BFC JO13-1 maakt kennis met nieuwe wedstrijdvormen bij AZ

Ook in de herfstvakantie wordt er gewoon gevoetbald in ’t Gooi. Geen competitievoetbal, maar ruimte voor een begeerlijke voetbalexcursie in onze eigen provincie. Zo was het dat een lange stoet Gooische automobielen afreisde naar Wijdewormer, de nieuwe thuishaven waar de talentontwikkeling van profclub AZ is aangemeerd. Een ochtend vol pure voetbalbeleving.

topteam4

AZ JO12 – BFC JO13-1                     13-6

Team Nathan (3-7): Max, Thijmen, Nigel, ThijsV, Bram, Mucahit, Tijn, Yassine, Boaz
Team
Richard (3-6): Jort, Matthijs, Sian, Deashon, AlexM, Thomas, Tim, Jim, AlexT

Team Nathan Team Richard Totaal
1e kwart 0-1 1-2 1-3
2e kwart 2-1 0-0 2-1
3e kwart 0-1 0-0 0-1
4e kwart 1-4 2-4 3-8
Eindstand 3-7 3-6 6-13

Doelpunten: Jim (2), Tim, Thijmen, Mucahit, Yassine

Begin september werd het AFAS Trainingscomplex officieel geopend door Louis van Gaal. Niet in Alkmaar, maar ‘heel slim’ in de Zaanstreek onder de rook van Amsterdam om zodoende ook de ‘Z’ van de clubnaam eer aan te doen. Hoewel je van een geweldige accommodatie niet automatisch beter gaat voetballen voel, proef en ruik je de overheersing van een topsportklimaat. In het nieuwe trainingscomplex van AZ trekken de spelers van het eerste elftal en de jeugd met elkaar op. Het moet ertoe leiden dat de helft van de A-selectie al over twee jaar structureel uit zelf opgeleide spelers bestaat.

Bij de inrichting van het nieuwe complex is over alles nagedacht. Ouders van eigen jeugdspelers en bezoekende verenigingen worden in de watten gelegd in het Family Home, het sanitair is voorzien van een heuse urinekaart en in de keuken is de vette hap vervangen door knapperige broodjes gezond. Voor de rest wordt er voetbal geademd. Natuurlijk kunnen de ontwikkelingen op het veld vanaf een fraaie tribune worden aanschouwt. De Bussumse aanhang was geïmponeerd.

Er wordt veel geroepen en geschreven over de nieuwe ideeën die de KNVB heeft om het voetbal beter te laten aansluiten op het plezier en de ontwikkeling van pupillenvoetballertjes. Hoewel er bij veel mensen koudwatervrees heerst zijn de genoemde wedstrijdvormen nauwelijks nieuw. Jeugdselecties nemen al veelvuldig deel aan toernooien met buitenlandse deelnemers waarbij 8-tegen-8 wordt gespeeld en door de samenwerking met Ajax hebben veel BFC’ers al eens kennis gemaakt met het fenomeen Twin Games. De grote gemene deler bij deze ervaringen: veel voetbal, veel balcontacten, veel strijd, veel spelplezier en bijzonder intensief, dus goed voor de ontwikkeling.

Dan de wedstrijd. Of liever gezegd wedstrijden. Op een groot veld vinden naast elkaar tegelijkertijd twee wedstrijden plaats waarop 8-tegen-8 gespeeld tussen dezelfde verenigingen. De velden zijn ietwat versmald zodat in de tussenliggende ruimte coaches vrij spel hebben om hun ding te doen en botsingen met het andere veld worden voorkomen. Geen ingooien meer, maar indribbelen of inschieten en de scheidsrechter is verdwenen. Vier kwarten van 17,5 minuten stond op het menu. Dat wordt smullen. Eet smakelijk!

Vooraf was de Gooische afvaardiging gewaarschuwd. Een bijzondere AZ lichting die al veel amateurverenigingen met tientallen doelpunten verschil versloeg en vorig weekend het competitietreffen bij grote buur Ajax won (6-5 uitzege). Een midweekse repetitie van BFC in Alkmaar verliep stroef. Twee vakantiegangers, vier introducés. Het zou best pittig worden.

Pittig werd het, ook voor AZ. Na driekwart wedstrijd was de tussenstand ‘slechts’ 5-3 voor AZ. De aantallen paal en lat door de Azzurri waren niet meer op een hand te tellen. Op gezette momenten waren de Bussummers simpelweg de bovenliggende partij. BFC bleef defensief uitstekend op de been en de creativiteit voorin was likkebaardend. Wat een spektakel! Het laatste kwart bleek BFC teveel. Het moordende tempo van de wedstrijden en de gigantische intensiteit eiste haar tol. Ervaring met de wedstrijdvorm en tijdsduur resulteerde in een geflatteerde zege voor AZ, maar iedereen op de tribune had genoten van dit BFC.

Volgende week weer competitievoetbal van de bovenste plank. Zal de Azzurri haar stijgende lijn kunnen voortzetten? Er zal al vroeg naar onze hoofdstad worden afgereisd, want om 9:45 uur wordt al afgetrapt bij Buitenveldert.
Komt dat zien!

 

OvV