JO17-1 lijkt klaar voor de nacompetitie

Tegenstander in de laatste wedstrijd van de reguliere competitie was Purmersteijn, de nummer 5 die niets meer te winnen of verliezen had na de onbegrijpelijke 1-7 thuisnederlaag tegen Lisse van vorige week. BFC was al zeker van de nacompetitie maar wilde nog wel winnen om tweede te worden in de eindstand en zo een ‘gunstiger’ loting te krijgen. Helaas zou de scheidsrechter een zwaar stempel op deze wedstrijd drukken. 

Volg de JO17-selectie ook op: 

Facebook
Instagram
Flickr

Clarence kan er net niet goed bij en schiet in het zijnet

(Verslag: Frank Trijbels)

BFC ging direct op zoek naar de openingstreffer. Al na een minuut was het bijna raak: Hugo kon door op links, Clarence kon er bijna bij maar kwam net niet goed uit met zijn passen en de bal verdween in het zijnet. Purmersteijn was gewaarschuwd. BFC was duidelijk de betere ploeg. Al snel bleek dat de scheids niet met zich liet spotten vanochtend. Binnen 10 minuten kregen zowel Hugo als twee tegenstanders een waarschuwing terwijl er weinig aan de hand was.

Na nog geen kwartier volgde het bepalende moment van deze wedstrijd: Clarence werd in de diepte weggestuurd, de keeper kwam zijn doel uit en was eerder bij de bal, maar raakte de bal tussen zijn borst en arm. De scheids floot, voor een vrije trap dacht iedereen, misschien een gele kaart maar de scheids trok direct rood voor hands. De mannen uit Purmerend waren woest en na een minutenlange discussie liepen ze zelfs het veld af, zodat de wedstrijd een minuut of 10 werd gestaakt. Nadat de gemoederen weer een beetje bedaard werden kwamen de teams weer terug op het veld, Purmersteijn dus met een man minder, met een veldspeler in de goal en flink chagrijnig. Er was nog wel een vrije trap voor die handsbal te nemen, Niels nam deze maar mikte de bal op de paal.

BFC voerde daarna de jacht op die eerste goal op, was duidelijk sterker maar toch had de invalkeeper niet heel veel te doen. De bevrijdende treffer volgde een kwartier voor rust: Thomas kwam over links het strafschopgebied binnen en werd van achteren aangetikt. De scheids maakte nog meer vrienden in Purmerend door te fluiten voor een penalty, die door Hugo beheerst werd verzilverd: eindelijk 1-0!

Hugo benut penalty voor de 1-0

BFC bleef de bovenliggende partij, wist nog een paar kansen te creëren maar echt dreigend werd het niet. We speelden af en toe wat te gehaast en sloegen het middenveld over. De bezoekers beperkten zich begrijpelijkerwijs tot tegenhouden en gokken op de counter, die er steevast goed werd uitgehaald door onze mannen achterin. Zo gingen we met 1-0 de rust in. Na rust hetzelfde, eenzijdige beeld van een wedstrijd die sinds die rode kaart geen echte wedstrijd meer was. BFC ging op zoek naar de beslissing en die kwam 10 minuten na rust. Thomas zette goed door op rechts en rondde fraai af met een harde droge knal in de verre hoek die ook voor de echte keeper van Purmersteijn niet te houden was geweest: 2-0 en daarmee was het wel bekeken.

Maar er was natuurlijk nog wel een half uur te spelen. Cesar, Rutger Meijer, Daan en Jilles waren inmiddels in de ploeg gekomen. BFC bleef de beste ploeg, kwam regelmatig in het vijandige strafschopgebied maar miste net de scherpte of het geluk om grote kansen te creëren. Jelle was nog dichtbij, evenals Cesar maar de invalkeeper bleef relatief eenvoudig op de been. Complimenten ook voor de tegenstanders die ondanks alle tegenslag sportief bleven. De laatste minuten vond iedereen het wel best en ging de wedstrijd als een nachtkaars uit.

Het schot van Jelle zou net naast gaan…

Kortom, jammer dat de wedstrijd zo sterk werd beïnvloed door de scheidsrechter, maar ook los daarvan een terechte overwinning voor BFC dat simpelweg de betere ploeg was. En het belangrijkste was natuurlijk dat we ook deze pot weten te winnen!

Man of the Match
In Purmerend zullen ze misschien zeggen dat de scheidsrechter de Man of the Match was, maar wat ons betreft was dat natuurlijk Damian, onze keeper. Hij speelde foutloos, hield zijn team scherp en hield alweer eens de nul. Top Dimma!

Topscorers (na 22 wedstrijden):
1 Hugo (+1) 22
2 Cesar 8
3 Gijs, Thomas (+1) 7
4 Jilles, Clarence 4
5 Jelle, Niels, Adan 3
6 Rutger Meijer, Tim 2
7 Pepijn, Rutger Mostert, Bram 1

Hugo sluit de competitie af met 22 uit 22. In 11 van de 19 wedstrijden waarin hij meedeed wist hij tot scoren te komen. Wat ook opvalt is de knappe tweede plaats van Cesar die maar een paar wedstrijden meedeed en dan ook vaak nog als invaller. Dankzij zijn fraaie treffer van vandaag voegt Thomas zich bij Gijs op de gedeelde derde plaats. We noteren maar liefst 14 verschillende doelpuntenmakers. Voor degenen die nog niet gescoord hebben: we hebben gelukkig nog een nacompetitie met nieuwe kansen: nog minimaal twee maar hopelijk vijf wedstrijden te gaan!

Competitie
Kampioen Volendam en degradant OSV waren vandaag blijkbaar al met vakantie. Onze concurrenten KFC en Zeeburgia wonnen ook dus maar goed dat wij de 3 punten vandaag ook in Bussum hielden.

BFC wordt knap tweede met 45 punten (meer dan 2 per wedstrijd) en een positief doelsaldo van +42 (bijna +2 per wedstrijd). Daarmee gaan we als “vervangend periodekampioen” (in plaats van Volendam dat de eerste periode won maar als kampioen direct promoveert) naar de nacompetitie. Zeeburgia wint de derde periodetitel. Een mooi moment voor een nadere analyse van het seizoen: We zijn de terechte nummer twee: we hebben het op één na hoogste aantal goals (alleen Zeeburgia scoorde vaker) en het op één na laagste aantal tegengoals (alleen Volendam doet het beter). We houden 8x de nul. Een groot compliment voor Damian en de verdediging!

BFC verliest de titel in elk geval niet in de onderlinge confrontaties met de medetoppers: in de onderlinge wedstrijden tussen de Top 5 (dus acht wedstrijden per team) pakt BFC 17 punten, het meeste van alle ploegen uit de Top 5 (Volendam bijvoorbeeld maar 14). Maar we hebben het wel laten liggen in wedstrijden tegen laagvliegers: we incasseren veertien verliespunten in de acht wedstrijden tegen de nummers 7, 8, 9 en 10. Met name de twee kansloze nederlagen tegen De Zouaven hakten er flink in. Qua timing waren 2 perioden bepalend: de eerste twee thuiswedstrijden die verloren gingen en de laatste 3 wedstrijden voor de winterstop die maar 1 punt opleverden. Daartussendoor hadden we vier maal een serie van 3 overwinningen op rij. Hoogtepunten waren er gelukkig meer dan dieptepunten, anders word je natuurlijk ook geen tweede. Ik noem onder meer de zwaarbevochten uitoverwinning bij kampioen Volendam, de 10-0 over 2 wedstrijden tegen nummer 3 KFC, de 2-8 bij Diemen en in het algemeen ons uitstekende track record in uitwedstrijden (8 overwinningen, 2 maal gelijk en maar 1 nederlaag).

Periodekampioenen KFC en Zeeburgia mogen nu samen met BFC namens de 4e Divisie A aan de bak in de nacompetitie. Daarin strijden 8 ploegen om 1 plek in de 3e Divisie van volgend jaar. Tegenstanders zijn Huizen, Jonathan en Kampong uit de 4e Divisie B en Bennekom en DVV als degradatiekandidaten uit de 3e Divisie. Hopelijk kunnen onze mannen rekenen op veel supporters in zowel de thuis- als de uitwedstrijden!

Het zou natuurlijk prachtig zijn als dit team er in slaagt om na één seizoen alweer terug te keren naar de 3e Divisie. Dat zou een evenaring betekenen van de prestatie van de “gouden” lichting 1998 die de B1 voor het eerst naar de 3e Divisie bracht. Maar laten we niet op de zaken vooruitlopen, het wordt al moeilijk genoeg. Meest waarschijnlijke tegenstander voor ons in de eerste ronde is Jonathan uit Zeist die derde in hun poule werden (na Hercules en Huizen) maar wel 50 punten wisten te vergaren. Niet te onderschatten dus!