plek in de top vijf van de topscorerslijst. Hugo mag bij terugkeer in de laatste twee wedstrijden proberen om zijn gemiddelde van één doelpunt per wedstrijd te herstellen, al heeft hij er dus zélf minder dan twintig gespeeld.