JO 9-1 stort in na kick start tegen Pancratius: 12-6

Om 07.50 vanochtend kwam de verlossende mededeling: “it giet oan”. Terwijl de velden in Bussum e/o werden afgekeurd omdat de dikte van de sneeuwlaag net niet dik genoeg was om elftallen met jeugdige voetballertjes te houden, was er in heel Badhoevedorp geen sneeuwvlok meer te bekennen; er kon dus gevoetbald worden. Met Tibbe nog langs de kant, was Justin vandaag weer stand-in als keeper.

En wel tegen Pancratius, een sterk team waar de jongens vorig seizoen ook al enkele malen de degens mee kruisten. BFC startte met opportunistisch voetbal, waarbij voorin al vroeg werd gestoord, zodanig dat de opbouw van Pancratius onder druk kwam. Dat leidde al snel tot succes. Fedde, vandaag gestart op de middenpositie, onderschepte de bal op de helft van de tegenstander en bood Camillo een niet te missen kans: 0-1. Een minuut later was de stand alweer gelijk, toen de behendige aanvallertjes van Pancratius door de verdediging wisten heen te glippen:1-1.  Maar BFC pakte de draad weer op, waarbij het “hoog druk zetten” door Hugo, Daan en Fedde tot kunst werd verheven, gesteund door de laatste linie met Thijs en Camillo die steeds voor rugdekking zorgde. Pancratius werd helemaal vastgezet op de eigen helft, en het was gewoon wachten op de volgende treffers. En die kwamen er. Eerst werd Daan op de rechterflank aan het werk gezet, en uit zijn strakke voorzet kon Hugo de 1-2 binnen schieten. Nog geen minuut later (9e) was het Daan zelf die een lange pass van Fedde in één soepele beweging controleerde en met links kon uithalen en zo de 1-3 op het bord zette. Weer 4 minuten later was het wederom Hugo, die onverzettelijk bleef in een duel om de bal, en zichzelf beloonde met een fraaie (zijn tweede) treffer van de dag: 1-4

Een prettige tussenstand voor de mannen; en nu volhouden! Maar dat zat er helaas niet in. Na de eerste break, waarbij natuurlijk ook weer werd gewisseld, stond het even niet helemaal goed, en dat leidde tot veel onzuivere passes en balverlies. Pancratius was er als de kippen bij om dat af te straffen: in nog geen 4 minuten tijd moest Justin 6 keer de bal uit het net halen, waardoor de mooie voorsprong als de bekende sneeuw voor de zon verdween en werd omgedraaid naar een 7-4 achterstand bij de rust.

Wat coach Ruben ook probeerde: de spirit die de eerste vijftien minuten op de grasmat werd gelegd kwam niet meer terug. De rollen waren helemaal omgedraaid. Nu was het Pancratius dat BFC voortdurend onder druk zette, en zich in de duels om de bal steeds een tikje sneller en vasthoudender toonde. Dat maakte ook in de tweede helft het verschil. Pancratius bleef de bovenliggende partij, was sneller in de balbehandeling en gaf de jongens van BFC voortdurend het nakijken. Zelf scoorden ze nog 5 keer, waar BFC middels Thijs en Wessel maar twee tegentreffers tegenover kon stellen. Ziedaar een 12-6 eindstand.

Zo eindigde een voetbalochtend die hoopvol begon toch nog in mineur. Vanavond een rondje oefenen met Cruijffiaanse wijsheden als: “als wij de bal hebben, hebben hun ‘m niet”, en “je moet schieten, anders kun je niet scoren”, en hopen dat we daar morgen bij het kwalificatietoernooi van Amsterdam Youth Indoor ons voordeel mee kunnen doen. Dat wordt weer vroeg op……maar de weergoden moeten dan wel een beetje meewerken natuurlijk.

Rene D.