JO17-1 wint Bussumse derby

De JO17-1 mag zich voorlopig ‘de beste van Bussum’ noemen na de mooie 3-0 zege in de derby tegen SDO. De plaatsgenoot bleek niet opgewassen tegen doelpogingen van Cesar, Seyfullah en Rutger. Het betekende de eerste zege in vier wedstrijden voor de JO17-1, na eerdere oorwassingen tegen Hollandia, KFC en WVHEDW.

Volg de JO17-selectie ook op: 

De derby van Bussum; altijd mooie duels!

Facebook
Instagram
Flickr

“Je mag van iedereen verliezen, behalve van SDO”, is een uitspraak die (vooral vroeger) veel gehoord werd op de Meerweg in aanloop naar derby’s tegen SDO. Maar voor de JO17-1 was het niet alleen noodzaak om te winnen omdat ‘de buren’ op bezoek kwamen en daarmee de club-eer op het spel stond, ook werd het na een puntloze oktobermaand de hoogste tijd voor een driepunter.

De thuisploeg begon echter slordig, in een laag tempo en werd nogal eens met counters om de oren geslagen nadat er balverlies werd geleden. Het leverde de bezoekers een handvol corners op.

Naarmate de helft vorderde, kreeg BFC steeds meer mogelijkheden om de voorsprong te pakken. Er werd iets beter gevoetbald en BFC doemde enkele keren gevaarlijk op in en rond het strafschopgebied.

Toch kwam de grootste kans pas na arbitraal ingrijpen. Cesar kreeg een ‘zwieper’ tijdens een corner, en de scheidsrechter wees onverbiddelijk naar de stip. Thijs Z. legde aan voor dit buitenkansje en schoot de bal laag in de rechter onderhoek. Helaas voor hem lag de keeper daar ook. En dus benutte BFC deze opgelegde kans niet om op voorsprong te komen in deze derby, die vooral doordat BFC kansen niet afrondde, spannend werd.

Wie ook flink bijdroeg aan het oplopen van de spanning was de scheidsrechter, want naast het strooien met kaarten op de kleinste overtredingen, was de leidsman blijkbaar ook zeer gul in het geven van strafschoppen. Nadat Bas bij het uitkomen op een aankomende SDO-spits de bal toch echt raakte met zijn sliding waardoor ook de spits viel, kwam de bal alsnog bij een SDO’er terecht.
De poging van laatstgenoemde om alsnog te scoren miste doel, maar de scheidsrechter wees vervolgens alsnog naar de stip, om de sliding van Bas te bestraffen met alweer de tweede penalty van de dag.

En gevalletje ‘dubbele kansen’ dus, want blijkbaar duurt het voordeel bij deze leidsman net zo lang tot er alsnog is gescoord, en anders krijg je gewoon nog een kans via de stip. Hoe dan ook, nu had SDO de kans op de voorsprong. Maar ook bij deze penalty pakte de keeper de hoofdrol: Bas pakte de bal klemvast en zo ging men met een ‘brilstand’ rusten.

Cesar knalt van dichtbij de 1-0 binnen!

Na de rust begon BFC steeds meer te overheersen en na ongeveer tien minuten werd de druk  de verdediging van SDO te veel: Rutger gaf de bal fraai richting tweede paal, waar een verdediger van de bezoekers ternauwernood kon voorkomen dat Wouter de bal binnen kon werken. Hij kopte de bal echter recht op Cesar af, die na zijn borstaanname onberispelijk binnenschoot met links; 1-0! Een fijne treffer voor BFC, wat al sinds 7 oktober niet scoorde.

Het bleek tevens de opmaat naar een boeiende openingsfase van de wedstrijd, want niet veel later kwam SDO tot scoren: Bas wist een vrije trap in de onderhoek niet te klemmen en de bal kwam voor de voeten van een SDO’er. Deze schoot op zijn beurt binnen, maar hoewel de scheidsrechter eerst een goal toekende, werd na enig overleg met de grensrechter toch (terecht) besloten dat hij buitenspel had gestaan, geen gelijkmaker dus!

Tim wordt omver getrokken tijdens zijn schot: penalty!

Uiteraard zorgde deze wisselende besluitvoering voor commotie aan SDO-zijde, en dat werd er al helemaal niet beter op toen Tim even later gevaarlijk diep werd gestuurd richting het doel van de bezoekers. Zijn verdediger hield hem echter zodanig vast, dat Tim half naar achteren hangend naast schoot. Dat vond de scheidsrechter het moment om voor de derde keer deze wedstrijd naar de stip te wijzen, hoewel de overtreding toch zeker tien meter buiten “de zestien” al werd ingezet. Wederom dus vraagtekens bij de arbitrage op en rond het veld.

Seyfullah nam na de eerdere misser van Thijs plaats achter de bal, en hij schoot de bal onhoudbaar hard en hoog door het midden. De keeper lag laag in de hoek en dus stond de 2-0 op het bord!

Seyfullah scoorde zijn eerste goal van het seizoen!

Luxe dus voor BFC, wat hierna de wedstrijd op volwassen wijze zou uitspelen en waar ondertussen Jaylon, Grigor en Danko in de ploeg kwamen.

Zo’n tien minuten voor tijd kwam de kers op de taart voor BFC. Niet alleen het feit dat Bram -ruim een jaar nadat hij zwaar geblesseerd raakte- klaar stond om in te vallen bij de 17-1 was een hoogtepunt, maar ondertussen scoorde Rutger de fraaiste treffer van de dag. In een patroon waarin deze week nog trainingsuren waren gestoken, wist Cesar fraai klaar te leggen voor de aanstormende Rutger. Hij raakte de bal vol op de slof en als een bom sloeg de bal binnen in de rechterbovenhoek; een prachttreffer!

Het slotakkoord was voor de arbiter: voor een lichte overtreding op het middenveld toonde hij Thijmen zijn tweede gele kaart van de wedstrijd, die voor een derby zeer sportief verliep. De kaartenregen leek dus ietwat overtrokken en voor een rode kaart was de wedstrijd al helemaal niet rijp. We zullen het maar op het niet “aanvoelen van een wedstrijd” houden.

De slotfase bleef BFC dus met tien man over, maar er kwamen geen momenten meer waar de JO17-1 echt in gevaar kwam, sterker: BFC bleef de betere ploeg en kreeg nog kansen, maar trof geen doel meer.
De punten bleven op de Meerweg en buiten de schorsing van Thijmen is de derby met een positief gevoel afgesloten, en dat is in aanloop naar de krakers tegen Huizen en De Foresters zeker geen overbodige luxe. En nu doorpakken boys!

Man of the Match:
Cesar was trefzeker, goed aanspeelbaar en sterk in de duels vandaag, en hij verdiende hiermee de titel “Man of the Match”. Geweldig gedaan Cesar!