BFC E1 verrast met finaleplaats op JOER Hoofdtoernooi

2016 02 28 Wodan06Een hoofdtoernooi van JOER International is zo’n pareltje dat elk team graag op zijn toernooikalender heeft. Als er op basis van resultaten in het verleden dan een uitnodiging voor een wild card komt wordt vanzelfsprekend volmondig ‘Ja’ gezegd. Datum van handeling is echter zondag 28 februari. Dat lijkt op twee fikse uitdagingen te stuiten. ‘Voetbal op zondag’ en ‘Voorjaarsvakantie in ’t Gooi’. Erg actueel allemaal. Toch ietwat voorbarig dan? Not.

BFC E1 miste liefst 5 basisspelers, maar de begeleidingsstaf heeft geloof in ‘de breedte’. De spelersgroep werd met E2-spelers aangevuld en na een inleidend betoog in de kleedkamer bleek de democratisch gestipuleerde doelstelling van de dag ‘een finaleplaats’. Ambitieus, hautain of pedant? De doelstelling werd gehaald, dus klaarblijkelijk aangenaam realiteitsbesef. “Niet omdat het moet, maar omdat het kan”.

Decor van de zondag was het imposante sportcomplex van v.v. Wodan in Eindhoven, een Brabantse lokaliteit waar wel vaker een balletje rolt. Bepaald niet naast de deur, maar met een adembenemende zonsopgang én -ondergang vanaf de snelweg die gepaard ging met magnifieke silhouetten van oer-Hollandse molens en kerktorens ook bepaald geen straf voor de ambachtelijke minnaars van het jeugdvoetbal. Een colonne van tien auto’s herbergde behalve de spelers ook vaders, moeders, opa’s, oma’s, broertjes en zussen. Over geënthousiasmeerde betrokkenheid niet te klagen deze zondag. De fans werden – als zo vaak – op hun wenken bediend.

Dan de wedstrijden:
Poule: Fortuna Sittard 2-1 Alex, Tiago
Poule: Waasland Beveren (B) 1-0 Tiago
Poule: Willem II 3-1 Stijn, Alex, Tim
Poule: Helmond Sport 3-0 Alex (2), Tiago
Poule: Mönchengladbach (D) 1-1 Tim
Kwartfinale: Fortuna Düsseldorf (D) 0-0 BFC wint 2-1 na strafschoppen (Tim, Tiago)
Halve finale: Zeeburgia 1-0 Tim
Finale: KV Mechelen (B) 0-3

Een poulefase met louter profclubs aan de aftrap. Pittig dus. Zowel de leeftijdsgenoten (!) van Fortuna Sittard, Willem II als Helmond Sport werden getrakteerd op een up tempo masterclass met prachtig combinatievoetbal. Zonder de prestaties van ons aller BFC tekort te willen doen mag gerust worden verondersteld dat het geprofessionaliseerde jeugdvoetbal onder de rivieren bedroevend is. Ook tegen de Belgen (Waasland Beveren) en Duitsers (Mönchengladbach) was de Azzurri de bovenliggende partij, waarmee de groepszege dikverdiend was. Plaatsing voor de kwartfinales. Iets wat Eredivisieteams als Feyenoord, Roda JC, De Graafschap niet lukte, hulde dus.2016 02 28 Wodan04De kwartfinale tegen Fortuna Düsseldorf eindigde ondanks kansen aan beide kanten met de brilstand. Een zenuwslopende penaltyserie viel in het voordeel van de blauwhemden uit. Het sprookje bleef voortduren. De halve finale tegen Zeeburgia werd de eerste ontmoeting van een trilogie. Binnen twee weken staan beide teams ook in het kader van de KNVB beker en competitie tegenover elkaar. Vandaag bleek BFC met minimaal verschil de sterkste in een boeiend gevecht. Het voor velen onmogelijk geachte werd bewaarheid, een finaleplaats. Helaas was KV Mechelen daarin een maatje te sterk. Binnen drie minuten beslisten de Belgen de wedstrijd. Een terechte winnaar, waartegen over vier weken in een volgend JOER Hoofdtoernooi revanche kan worden genomen. 2016 02 28 Wodan 05Behalve de vaste waarden Sebastiaan, Sian, Alex, Stijn, Thomas, Tiago en Tim maakten een viertal invallers graag gebruik van de gelegenheid zich in de kijker te spelen. Sidney Lovers gaf als invallergoalie geen krimp. De nervositeit bleef vooral van binnen, want voor het oog speelde de debutant nagenoeg foutloos met als gruwelijk hoogtepunt de gestopte penalty in de kwartfinale waarmee hij een grote verantwoordelijkheid nam voor de winst. Jop Versteeg werd door zijn eigen teamgenoten beloond met de aanvoerdersband in de finale. Een dikverdiende gratificatie voor zijn betrouwbare en voldoening gevende prestaties in de achterhoede. Tijl Fontein kreeg zijn familie zo ver de skivakantie met een dag uit te stellen en snelde als kleinste man van het veld langs de rechterflanken. De kleedkamerverhalen maakte zichtbaar indruk op deze groeidiamant. Pieter Veenboer completeerde het keurkorps aan interimmers. De fysiek sterke centrumspits was enkele keren dichtbij een treffer, maar keepers en ijzerwerk stonden het summum in de weg. Leerzaam dagje voor deze jongste speler van het toernooi. Wodan01Bijzonder nieuwsfeit volgde bij de prijsuitreiking. Naast een kolossale beker voor de Runner Up werd onze Alex Messori, onze über-Azzurro, uitgeroepen tot Beste Speler van het Toernooi. Zijn acteren werd op waarde geschat. Gefeliciteerd Ax!

Volgende week nog steeds voorjaarsvakantie….. Maar op zaterdag staat ‘thuis’ een heerlijke friendly geagendeerd tegen PVCV E1. Aanvang 13:00 uur. Komt dat zien!

OvV