BFC E1 schittert bij NK 9:9 met zege op Sparta Rotterdam

Joer2
Het telefoontje van JOER International, een vooraanstaande toernooiorganisator, anderhalve week geleden, kwam nogal onwerkelijk over. Of BFC E1 door een late afzegging deel kon nemen aan een groots kwalificatietoernooi voor het NK 9:9 in ’s Gravenzande met louter verenigingen uit top- en hoofdklasse, gerenommeerde voetbalscholen en twee bvo’s (ADO Den Haag en Sparta). Een buitenkansje dat vanzelfsprekend met beide handen werd aangegrepen. Met slechts twee bekerwedstrijden en een handvol trainingen in de benen werden geen risico’s genomen met de precaire ledemaatjes van onze toppers. Vandaar dat de 96 kilometer lange reis naar ‘Hoek van Holland’ in een colonne van maar liefst 13 selectiespelers werd voortgezet.

Patrick van der Knaap kende andere voetbalverplichtingen in zijn zegetocht tot gediplomeerd techniektrainer en Barry Eerenberg bleef noodgedwongen ziek achter in zijn bed en was veroordeeld tot de groepsapp. Er moest dus een beroep gedaan op het improvisatietalent van de voetbalpapa’s. Het gelegenheidsduo Van der Veen / Van Veen durfde het risico wel aan om de nieuwbakken E1 te coachen, wetende dat vele criticasters thuis klaar zaten met witte zakdoekjes. Het resultaat mocht er wezen. Als ervaren rotten in het vak werd een snelcursus toernooivoetbal gedoceerd en werd het enige weken geleden ingezette tactische spelconcept naar een nog hoger plan gebracht. 7 wedstrijden en een dik verdiende 7e plaats later werd unaniem teruggekeken op een prachtige dag.

De wedstrijden

BFC E1 – Balcontrole Academy 1-0 Doelpunten: Bram
BFC E1 – Koninklijke HVV 2-1 Doelpunten: Tijn, Pepijn
BFC E1 – Spijkenisse 0-0
BFC E1 – HBS 0-2
BFC E1 – De Spartaan 1-2 Doelpunten: Bram
BFC E1 – Nieuwerkerk 1-2 Doelpunten: Elio
BFC E1 – Sparta Rotterdam 2-0 Doelpunten: Tijn, Alex M.

Op één van Nederlands mooiste sportparken in ’s Gravenzande werd afgetrapt tegen Balcontrole Academy. Voor enkelen een bekende sparringpartner, maar bovenal een befaamde voetbalschool dat al jarenlang als kweekvijver dient van spelers die de stap naar een bvo maken. De bestempeling vooraf als de zwaarste wedstrijd van het toernooi werd door de kids met gepaste Gooische bluf de kop in gedrukt. Een even sluwe als verrassende 1-0 zege was het gevolg. De Koninklijke HVV uit Den Haag is één van de oudste voetbalclubs van Nederland, werd al in 1883 opgericht en bewees na ruim 130 jaar bestaansrecht nog steeds over een getalenteerde jeugdopleiding te beschikken. De Azzurri waren opnieuw nauwelijks geïntimideerd door de geschiedenisverhalen en combineerden naar een solide 2-1 zege, waarbij de tegentreffers uit respect pas in de slotseconde viel. De laatste voorrondewedstrijd was tegen Spijkenisse van de geadoreerde Afrojack. De huidige hoofdklasser werd al eens Nederlands Amateurkampioen in 1975 en meermaals uitgeroepen tot beste amateurclub van Nederland waarin haar jeugdopleiding een grote rol had. Onze jongens kregen het langzaam zwaarder, maar wisten door de broodnodige werklust een fraaie salonremise uit het vuur te slepen, waardoor de groepszege en plaatsing bij de beste acht teams een feit was.

Op het moment dat de pijntjes zich begonnen aan te dienen stond de latere toernooiwinnaar HBS aan de aftrap. De Haagse topklasser was simpelweg een maatje te groot (0-2), maar het moraal was gelukkig nog niet of nauwelijks aangetast. Volgende opponent was De Betrokken Spartaan, een toonaangevende voetbalschool uit Rotterdam-West. Met belangrijke zeges tegen hoogvliegers ADO Den Haag en VVSB waren onze blauwhemden gewaarschuwd. Het multiculturele karakter leverde fraaie beelden op, maar het deed de knietjes van onze jongens niet knikken. Zonder de mindere te zijn werd toch onnodig verloren (1-2). Laatste sparringpartner in de winnaarspoule was Nieuwerkerk, eersteklasser met 1650 jeugdleden. Ondanks het vergevorderde stadium van het toernooi werden vloeiende combinaties op de mat gelegd en kwam BFC terecht op voorsprong. Twee zeldzame persoonlijke fouten luidden een nieuwe nederlaag (1-2) in, maar het koppelde BFC in haar laatste wedstrijd wel aan een echt betaald voetbalclub: Sparta.
Joer3

Sparta

Waar in de wedstrijden ervoor nog vele vingers omhoog gingen wanneer desgevraagd de wisselbeurten werden doorgenomen, wilde iedereen deze laatste wedstrijd spelen. Een foto voor het album van het levensboek en een prachtige tweestrijd later stonden de overduidelijk cijfers 2-0 op het scorebord. Euforie en een jubelstemming was het logische gevolg.

Naast de uitstekende optredens van de E1 spelers verdienen de invallers van de E2 een eervolle vermelding. Ivar Szendy openbaarde zich als moderne linksback met een gepeperde doch faire actieradius. Alex Messori ontsluierde zijn Italiaanse temperament en werd de personificatie van de Azzurri met een geweldig doelpunt als climax. Thijmen de Roover had een treffer verdiend, maar hield ook vooral oog voor zijn medespelers met een uitstekende assist als hoogtepunt. Breedte gewaarborgd dus, hulde!

Volgende week weer de naakte waarheid. Aanvang competitievoetbal. Succes!