O9-1 behaalt  5e plek  op internationaal kwalificatietoernooi in Helmond

Op zondagmorgen om 08.00 in de auto….er zijn leukere dingen denkbaar. Tenzij het een toernooidag is voor de JO9-1 natuurlijk ;-). En dan ook nog opgeluisterd door een hernieuwde samenwerking met coach Jesper, die vandaag als stand-in fungeerde voor Ruben, die vandaag andere verplichtingen had. Het was even (kort) schakelen voor de jongens, maar toen zij elkaar in het veld zelf de BKT’s (Bommetje, Kluitje, Touwtje) gingen doorseinen, wisten we dat het goed zat.

De toernooidag werd gestart met een poulefase, waarin BFC  moest aantreden tegen 4 tegenstanders, waarvan 2 uit Duitsland. Bij de aftrap om 10.00 bleek echter dat een van de teams niet aan de reis van Amsterdam naar Helmond was begonnen. Dat betekende trainingspakken weer aan, even rusten, en vervolgens rustig inspelen voor wedstrijd nr. 2. Deze was tegen de JO9 van het Duitse Bedburger BV uit Keulen. De intenties waren duidelijk: direct druk zetten op de tegenstander, zodat de bal snel veroverd kon worden. De tactiek bleek goed te werken. BFC was direct de bovenliggende partij en er viel af en toe mooi samenspel te bewonderen in de richting van het vijandelijke doel. In de 4e minuut opende Fedde de score uit een aanval die hij zelf had opgezet: 1-0. Een heel fraaie aanval over veel schijven leidde in de 10e minuut tot een 2-0 voorsprong: de bal kwam bij Wessel terecht die Justin helemaal vrij voor het doel zette. Schitterend. In de laatste minuut was het wederom Fedde die na een scrimmage voor het doel een einde maakte aan het laatste stukje aspiratie van de tegenstander: Boem! 3-0.

Dat was een lekkere start. Jesper nam de mannen weer even mee de kleedkamer in, ter voorbereiding op de volgende wedstrijd. Het plaatselijke SC Helmondia (eveneens een hoofdklasse team) was nu de tegenstander. Afgaande op het fanatieke begeleidingsteam (ze tonden op drie plekken langs de kant te coachen)  leek dit een zware pot te worden, maar daar dachten de mannen van BFC anders over. Al in de 4e minuut schoot Justin de Helmondse hoop aan flarden: 1-0. De coachingsstaf, aangevuld door een soort carnavalsgezang vanuit de dugout, schreeuwde de plaatselijke favoriet naar voren, en er ontstonden zelfs wat kansen, die echter steeds vakkundig werden geneutraliseerd door Camillo, Thijs, Yari en Fedde. En in laatste instantie was daar ook altijd nog Tibbe, die nog geen zin had in een rondje vissen. Na minuut 9 vond BFC het echter welletjes: Justin schoot eerst de 2-0 binnen, een minuut later gevolgd door een heel fraaie treffer van Camillo: na een mooie vrijspeelpass van Daan liet hij de bal hoog in de rechterhoef ploffen: 3-0. Weer een minuut later tekende Fedde voor de 4-0.  Het verzet was nu echt gebroken, zelfs zodanig dat in de slotminuut de imponerende aanwezigheid van Daan voldoende was om een Helmonder tot een eigen goal te bewegen: 5-0.

Dat betekende nog één poulewedstrijd, nu tegen het Duitse BV Rentfort uit Gladbeck. Dit was in de poule de sterkste tegenstander, en hier hadden de mannen aardig wat mee te stellen. Maar weer was er lekkere vroeg eerste goal van BFC: een verre uittrap (spelhervatting) van Tibbe zette Wessel bijna vrij voor de keeper, en deze aarzelde niet lang: 1-0 in de 4e minuut. Daarna ging de wedstrijd wat meer gelijk op en kreeg ook Rentfort wat kansen, maar echt gevaarlijk werd het niet. In de 13e minuut was het Thijs die aan de laatste illusies van de tegenstander een einde maakte: Justin legde de bal goed klaar en Thijs knalde binnen: 2-0. Poulewinnaar!!

Na de lunch was HVV Hollandia de eerstvolgende tegenstander in de kwartfinale. Was het de lunch, was het het lange wachten voor deze wedstrijd, lag het aan het echte gras  waar nu op gespeeld moest worden, na 3 potjes kunstgras? We zullen het niet weten, maar na de break waren de jongens geen schim meer van de oppermachtige ploeg van het ochtendprogramma. Het lukte niet meer. Combinaties liepen niet, en er slopen kleine foutjes in. De tegenstander uit Hoorn kende deze problemen niet, kwam snel op een 0-1 voorsprong en na afloop stond er een toch teleurstellende 0-2 op het scorebord. Een flinke domper voor de mannen en hun coach. Buig dat maar weer eens om! Het betekende in ieder geval dat de strijd om plek 1 tot 4 aan ons voorbij zou gaan, en dat een vijfde plek het maximaal haalbare zou zijn. Dat mochten de mannen gaan bewijzen tegen DJK Vierlinden uit Duisburg. Dit werd een spannend duel, waarbij BFC in de 6e minuut aan de leiding kwam toen Daan kon scoren uit een voorzet van Justin. In de 13e minuut maakte Vierlinden gelijk, maar een minuut later maakte Wessel de, zo bleek, winnende treffer: 2-1.

De laatste wedstrijd, die om plaats vijf en zes was wederom tegen Bedburger BV. Een herhaling van de wedstrijd uit de poulefase, en ook deze keer waren de mannen uit Bussum te sterk. Het toermooi werd afgesloten met een 2-0 overwinning, waarbij de doelpunten werden gemaakt  door Justin en Daan. Een mooie 5e plaats dus nog voor de JO-9 1. Over de hele dag hebben ze maar ëén steekje laten vallen, en dat was helaas in de kwartfinale. Net te vroeg om in de echte prijzen te vallen. De winst van vandaag: de mannen hebben veel meters kunnen maken in het ontwikkelen van automatismen en de spelpatronen. Veel dank aan Nicolette voor een vlekkeloze begeleiding (na amper 5 uren slaap) en aan coach Jesper die een hele dag met “zijn toppers van de 08” aan de slag is geweest. Er is weer veel geleerd!

Rene D.