BFC JO9-1 walst uiteindelijk over PVCV heen: 8-4

Een doordeweekse oefenwedstrijd tegen de 08-1 van Ajax op woensdagmiddag had al een goed gevoel opgeleverd. De 18-14 winst had het zelfvertrouwen een flinke boost gegeven. Nu was het zaak om dat gevoel vast te houden, en dat moest gebeuren tegen het Vleutense PVCV, dat hoog in het linker rijtje staat. Voor coach Ruben zou het wel een leuk verjaardagcadeau zijn……

Voor de wedstrijd begon, werd er in de kleedkamer eerst gezongen voor de coach, die zijn naam in chocoladeletters kreeg en als extra cadeau een aanvoerdersband. Deze kon meteen om de arm van Hugo worden geschoven, die als uitblinker in de vorige  wedstrijd had laten zien weer helemaal terug te zijn. Met een nog immer herstellende keeper Tibbe als supporter startte BFC weer met Justin in de goal. Een inmiddels beproefd recept, waarbij de meevoetballende keeper moet zorgen voor snelle spelhervattingen en aanvallende impulsen.

 

Maar het begin was nog niet heel scherp en overtuigend. PVCV had een vliegende start, waarbij BFC zich te gemakkelijk naar achteren liet drukken, en binnen drie minuten stond er al een 0-2 achterstand op het bord. Dat was een tegenvaller voor de mannen. Maar de rug werd gerecht, en BFC begon aan de achtervolging. In de 4e minuut zette Fedde Daan aan het werk die los kwam van zijn mannetje en  met een fraaie schuiver voor de aansluitingstreffer zorgde: 1-2. Drie minuten later was het wederom Daan die een fraaie passeeractie liet volgen door een mooie voorzet op Hugo die de 2-2 kon binnen schieten. Weer twee minuten later kreeg Wessel de ruimte om van grote afstand uit te halen, en de keeper kon niets anders doen dan de bal uit het net vissen: 3-2.

Na de eerste minibreak (na 10 minuten spelen) moest Yari al snel de plek van Justin overnemen, die bij een overigens fraaie redding de bal ongelukkig in zijn gezicht kreeg. Toch weer even schakelen achterin de defensie en zo kwamen de Vleutenaren toch weer terug in de wedstrijd, en zelfs op voorsprong. Ze kregen een paar keer net even teveel ruimte en die werd door de behendige aanvallers goed benut om twee keer te scoren. Dat leverde een 3-4 stand op bij de rust.

In de rust gaf coach Ruben de jongens de opdracht om een tandje bij te zetten, feller in de duels te zijn en op alle plekken in het veld mee te blijven voetballen: “collectief druk zetten”, in het jargon. Aanspeelbaar zijn, snel inpassen, vlotte combinaties: dat wilde hij zien. Nou, die boodschap werd begrepen. Thijs, Fedde en Camillo lieten zich de tweede helft van hun meest onverzettelijke kant zien: er kwam geen bal meer langs. Voorin werd vooruit verdedigd waardoor de opbouw van PVCV stokte, en steeds vaker de uitvlucht van “de lange bal” werd gezocht. Dat was echter een heilloze route, want de BFC’ers gaven geen ruimte meer weg. Andersom kon er steeds beter en sneller worden opgebouwd, en werd de voorhoede van BFC steeds vaker bereikt. Het was nog slechts een kwestie van afmaken. En zo geschiedde.

Eerst was het Hugo die voor de 4-4 zorgde, mooi vrijgespeeld door Justin, en enkele minuten later werd Daan op dezelfde wijze bediend: 5-4.  Weer enkele minuten later mocht Justin zelf aanleggen voor een schot, nadat Wessel de bal panklaar had afgeleverd: 6-4. De wedstrijd was nu definitief gekanteld: PVCV had niks meer te vertellen, en liet zich in het laatste kwart verder naar de slachtbank leiden. In de resterende minuten stond Thijs nog twee keer aan de basis van een doelpunt, waarbij Justin en Wessel de afmakers waren. En zo kwam er een verdiende 8-4 eindstand op het scorebord. Ook prettig voor de trouwe supporters die zo achtmaal de wave konden inzetten, en zodoende enigszins op temperatuur konden blijven. Immers, van hartverwarmend voetbal krijg je nog geen warme voeten ;-).

Een tevreden coach stelde vast dat BFC zich goed had hersteld van een wat stroeve start, en zich met goed voetbal onder de druk van PVCV had uitgespeeld. Het lijkt erop dat de lessen van de training steeds meer doordringen in het spel van de jongens. Natuurlijk is er nog voldoende ruimte voor verbetering als we kijken naar handelingssnelheid aan de bal en bewegen zonder bal, maar daar wordt hard aan gewerkt. Volgende week staat er alweer een kraker op het programma: uit tegen Pancratius in Badhoevedorp…..

Rene D.