JO9-1 buigt een nadeel om in een kans en wint met 6-4.

“Elk nadeel heb z’n voordeel”, heeft ooit een wijs mens gezegd. Maar het was wel even schakelen. Vlak voor de vrijdag training kregen we te horen dat keeper Tibbe niet inzetbaar zou zijn voor de wedstrijd tegen Roda ’46 uit Leusden (enkelband blessure), dus er moest geïmproviseerd worden. Ter plekke werden de stand-in keepers aangewezen, die elk een helft het doel zouden gaan verdedigen. Tibbe was wel bij de wedstrijd aanwezig om zijn ploeggenoten te steunen, en natuurlijk ook om stiekem wat aanwijzingen te geven. Als extra speler werd Benjamin uit JO9-2 opgeroepen.

Met Justin als startend keeper, gingen de jongens van start met de opdracht om vooruit voetballend de tegenstander te gaan overmeesteren, met vlotte spelhervattingen, splijtende passes, snelle combinaties en, hopelijk, doelpunten.  Het klinkt zo logisch, maar de uitvoering is toch vaak net een stukje ingewikkelder. Maar wonder boven wonder pakten de jongens het goed op en zetten de tegenstander snel onder druk. Toch was het Roda dat het eerste doelpunt scoorde uit een snelle tegenaanval: 0-1. Hierna nam BFC de wedstrijd echt over. Nog in diezelfde minuut kwam de gelijkmaker op het bord, toen Fedde, gestart vanaf rechtsachter na een slalom naar binnen trok en met links uithaalde, waarna de bal via de rug van een tegenstander in het doel belandde: 1-1.  Blijdschap en opluchting na deze snelle terugkeer, waarbij de doelpuntenmaker even de tijd nam om een passende “move” te bedenken. Aangezien de “DAB” uit is, werd besloten tot een “Griezman”, maar voor de argeloze toeschouwer had dit net zo goed  de pose van een flamingo in slaapstand kunnen zijn.

Anyway, de spirit zat er lekker in en de jongens gingen vrolijk verder op het ingeslagen pad. Justin ontpopte zich als een soort van ingeschoven laatste man, die elke onderschepping achterin direct omzette in een vlotte spelhervatting, met een snelle bal naar de buitenspelers of een splijtende pass door het midden. Niet zelden volgde hierop een fraaie combinatie met de voorste buitenspelers, met vaak een doelkans tot gevolg. In de 5e minuut leidde dit tot het onreglementair stoppen van een BFC-aanval, waarna Wessel de toegekende vrije trap zonder veel omhaal binnen pegelde: 2-1.  Aan de tegenstander was te merken dat ze het lastig vonden om BFC te bestrijden, want er kwamen nauwelijks kansen aan de andere zijde, en als het nodig was kon de achterhoede er voetballend steeds goed uitkomen.

In de 13e minuut was het weer raak voor de BFC-ers: weer een snelle spelhervatting door Justin , fraai doorgezet door Thijs die Fedde (inmiddels rechtsvoor) aan het werk zette, die na een passeerbeweging met een bekeken schot in de verre hoek de 3-1 liet aantekenen. Een minuut later was het Yari die met een pegel vanaf de zijlijn de keeper het nakijken gaf: 4-1. BFC kreeg nog meer kansen, maar daar werd net ff te slordig mee om gesprongen, zodat de rust met deze tussenstand werd bereikt.

In de rust werd van keeper gewisseld: Yari trok de handschoenen aan en Justin kwam weer in het veld. Hoewel de start van de tweede helft nog wel veelbelovend was, sloop er gaandeweg toch wat meer onrust in het team. De opbouw stokte steeds vaker, en de kansen die er kwamen werden niet meer benut. Gelukkig scoorde Daan nog in de 33e minuut na een assist van Wessel: 5-1. Hierna keerden echter de kansen. In drie minuten vielen er evenzovele doelpunten aan de verkeerde kant, eigenlijk steeds na slordigheden in de opbouw: 5-4. Gelukkig kwam er in de laatste minuut ook nog een uitgespeelde kans aan de andere kant, en deze lekkernij liet Justin zich niet meer afsnoepen: 6-4.

Zo werd het gemis van vaste keeper Tibbe opgevangen door het team door geheel in (de gewenste) BFC stijl met snel combinatievoetbal en veel druk naar voren toe de tegenstander in het nauw te drijven, en daarmee doelpunten af te dwingen. Hierdoor kwam de defensie (in ieder geval in de eerste helft) nauwelijks in de problemen, en kon de keeper zich echt met de opbouw bezig houden. Over dit gedeelte was coach Ruben dan ook tevreden. Dat het lastig is om dit een hele wedstrijd vol te houden bleek vandaag ook. Er blijft dus nog wel wat over om verder aan te werken. Maar deze teamprestatie staat! Met dank aan Benjamin voor de invalbeurt!

Rene D.