BFC JO13-1 buigt in blessuretijd voor FC Amsterdam

Lange tijd was volstrekt onduidelijk of de Azzurri dit weekend zou afreizen naar één van de vele bedevaartsoorden die dit seizoen wordt aangedaan. Sportpark Strandvliet, thuishaven van FC Amsterdam met twee fraaie kunstgrasvelden pal naast de Amsterdam Arena en Endemol Headquarters. Prachtig weer, een subliem affiche, maar ook één met een gruwelijk mysterieus scenario als voorspel. Het script was zeker Oscarwaardig, maar dit keer zonder happy end.

In blessuretijd maakten de gastheren, vooraf door de geleerden toch als gedoodverfde kampioenskandidaat bestempeld in deze 2e Divisie, de winnende treffer. Op basis van het veldspel wellicht wel verdiend, maar wat hebben de blauwhemden gevochten als leeuwen. BFC heeft haar huid voor de hoofdprijs verkocht. Toch hulde dus!

2016-09-10-adam5

FC Amsterdam JO13-1 – BFC JO13-1       3-2

Opstelling: Max – Nigel, Bram, Matthijs, Sian – Alex, Thomas, Mucahit – Yassine, Jim, Elias – Tijn, Tim
Doelpunten: Bram en een eigen doelpunt

Ooit was FC Amsterdam een roemrijke club die in het Olympisch Stadion vele triomfen vierde. De flamboyante Dingeman (Dé) Stoop was oprichter, eigenaar en voorzitter van ‘De Lieverdjes’ die in de jaren zeventig hoogtijdagen vierde met bekende namen als Heini Otto en Gerard van der Lem. Door het vertrek van de trekpleisters, degradatie en lege tribunes viel in 1982 het doek. FC Amsterdam was niet meer. Toch blijft de naam een begrip. Türkiyemspor dacht in 2008 de naam te claimen, maar ging in 2009 failliet. Sinds augustus 2011 gaat Amstelland United door het leven als FC Amsterdam, maar de vraag is voor hoe lang.

Vorig weekend werden alle thuiswedstrijden van de jeugdteams van FC Amsterdam afgelast, ondanks de kostelijk egale biljartlakens en zomerse zonnestralen. Reden genoeg om begin van deze week alvast contact te zoeken. Tevergeefs. Op donderdag prijkte plots de mededeling ‘afgelast’ in de schermpjes van menig smartphone. De KNVB wist van niks of wilde van niets van weten. Reden zou een beperkte accommodatie zijn. Afgelasting in de A-categorie werd door de KNVB niet geaccepteerd. Het bestuur leek daarom alsnog overstag te gaan. Sportlink werd minutieus ververst en Voetbal.nl werd de drukst bezochte app. Onduidelijkheid alom, ook nog op zaterdagochtend door muterende informatieverstrekking via Voetbal.nl. Gelukkig reisde BFC wel af naar Amsterdam, want tegenstrijdig aan de openbare kanalen werd de wedstrijd toch gespeeld. Een spookwedstrijd. Als vanouds met lege tribunes.

De website van FC Amsterdam staat bol van actuele nieuwsfeiten en wedstrijdverslagen. Onder andere met dreigementen dat contributieachterstanden bij leden worden bestraft met royementen. Niets staat er echter gemeld over de onvolkomenheden die verband houden met het ontbreken van omkleedaccommodaties of andere broodnodige voorzieningen. Ook (ouders van) eigen leden lijken niet of nauwelijks te worden geïnformeerd. De zogenaamde problemen met het clubgebouw zouden nog wel zes tot acht weken kunnen aanblijven. Schimmig, dubieus, maar bovenal A-categorie onwaardig. De KNVB heeft er een dossier bij. De gedupeerden zijn de acteurs die op de velden voortbewegen. Spelers en staf van de jeugdteams van FC Amsterdam. Want voetballen kunnen ze, zoveel was na een enerverend weekje voetbalpolitiek wel duidelijk.

Beide teams begonnen de competitie vorig weekend met een duidelijke zege. Op papier dus direct een klassieker tussen de nummers één en twee van de ranglijst. Favoriet was het technisch vaardige FC Amsterdam met bovenmodale kwaliteiten in de voorhoede, in het bijzonder bij de flatgebouwen langs de flanken. Bij BFC waren er defensieve uitdagingen door akelige blessuregevallen bij ThijsV, ThijsA en Thijmen die allen werkeloos vanuit de dug-out toekeken. De noodgedwongen achterin geposteerde Matthijs viel halverwege het eerste bedrijf ook nog eens uit.

Toch kwam BFC uitmuntend uit de startblokken. Een eigen doelpunt en een rebound uit een corner resulteerde na vijf minuten zuivere speeltijd in een 0-2 tussenstand. Een verrassing leek in de maak, maar de gastheren stelde al voor rust orde op zaken door dankzij twee frommelgoals langszij te komen. Na rust eenrichtingsverkeer richting het doel van BFC, maar de Azzurri leek lang stand te houden. De blessuretijd werd de vechtersbazen echter noodlottig. Echt zonde. Bijzondere vermelding verdient Thomas Mulder, rookie van BFC JO12-1. Genoodzaakt door de blessuregolf voorzag hij gedurende de volledige speeltijd uiterst volwassen het middenveld van fraaie impulsen. Hulde!

Volgende week kan BFC zich in eigen huis alweer revancheren. Medemiddenmotor SML maakt de lange reis vanuit Arnhem richting Sportpark Meerweg. De wedstrijd gaat zeker door en ultieme voetbalbeleving is gegarandeerd. Aftrap is om 12:30 uur op het hoofdveld. Komt dat zien dus!

 

OvV