BFC JO 9-1 start voorbereiding op 2e seizoenshelft voortvarend: 6-11 winst bij Ter Leede


De winterstop is voorbij, maar de 2e competitiehelft is nog niet begonnen. In die competitie gaat het team verder zonder spits én tweede doelman Justin, die terug keert naar zijn oude team bij ’t Gooi. Dat betekent dat de jongens in de nieuwe setting weer wat extra moeten oefenen om nieuwe vaste patronen met elkaar te ontwikkelen en daarvoor zijn oefenwedstrijden in deze periode een mooie gelegenheid.

Voor deze zaterdag had teammanager Nicolette een uitwedstrijd geregeld bij Ter Leede, een stevige Hoofdklasse ploeg uit Sassenheim. In alle vroegte (en kou) mochten de jongens aantreden, belangstellend gadegeslagen door de meegereisde aanhang. Vóór aanvang van de wedstrijd had coach Ruben de jongens enkele opdrachten meegegeven, waar ze deze wedstrijd (extra) hun best op moesten doen.  Wat dat betekende, werd al snel duidelijk. De tegenstander moest al op de eigen helft worden aangepakt. In balbezit moest de man aan de bal zorgen voor een open balaanname naar voren en daarna op zoek naar de vrijstaande speler, die op zijn beurt ervoor moest zorgen dat hij (vrij) aangespeeld kon worden (de drukte ontwijken en de vrije ruimte zoeken). Natuurlijk ging dat niet altijd, vlekkeloos, maar door de strakke coaching van Ruben op deze punten tijdens de wedstrijd, was het vertoonde spel voor de toeschouwers meer dan de moeite waard, en soms was het gewoon genieten!

Het eerste kwart werd direct zichtbaar hoe de jongens dit duel wilden aanpakken. Druk zetten , om, eenmaal in balbezit, met snelle combinaties de weg naar het vijandelijke doel te vinden. In die eerste 10 minuten was Daan drie keer succesvol, waarbij de belangrijke aangevers Wessel (2x) en Thijs waren. In deze periode waren er ook nog twee tegendoelpunten; toch weer die koude start… (2-3)

Het tweede kwart begon met een doelpunt van Hugo, die keurig vrij voor het doel werd gezet door Thijs. Een minuut later was het de ploeg van Ter Leede die alweer tegen scoorde. Daarna kreeg de thuisploeg nog een grote kans, maar keeper Tibbe gooide zich manhaftig in de baan van het schot en wist daarmee verder onheil te voorkomen. BFC pakte daarna de draad weer op: Fedde soleerde langs een drietal tegenstanders en bood daarna Camillo een niet te missen kans: 3-5. Vlak voor rust was Camillo de aangever voor Thijs, die na een aantal vruchteloze pogingen met het chocoladebeen, nu vol uithaalde met rechts: 3-6 .

De rust werd door coach Ruben benut om de jongens (nogmaals) op de afspraken te wijzen. Daarna gingen de jongens weer in een scrum bij elkaar staan, maar in plaats van de yell die we bij de start van de wedstrijd dan altijd horen, gingen de mannen elkaar nu vertellen wat ze in de tweede helft beter moesten doen. In kwart nummer drie kwam Ter Leede eerst op 4-6, maar daarna nam BFC het heft weer in handen, al duurde het even voordat dat  in de cijfers zichtbaar werd. Hugo, die deze wedstrijd weer onvermoeibaar was en elk duel aanging, zette na zo’n actie Daan in scoringspositie, en deze liet er geen gras over groeien: 4-7. Ter Leede kwam weer terug met een doelpunt, maar wederom was het Daan die meteen terugsloeg: na een solo, waarbij twee Sassenheimse voetballertjes helemaal dolgedraaid werden, schoot hij, nu met links, de bal met een fraaie curve in het doel: 5-8. Nog geen minuut later werd het laatste sprankje hoop van Ter Leede letterlijk aan gort geschoten. Na goed doorzetten van Hugo gaf hij de bal terug naar het midden aan Daan, die twee tegenstanders het bos in stuurde met een slim passje in de breedte, waar Fedde klaar stond om vernietigend uit halen: hoog in de touwen, en 5-9.

In het  laatste kwart was de wedstrijd feitelijk gespeeld. Ter Leede geloofde er niet echt meer in, en BFC bleef de bovenliggende partij. Er volgden nog scores van Camillo, na aangeven van Daan, en Camillo gaf Thijs nog de kans om de 5-11 aan te tekenen. In de slotseconden scoorde Ter Leede nog eenmaal waardoor de eindstand op 6-11 werd bepaald.

De opbrengst van de oefenwedstrijd: de jongens zijn aan de slag gegaan met heel gerichte opdrachten, die wanneer deze goed werden uitgevoerd vrijwel steeds leiden tot een situatie waarin BFC dominant kan spelen. Dat vraagt veel van de laatste linie: een keeper die natuurlijk een betrouwbare sluitpost moet zijn, maar daarnaast ook moet zorgen voor snelle spelhervattingen; iets wat Tibbe steeds beter afgaat. Vervolgens zijn de achterspelers heel cruciaal bij die spelhervattingen: de open aanname en meteen door versnellen naar voren en de vrije man zoeken, maar ook attent vooruit verdedigen. Mooi om te zien dat de nieuwkomers in dit team, Yari en Camillo, steeds meer in dit BFC spelsysteem gaan groeien, waar ze qua training natuurlijk bijna een jaar achterstand in hadden.  Yari liet vandaag weer zien dat hij dat hij erg goed vooruit kan verdedigen, waardoor de omschakeling naar voren nog veel gevaarlijker wordt, terwijl Camillo steeds slimmer gebruik gaat maken van zijn snelheid, en daarmee zijn teamgenoten in vrije positie kan aanspelen. De groei is er nog lang niet uit, dus dat belooft nog wat….

Rene D.