BFC JO13-1: van Jetlag tot acclimatisatie

De bal rolt weer. Eindelijk, na zeven voetballoze weken. Natuurlijk is het zomerreces ergens goed voor. De wereld ontdekken en vaststellen dat er meer mooie plekken zijn dan de groene cultuur van een voetbalveld. Geen bal aan de voeten, maar water aan de ledematen. Genoegen en vertier. Groeien in alle opzichten. En juist op het moment dat de verveling vat dreigt te krijgen op het gestel mogen de strijders de wei weer in. Laten we het maar een gevalletje “Circle of Life” noemen.

Door de sensationele uitslagenreeks in de voorbereidingsmaand juni zijn de verwachtingen voor het nieuwe BFC JO13-1 torenhoog gespannen. Kampioenskandidatuur in de 2e Divisie wordt zelfs geroepen. Terecht? De tijd zal het leren. Details kunnen het verschil maken. De vakantiekalender heeft de warming-up zodanig verstoort dat de periode van preparatie uiterst beperkt is, want vanaf komende week starten immers de officiële wedstrijden al in het bekertoernooi. Oefening baart kunst, dus ondanks de geringe trainingsarbeid werden de thuiskomers snel onderworpen aan ambitieuze krachtmetingen met andere divisieteams. Het resultaat was divers: wennen, verbijstering, maar ook voldoende soelaas om op voort te kunnen borduren.

 

Dinsdag 22 oktober: “Lijden in Leiden”. Met slechts één training in de benen beweegt een colonne aan Gooische bolides en machines zich richting Leiden. Sleutelstad en geboortegrond van Rembrandt van Rijn. Mooi decor om een stukje kunstgeschiedenis te vervolgen. Op natuurgras bovendien. Het plaatselijke UVS is komend seizoen kampioenskandidaat in de 3e Divisie en bevestigde deze status al in de drie weken durende voorbereiding met prima uitslagen. Direct een serieuze beproeving dus.

Een goed begin is het halve werk. Al na twee minuten bolde het vijandelijke net. Een tweede treffer volgde, maar de heerschappij duurde vandaag slechts twintig minuten. Drie snel opvolgende momenten van onbedoeld persoonlijk kommer en kwel bogen de stand nog voor rust om. Ondanks de conditionele achterstand werd in het tweede bedrijf – zwoegend en ploeterend – tot twee keer toe een achterstand weggewerkt, waarna de punten eerlijk verdeeld werden. Al met al een zeer nuttige leerschool in de studentenstad.

UVS 4-4 Tim (2), Olaf, Alexander

Zaterdag 26 oktober: “Met beide benen op het natuurgras”. Een mooie invitatie voor het Toptoernooi van Hollandia. Deelname van zes 1e Divisieteams en zes 2e Divisieteams. Het podium waarop dit BFC zich wil profileren. Wederom veel natuurgras (de eerste 4 wedstrijden) in plaats van de zo eigen gemaakte kunstvariant. De Franse boulevards, Spaanse platja’s en placa’s, Italiaanse Piazza’s, Amerikaanse highlights en een Caribische onderwaterwereld bleken door de overweldigende weerstand letterlijk en figuurlijk aan de andere kant van de wereld te liggen. Topaffiches in optima forma.

Het eerste en laatste kwartier van de dag waren imponerend en bemoedigend. Een fijne en geruststellende knipoog naar de mogelijkheden van de geoliede machine die het team kan worden. Maar de dag duurde langer. Ook de ondergrens werd zichtbaar. Sunrise en Sunset. Verbijstering en een beslaglegging op mentale weerbaarheid deden hun intrede. Hoe wreed het ook moge klinken: de scenarioschrijver werd op zijn wenken bediend.

Buitenveldert 1-1 Alexander
Spartaan 20 0-1
Alphense Boys 0-3
FC Volendam 0-5
De Foresters 2-0 Elio, Tim

Met een prima dosis levenservaring op de bagagedrager volgen komende week drie opmaatgetekende trainingen. De selectie wordt gecomplementeerd om zodoende volledig klaargestoomd te zijn voor de eerste officiële krachtmeting van het seizoen: de ouverture van het bekertoernooi, thuis tegen FC Amsterdam. Zaterdag 2 september. Aanvang 12:45 uur op ons eigen sportpark Meerweg.

#komtdatzien