BFC A1 vecht zich naar finale!

Dit pinksterweekend speelde onze A1 twee wedstrijden in de halve finale van de nacompetitie om een plaats in de 4e divisie. Afgelopen zaterdag werd aan de Meerweg met 4-2 gewonnen van FC Den Helder A1 en op 2e pinksterdag reisde de A1 per afgeladen touringcar naar Den Helder om in de return een plek in de finale van zaterdag 2 juni a.s. te bemachtigen. We vertrokken rond een uur of half twaalf uit Bussum met een temperatuurtje van 25◦ C en kwamen een stief uurtje later aan in Den Helder waar de temperatuur slechts zo’n 16◦C bedroeg (vanwege “zeemist en een windje”). Hoe koud het er ook mocht zijn, de wedstrijd werd een ware thriller die de gemoederen meer dan genoeg verhitte. Het werd een superspannende pot voetbal. De scheidsrechter floot om stipt 14:30 uur voor de aftrap onder het toeziend oog van circa 200 toeschouwers.

BFC houdt controle

Net als in de laatste twee wedstrijden kwam de A1 snel op een achterstand, in de 2e minuut al. Gelukkig was het 6 minuten later alweer gelijk toen de voortreffelijk voetballende 1e jaars B-junior en spits van de B1 Jeroen Olthof (die wegens blessures en afwezigheid van A1-aanvallers vandaag de spitspositie bekleedde) van circa 25 meter met de linkervoet een harde “zwabberbal” op doel knalde die de Helderse keeper te machtig was. De wedstrijd ging op en neer tot ruim een kwartier later dezelfde Jeroen Olthof op het middenveld de bal kreeg aangespeeld van Menno Zeijlemaker, zich vrij speelde, naar de goal snelde en al van buiten het strafschopgebied, nu met de rechtervoet, een pegel losliet richting kruising die de aan de lijn vastgenagelde keeper totaal verraste: 1-2! BFC ging beter spelen en kreeg nog enkele goede kansen maar scoorde niet meer al was daar een onterecht buitenspel gegeven aanval wel mede debet aan. De tweede helft leek met deze voorsprong voor de A1 geen al te grote problemen meer op te gaan leveren als het hoofd goed erbij zou worden gehouden en de jongens zouden blijven voetballen. FC Den Helder was de A1 de baas als het op het fysiek aan zou komen en beschikte over een zeer sterke, snelle aanval maar voetballend was de A1 over het algemeen de tegenstander de baas, zo wist trainer Ferry Hendrikse.

FC Den Helder neemt de touwtjes in handen

Net als na het beginsignaal scoorde FC Den Helder ook na de rust al binnen 1 minuut: 2-2. Dat was even schrikken maar Den Helder moest drie keer scoren om de finale te bereiken dus was de schrik niet al te groot en de A1 liet de dingen rustig op zich afkomen. Dat echter was het sein voor de Heldernaren om er vol voor te gaan en dat te blijven doen. Onder leiding van hun nummer 2 (ook de aanvoerder) werd de druk op onze A1 opgevoerd. Vijf minuten later was het 3-2 en was er geen weg meer terug: een echt voetbalgevecht was begonnen. BFC moest alle zeilen bijzetten om de op stoom gekomen Helderse machine een halt toe te roepen en slaagde daar aanvankelijk goed in. De van een lange blessure teruggekomen Mike Ruitenbeek brak door en werd gevloerd in het strafschopgebied wat een strafschop voor BFC betekende. Jeroen Olthof wilde zijn hattrick, eiste de bal op en schoot onberispelijk de 3-3 binnen. We hadden weer lucht en Den Helder had nog maar een kwartier om twee keer te scoren en een verlenging in de wacht te slepen. Het kon eigenlijk niet meer misgaan voor BFC maar Den Helder zette gewoon doodleuk nog een tandje bij. De spanning werd sommige BFC-toeschouwers te groot en zij wendden hun hoofd af van de titanenstrijd die zich op het veld afspeelde (of liepen even de bosjes in). Den Helder scoorde in de 78e minuut de onvermijdelijke 4-3 en bleef jagen en beuken. De A1, geen speler uitgezonderd, vocht met wat het had en leek de eindstreep te halen tot een van de spitsen van Den Helder in de laatste minuut van de officiële speeltijd de 5-3 binnenkopte. Het talrijke Helderse publiek juichte hartstochtelijk en alles wat BFC was, maakte zich zorgen: er kwam een verlenging van 2 x 15 minuten en de wedstrijd had tot nu toe erg veel kracht gekost. Enkele jongens van onze A1 zaten er finaal doorheen.

De apotheose

In de pauze voor de verlenging hing veel nerveuze spanning op en rond het veld en beide coaches probeerden hun team zo goed mogelijk het komende, beslissende half uur in te praten. Na 30 minuten “zenuwvoetbal” waarbij de krachten aan beide kanten zienderogen slonken maar waarin Den Helder toch duidelijk de overhand hield en meerdere malen op het punt stond de winnende treffer te maken, werd er niet meer gescoord. Dit ging helaas ten koste van onze absolute aanjager van vandaag, Matthijs Malessi, die met een akelige blessure door twee man van het veld de dug-out in moest worden gedragen. Hij verbeet zich en moest toekijken hoe de nu noodzakelijke penaltyserie zou verlopen. Voor trainer Ferry en adjudant Peter Beekman doemde met deze  afloop van de wedstrijd een akelig déjà vu op: meerdere malen liep de A1 de afgelopen jaren promotie mis als het er op aankwam. Op deze mooie pinksterdag zou het anders lopen (al is de promotie nog zeker niet binnen natuurlijk): Den Helder miste 3x (2x over + een mooie redding van keeper Wessel Kuijer) en omdat onze A1 slechts 2x keer miste (Gerrit Snijders en Rick Ernst) en 3x scoorde (Jeroen Olthof, Diederick van Wijk en Mike Ruitenbeek) was de zwaarbevochten winst binnen. De ontlading was groot. De A1 had een fantastische teamprestatie neergezet waarbij alles werd gegeven om tot een goed resultaat te komen!

Feest in de bus

In de bus terug naar Bussum nam Ferry Hendrikse als eerste de microfoon en vertelde trots te zijn op zijn spelers, niet in het minst omdat zij met het winnen van de penaltyserie karakter hadden getoond en de smaak van eerdere ervaringen bij hem hadden weggespoeld zodat er nu nog maar één ding overbleef: de finale winnen en promoveren! Hierop nam aanvoerder Rick Ernst het woord om de feestvreugde met een korte speech nog eens te vergroten (net als later ook Gerrit Snijders deed met zijn massaal meegezongen “huppie, huppie, huppie, huppie, bfc is mijn cluppie”). Rick vergat niet ook de meegereisde Eddy Bos, tot verassing van hemzelf, nog even te feliciteren met zijn verjaardag (Eddy gefeliciteerd!). Bij BFC stond na de feestelijke busreis clubhuisbeheerder Simone Rinck klaar om rond een uur of acht onder een wijkend zonnetje de hongerige magen vanuit de kantine te cateren en van het nodige bier te voorzien. Jongens, jullie hebben het verdiend. Proficiat!

Zaterdag 2 juni finale tegen OSM’75 A1

Het minpunt van deze mooie voetbalmiddag is dat Wessel Kuijer, Jeroen Olthof en Menno Zeijlemaker door opgelopen gele kaarten waarschijnlijk niet mee mogen spelen in de finale. De vraag is ook of Matthijs Malessi mee kan doen vanwege de blessure die hij vandaag opliep. Desondanks is de staf van onze A1 er nu van overtuigd met hun ploeg de finale winnend af te kunnen afsluiten. Deze finale zal gespeeld worden op zaterdag 2 juni a.s. op nog onbekend terrein, tegenstander is OSM’75 A1 dat De Blokkers A1 versloeg (5-3, 4-2). Volg de berichten op de website en kom onze A1 steunen!

28 mei 2012. FC Den Helder A1 – BFC A1 5-3 (1-2). BFC A1 gaat door naar finale op penalty’s: 3-2

Opstelling: Wessel Kuijer, Pepijn Andriessen, Rick Ernst, Matthijs Malessi (David Roeten), Olivier Steenvoorden, Gerrit Snijders, Michiel Andriessen, Menno Zeijlemaker (Mike Ruitenbeek), Achmed El Khanim (Diederick van Wijk), Jeroen Olthof, Mitchel Heerschop (Matthijs van den Berge).

Scoreverloop: 2” FC Den Helder (1-0), 8” Jeroen Olthof (1-1), 26” Jeroen Olthof (1-2), 46” FC Den Helder (2-2), 51” FC Den Helder (3-2), 73” Jeroen Olthof (3-3, penalty), 78” FC Den Helder (4-3), 92” FC Den Helder (5-3). Penalty’s: Jeroen Olthof (1-1), Diederick van Wijk (2-1), Mike Ruitenbeek (3-2).