JO11-1 morst punten in Purmerend

Purmersteijn O11-1 – BFC O11-1: 2-2  (Dptn Toine en Imran)

Opstelling: Marc, Vincent, Timothy, Mika, Imran, Sophie, Jasper, Milan, Safouane, Toine en Nassir.

Het is al weer enige weken geleden dat de O11-1 een competitiewedstrijd mocht spelen. Een paar weken geleden werd de openingswedstrijd van de tweede fase tegen Volendam gewonnen en werd de tweede wedstrijd, tegen Buitenveldert, helaas verloren. Daarna volgde een voetballoze periode en voor een aantal spelers een hoogtestage in één van de Alpenlanden.

Maar vandaag mogen de jongens weer en wacht de uitwedstrijd tegen Purmersteijn. Op papier een van de zwakkere tegenstanders in de poule maar in de praktijk een ploeg die het de blauwhemden altijd moeilijk weet te maken. Hun spel ligt ons niet. Er is dus geen enkele reden voor onderschatting maar voor de zekerheid benadrukt trainer Awi dit tijdens de voorbespreking nog maar een keer. Maxim kan vanwege een knieblessure helaas niet meedoen. Uiteraard is hij van de partij om zijn teamgenoten aan te moedigen.

Al direct vanaf de aftrap lijkt de waarschuwing van Awi tevergeefs te zijn geweest. Want BFC begint uiterst slap aan de wedstrijd. Purmersteijn heeft een zeer defensief spelconcept met vier verdedigers en daarachter nog een ouderwetse laatste man. De bal wordt veelal direct naar voren geschoten waar de snelle spits in zijn eentje voor gevaar moet zorgen. Om dit spel te ontregelen is beweging en creativiteit nodig. Diepte en een hoge balsnelheid. Maar BFC lijkt dat allemaal niet te kunnen opbrengen in de eerste helft. De bal gaat te langzaam rond en er is veel te weinig diepte en beweging. BFC heeft weliswaar veel balbezit maar het weet de thuisploeg nauwelijks echt in gevaar te brengen. Sterker nog, in de 12e minuut komt het zelfs op achterstand als een vrije trap van grote afstand in de verre kruising verdwijnt. En zo gaan we met een 0-1 achterstand de rust in.

In de rust spreek Awi zijn teleurstelling uit. Een wedstrijd winnen begint met de wil om dit te doen. En BFC wekt vandaag niet de indruk er echt voor te willen te gaan. Ook als je niet in je allerbeste vorm bent kun je er in ieder geval nog vol voor gaan. Aan de jongens om het de tweede helft te laten zien.

In de eerste minuten zien we inderdaad een heel ander BFC. De balsnelheid is vele malen hoger en er zit veel meer diepte in het spel. Dat levert meteen al een aantal kansen op maar het vizier staat vandaag niet op vlijmscherp. Maar dan is het Toine die in de 5e minuut voor de meer dan terechte gelijkmaker zorgt. En meteen daarna volgen er ook weer kansen voor BFC om op voorsprong te komen. Echter, het tegenovergestelde gebeurt, want een verre uittrap van de Noord Hollandse keeper stuitert door de Bussumse verdediging en de gevaarlijke Purmerendse spits weet dit buitenkansje wel op waarde te schatten: 1-2. Dus weer tegenslag voor de jonge blauwhemden. Maar gelukkig worden  de schouders er weer onder gezet en het aanvalsspel van de eerste 10 minuten weer opgepakt. In de 15e minuut knikt Inram een mooi aangesneden corner van Sophie binnen: 2-2. Daarna volgen er nog wel wat kansen op een overwinning maar meer dan een gelijkspel zit er vandaag uiteindelijk niet in.

De les van vandaag is dat je nooit met deze instelling aan de wedstrijd kan en mag beginnen. Op dit niveau kan je eenvoudigweg niemand onderschatten. En een andere les is dat de spaarzame kansen op dit niveau moeten worden benut. BFC heeft deze wedstrijd 8 kansen gekregen tegen 2.5 voor de tegenstander en dan kan of mag je eigenlijk nooit gelijkspelen.

Door dit resultaat staat BFC vooralsnog op de 7e plaats. Volgende week wacht de thuiswedstrijd tegen het sterke Pancratius dat uitstekend aan de tweede fase is begonnen. Voor de jongens een mooie gelegenheid om zich te revancheren.

Komt dat zien, komt dat kijken.