Gehavend O10-1 knokt zich naar zege op AFC

AFC JO10-1 – BFC JO10-1: 1-4. Dptn: Arthur (2x), Zinnie, Milan  

Zaterdag, wedstrijddag. Vandaag wacht de uitwedstrijd tegen ‘angstgegner’ AFC. De jongens moeten lang wachten voordat ze de wei in mogen want de wedstrijd is pas om 17:00 uur.

De mooie overwinning van vorige week heeft zijn tol geëist want vrijwel de gehele verdedigingslinie ligt in de lappenmand: Vinnie en Willy zijn vandaag slechts toeschouwers. Maar met gastspelers Safouane el Bouhdifi en Sam Fransen van de O10-2 reizen we toch met een complete selectie af naar het aan de Amsterdamse Zuid-As gelegen Sportpark Goed Genoeg, het thuiscomplex van de amateurvereniging met de beste jeugdopleiding van Nederland.

Eerder dit jaar in de eerste competitiefase werd er thuis nog vrij kansloos en met 6-4 verloren dus een goede gelegenheid om te zien of de jongens dit jaar progressie hebben geboekt.

Dan de wedstrijd. Deze is pas 18 seconden oud als de alerte Zinnie de bal achter de verbouwereerde Amsterdamse goalie weet te werken. Opnieuw een ijzersterke start van de wedstrijd! En BFC knokt door, zet veel en vroeg druk op de bal en is onverbiddelijk in de persoonlijke duels. Bij balverlies wordt er collectief gestreden om deze weer zo snel mogelijk te heroveren. AFC wordt systematisch ontregeld en komt daardoor maar niet in de wedstrijd. In de 11e minuut neemt de sterk spelende gelegenheidsrechtsachter Sam Fransen een lange vrij bal die via wat gekluts op het hoofd van de attente Arthur Hagens terecht komt en die laat dat kansje niet onbenut: 2-0. In het restant van de eerste helft blijft het spelbeeld onveranderd. Al moet er eerst nog een volgende tegenslag worden verwerkt als Sam geblesseerd uitvalt. Jappie wordt vanuit de spits naar de linksachterpositie gedirigeerd en samen met zijn mede kompanen Imran en Maxim wordt er achterin uiterst geconcentreerd verdedigd.

In de rust krijgen de jongens een groot compliment van Quinn. Niet zozeer voor het vertoonde spel, want dat kan beslist beter, maar wel voor de inzet, werklust en teamgeest. Dat zouden vandaag wel eens de doorslaggevende factoren kunnen zijn.

In het tweede helft is het spelbeeld aanvankelijk nauwelijks anders maar langzamerhand begint AFC wat meer grip op de wedstrijd te krijgen. Maar het geeft achterin ook veel ruimte weg en BFC krijgt een aantal grote mogelijkheden om voorsprong uit te breiden. De sterk spelende Imran kopt twee keer rakelings naast. In de 14e minuut mag Maxim een vrij trap nemen. De afstand is groot, hij staat nog op zijn eigen helft. Door de wind gedragen neemt de bal een enorme vlucht en stuitert met de nodige topspin richting de kruising. Met een katachtige redding weet de keeper de bal in eerste instantie nog te keren maar de rebound is voor de opnieuw attente Arthur: 3-0. AFC wordt vervolgens sterker en sterker. Ook Jappie valt geblesseerd uit en zo komt de andere gastspeler Safouane op de voor hem uiterst ongebruikelijke linksachterpositie te spelen. En met verve! De Amsterdamse druk wordt nog verder opgevoerd en AFC creëert een aantal zeer goede kansen. Maar de bal lijkt er niet in te willen vandaag. Bovendien hebben ze de pech dat onze Simon in een absolute bloedvorm verkeert. Vijf minuten voor tijd maken ze dan eindelijk de verdiende treffer. Het wordt dan nog wel even spannend maar in de slotseconden gooit Milan de wedstrijd in het slot. En zo boekt BFC een mooie 4-1 overwinning op één van de sterkste teams in deze kampioenspoule.

Het gehavende BFC heeft vandaag slechts bij vlagen laten zien hoe goed het kan voetballen. Daarentegen heeft het absoluut laten zien dat het over de juiste mentaliteit beschikt als het tegenzit. Een wedstrijd winnen begint met de wil om dit doen en dat hebben de jongens vandaag uitstekend gedaan. Als je het dan toch over progressie hebt dan is er dit seizoen juist op dit vlak heel veel vooruitgang geboekt. Tevens is het mooi om te zien dat de O10 selectie in de breedte kwalitatief sterker is geworden getuige de sterke invalbeurten van gastspelers Sam en Safouane.

Met twee overwinningen op zak zijn de blauwhemden gewoon uitstekend begonnen aan de 3e en laatste competitiefase. Volgende week wacht de thuiswedstrijd tegen Jong Holland uit Alkmaar. Hopelijk is de ziekenboeg dan weer wat leger. Komt dat zien en komt dat kijken.