BFC JO-10 domineert 1 helft, en krijgt daarna een lesje in effectiviteit: 11-6 verlies tegen Buitenveldert

Wedstrijden tegen Buitenveldert zijn altijd van de buitencategorie geweest. Het team heeft een aantal spelers met veel voetballend vermogen en daarnaast beschikt het team over een flinke portie fysieke onverzettelijkheid. Deze combinatie zorgt ervoor dat Buitenveldert altijd meedoet om de prijzen. Natuurlijk waren  we benieuwd hoe onze jongens het er deze keer af zouden brengen tegen deze tegenstander. Aan het weer zou het niet liggen. Bij de start van de wedstrijd konden we ons al laven aan een zonnetje en een temperatuur van 20 graden.

De selectie van vandaag  bestond uit Niek (GK), Thijs, Tijn, Fedde, Yari, Wessel, Giovanni en Jordy. De start van BFC was overweldigend. De gretigheid die vanaf minuut één op de mat werd gelegd had Buitenveldert duidelijk niet verwacht. Dat vertaalde zich in veel gewonnen duels en meteen al vanaf de start een flink aantal kansen. Helaas werd er daar maar één van benut: Fedde schoot in minuut 4 de 0-1 binnen. Het antwoord van Buitenveldert volgde binnen de minuut: 1 kans, 1 goal: 1-1. Weer een minuut later kon Thijs een volgende aanval van BFC verzilveren: 1-2, maar ook nu volgde het antwoord van Buitenveldert razendsnel: 2-2.  Niet lang daarna kwam BFC toch weer op voorsprong; Wessel kreeg de bal aangespeeld op de linkerflank, en hij besloot om maar eens (ouderwets) uit te halen: als een kanonskogel sloeg de bal langs de verbouwereerde keeper in het net: 2-3.

In het tweede kwart werd het spel steeds meer fysiek, en dat was zeker voor de nieuwkomers Giovanni en Jordy wel even wennen: met enige regelmaat werden ze getrakteerd op een enkeltje kunstgras. BFC bleef echter goed druk zetten, met veel stuwkracht van achteruit, waar Thijs en Tijn in deze fase heer en meester waren. Na een interceptie slalomde Tijn met grote passen richting het vijandelijke doel, en schoot de bal met links onhoudbaar in de hoek: 2-4. Tijn had duidelijk de smaak te pakken, want nog geen twee minuten was het weer raak. Stilletjes mee geslopen naar voren had hij de bal voor het binnen tikken na een goede voorzet van Jordy: 2-5. Buitenveldert gaf zich echter niet gewonnen, en kwam vlak voor de rust nog terug door tweemaal te scoren: 4-5

Na de rust kwam Buitenveldert ijzersterk uit de startblokken: in drie minuten tijd werden evenzovele doelpunten gemaakt, vaak ingeluid door balverlies aan BFC-zijde en daarna koelbloedig afgemaakt. Hierdoor stond er ineens een achterstand voor BFC op het bord: 7-5.  BFC scoorde nog een keer tegen: een doelpunt van Giovanni, na aangeven van Thijs:  7-6, maar hierna was de koek definitief op. De vloeiende combinaties waren verdwenen en steeds vaker werd het heil gezocht in kansloze solo’s of schoten van te grote afstand. Misschien nog wel belangrijker: het collectieve jagen op de bal, samen aanvallen en ook samen verdedigen bij balverlies werd niet meer goed uitgevoerd, en dan ben je als team heel erg kwetsbaar. Het laatste kwart van de wedstrijd leek de pijp helemaal leeg en werd het een walk-over: in 6 minuten tijd vlogen er 4 doelpunten om de oren van keeper Niek, die en passant ook nog een paar geweldige reddingen verrichtte. Maar het mocht niet (meer) baten. Met 11-6 kreeg BFC en flink pak op de pantalon. Een stevige domper voor de jongens, die hopelijk wel een les hebben geleerd:  het belang van het collectief. Alleen als je allemaal strijdt, en blijft strijden, dan kun je winnen van tegenstanders van dit kaliber. Volgende keer er weer tegenaan mannen!

Rene Daselaar.