De kop is eraf voor de nieuwe O12-1

Marius Ten Raa Toernooi 2018, 30 juni 2018 en BFC Talent Cup 2018, 1 juli 2018

(Marc, Timothy, Imran, Vincent, Auke, Sophie, Nassir, Mika, Sam, Jasper, Milan, Finn, Safouane, Kenzo)

Wij spelen dit weekend op zaterdag het Marius Ten Raa Toernooi bij de Koninklijke HFC en op zondag hebben we een thuis toernooi, de BFC Talent Cup. Dit alles in de nieuwe BFC 12-1 samenstelling. Toine is vertrokken naar Ajax en Max speelt het komend seizoen voor Buitenveldert. Nieuwe aanwinsten bij BFC O12-1 zijn Auke (van BFC O11-2), Sam (O11-1 Huizen), Kenzo (O11-1 FC Utrecht) en Finn (11-1 Weesp). Dit alles onder de inspirerende leiding van Harold van Ineveld. Ook Harold is nieuw bij BFC.

Het Marius Ten Raa Toernooi speelt zich af op het schitterende complex van de Koninklijke HFC. Aankomst aldaar werpt je terug in de tijd. De sfeer van het terrein en het clubhuis ademen voetbal historie en doen denken aan een jongensboek. Ook de cricketwedstrijd die wordt gespeeld op een veldje achter de voetbalvelden, helpt daarbij.

Wij delen Poule A met PSV, Sparta Rotterdam B en Koninklijke HFC. Poule B is evenzo interessant. Daarin strijden Ajax, Sparta Rotterdam A, AFC en Buitenveldert tegen elkaar. De BVO’s zijn aanwezig met hun 2008 lichting.

De hitte dwingt de toernooileiding ertoe de wedstrijdduur in te korten met 5 minuten tot 20 minuten. De gewonnen 5 minuten worden gebruikt voor een drinkpauze halverwege. Harold kiest ervoor te spelen in deze 8×8 wedstrijden met een twee mans verdediging, twee middenvelders en een drie mans voorhoede, zonder wissels. Wie waar speelt wordt mede bepaalt aan de wens die onze jongens en Sophie over hun positie aan Harold bekend hebben gemaakt. In de kleedkamer bespreekt Harold het strijdplan voor vandaag.

Wij spelen onze eerste wedstrijd tegen Sparta Rotterdam. Al na 6 minuten scoort Sam op aangeven van Marc zijn eerste doelpunt voor BFC, maar de voorsprong duurt slechts kort. Enkele minuten later is het 1-1 en Sparta Rotterdam weet de lijn naar voren vast te houden. Met een uitgelezen diagonaal schot komt Sparta op een 2-1 voorsprong. Tim en Sophie weten erger te voorkomen door ieder met goed verdedigend werk de bal van de lijn weg te werken.

BFC weet zich te herpakken. Een goede actie van Nassir leidt tot een goal van Kenzo en na de 2-2 weet Kenzo ook de 3-2 af te drukken. De corner van Nassir kopt hij bij de tweede paal knap in.

De tweede wedstrijd spelen we tegen de Koninklijke HFC. Onze wissels krijgen de opdracht te tellen hoe vaak wij van de eigen helft een goede opbouw hebben naar de helft van de tegenstander. Zo zijn er gedurende het toernooi voor de wissels steeds zulke opdrachten.

Al na een minuut of twee heeft Koninklijke HFC een overtreding voor het eigen doel nodig om BFC af te stoppen. De scheidsrechter wijst resoluut naar een penaltystip, die hij vervolgens met 9 passen ook weet te vinden. De goed keepende keeper van Kon HFC weet de inzet van Mika echter te stoppen en zoals dat dan vervolgens zo vaak gebeurt, scoort snel daarna Kon HFC uit een goed opgezette aanval de 1-0 en even later min of meer uit een identieke situatie 2-0.

Na de drinkpauze scoort Milan wellicht de mooiste goal van het toernooi, door in volle actie de bal vanaf de achterlijn bij de tweede paal het goal in te krullen. De wedstrijd gaat met 2-1 uiteindelijk verloren.

Ook de laatste poulewedstrijd tegen PSV gaat met 2-1 verloren, waarbij PSV 3 keer weet te scoren.

Door deze nederlaag eindigt BFC 3e in de poule en spelen wij uiteindelijk om de vijfde en zesde plaats tegen Sparta Rotterdam A. Voordat het zover is, is er nog een geanimeerd samenzijn in de kleedkamer waar we leren over de lievelingsmaaltijden van de jongens, hun kennis van de hedendaagse voetballers en hun “legends”.

Sparta A opent de score met een mooi afstandsschot in de kruising, maar dat laat BFC niet uit het veld slaan. Uit een scrimmage weet Milan knap de gelijkmaker te scoren en even later opent Milan op links met een voorzet op Sam die niet egoïstisch Jappie in scoringspositie zet, 2-1. Safouane bepaalt uiteindelijk de eindstand op 3-1 en BFC weet zich verzekerd van de vijfde plaatst.

BFC bedankt Kon HFC voor wederom een mooi en goed georganiseerd toernooi.

BFC Talent Cup

Zondag 1 juli 2018 opent weer stralend. Met een temperatuur van 19 graden Celsius om kwart voor 9 in de ochtend belooft het weer een dag van voetbal, zon, zonnebrand en water te worden. De BFC Talent Cup wacht onze O12-1. Wij delen een poule met enkel BVO’s: PEC Zwolle, ADO Den Haag en NAC. Het is even afwachten hoe wij de dag van gisteren hebben doorstaan, maar al in de kleedkamer blijkt voldoende motivatie om de dag met vertrouwen in te gaan. Onze spelers hebben er zin in en onze nieuwe aanwinsten Finn, Sam, Kenzo en Auke zijn aanwezig alsof ze er altijd al waren. Vincent heeft zich weer bij het team aangesloten. Zomergriep hield hem gisteren in bed.

We gaan het veld op. PEC Zwolle wacht. Een wat rommelig begin, dat we vaker vandaag zullen zien. De conclusie van twee dagen voetbal kan zijn, dat als we er vanaf het eerste moment staan en minder onrustig beginnen, we het onszelf in ieder geval minder lastig maken, minder achter de feiten behoeven aan te lopen en we voor weinig tegenstanders onder doen. Maar die conclusie komt aan het einde van deze dag. We zijn nu pas aan het begin.

PEC dus. We verliezen de bal op het middenveld en PEC Zwolle profiteert. 1-0. In de tweede periode na de drinkpauze zetten we duidelijk meer druk en stichten we veel meer gevaar. Sam legt mooi af op Nassir, die de gelijkmaker op zijn schoen heeft en benut.

Met een gelijkspel op zak wacht ons ADO Den Haag. Ook ADO Den Haag weet ons op een vroege achterstand te zetten met een uitgekiende lob over Marc. Al snel scoort Milan de gelijkmaker uit een assist van Imran, die ook Jappie later in staat stelt de 2-1 in te tikken. Na een prachtige splijtende pass van Kenzo scoort Milan nog voor rust 3-1.

BFC is duidelijk bevrijd en speelt na rust onbevangen voetbal. Eerst brengt Jap net over de middenlijn met een mooi schot in de kruising de stand op 4-1 en vervolgens scoort Sophie met een weergaloze slalom a la Maradona in 1986 de 5-1. In de laatste minuten doet ADO nog iets terug en brengt het de eindstand op 5-2.

De laatste poule wedstrijd brengt ons tegen NAC. Safouane scoort 1-0 op aangeven van Milan, waarna Milan ook Mika laat scoren na een goed opgezette aanval die begon bij Nassir. Vervolgens scoort Safouane de 3-0 én de 4-0 op aangeven van eerst Sam en vervolgens Milan.

Hulde in deze wedstrijden voor de verdediging, Timothy, Auke, Finn, Vincent en Marc, die vanuit goed positiespel niet alleen verdedigend hun mannetje stonden, maar ook in de opbouw goede keuzen maakten.

Wij eindigen als eerste in Poule A. Een knappe prestatie en spelen tegen de nummer 1 in Poule B de halve finale.

Door een verlies van Ajax in Poule B van FC Twente spelen we helaas niet de halve finale tegen onze vriend Toine, maar moeten we het opnemen tegen FC Twente. We hebben wat tijd en maken een wandeling langs de hei van Bussum, achter de velden van BFC. We krijgen geamuseerde blikken van voorbij rijdende fietsers.

De halve finale wordt nerveus begonnen. Het uitverdedigen gaat uiterst moeizaam en we lijden vaak balverlies. Eerlijkheid gebiedt te zeggen, dat FC Twente voor de rust het betere van het spel heeft en dat leidt tot de stand 2-0 tegen de tijd dat we van de scheidsrechter wat mogen gaan drinken. Maar na rust herpakken we ons en krijgen we het betere van het spel. Via een mooie solo weet Sophie, Sam te bereiken, die de keeper uitspeelt en Kenzo in staat stelt te scoren. Ondanks aanhoudend overwicht in de tweede helft, blijft het 2-1 voor FC Twente en kunnen wij ons opmaken voor de 3e en 4e plaats.

De troostfinale spelen we tegen NAC. We krijgen de betere kansen op 1-0. Zo landt bijvoorbeeld een schot van Sophie op de lat, na een vloeiende aanval via Mika, Nassir en Milan.

De tol van twee zware toernooidagen begint zich te gevoelen. We waren al met blessures uit de kleedkamer gekomen, maar ook Milan moet geblesseerd uitvallen. Finn schoof na de rust van de linksachter positie naar rechtsvoor en had daar een goed aandeel in de druk op de verdediging van NAC, maar niet kon worden voorkomen dat NAC na een slim overstapje de 1-0 achter Marc kon inschieten. De eindstand werd daarmee op het scorebord gezet en met een korte teleurstelling, maar met uiteindelijk tevredenheid kon op twee prachtige toernooi dagen worden terug gekeken.

We trainen nog op woensdag en sluiten daarmee dit seizoen af. Er is alle reden om verwachtingsvol uit te kijken naar het seizoen dat voor ons op 15 augustus weer begint. Op 1 september as wacht ons alweer de eerste bekerwedstrijd.

Ik wens iedereen een heerlijke zomer en geheel in lijn met GVT zeg ik graag: “Meemaken en erbij zijn”.

DS