Syrische All Stars voetballen in Bussum- Artikel in het AD

Opeens kreeg voetbalclub BFC uit het welgestelde Bussum een telefoontje of er een elftal Syrische statushouders kon komen voetballen. Ja, zei de club, dat kan. ,,Ik noem ze wel de Syrische All Stars.”

Anneke Frenk, bestuurslid: ,,Wij zijn een sociale vereniging. Wij dachten: als zo’n team hier komt voetballen, is dat goed voor de integratie. Ik heb eigenlijk niemand gehoord die het een slecht idee vond.”


Bestuurslid Anneke, sociaal werkster Isabelle, aanvoerder Iyad en
elftalbegeleider Rik. © Marco Okhuizen

Het verhaal begint met Isabelle de Klerk en Iyad Abdullah. Isabelle is jongerenwerker bij Versa Welzijn, Iyad een naar Nederland gevluchte Syriër en een ‘sleutelfiguur’ voor alle Syrische statushouders in de gemeente Gooise Meren. Duizenden asielzoekers met een verblijfsvergunning zijn de afgelopen maanden vanuit een azc naar een woning elders in Nederland verhuisd. Soms in de buurt van mensen die ze al kenden, vaak niet.

Isabella: ,, Deze mensen zijn allemaal bezig met het leren van Nederlands, doen een opleiding of hebben werk, maar we merken dat veel statushouders zich ontheemd blijven voelen. Dus wilden we sportactiviteiten organiseren, zodat mensen elkaar zouden leren kennen.” Iyad, sinds 2015 in Nederland: ,,We zijn gaan voetballen op een veldje aan de Anne Franklaan hier in Bussum. Syriërs onderling. Een beetje zes tegen zes. Leuk. Maar we dachten: eigenlijk willen we een competitie.”

Goed idee, maar veel gedoe. Het team moest razendsnel worden ingeschreven bij de KNVB zodat ze dit seizoen nog zouden kunnen starten. Er moest wat geregeld worden met de contributie, die eigenlijk te hoog is voor het budget van de statushouders. ,,En ze zijn dan wel met twintig man, maar ze hebben met zijn allen maar twee auto’s. Gelukkig kunnen we waarschijnlijk een busje lenen voor uitwedstrijden.”

lees meer :https://www.ad.nl/binnenland/syrische-all-stars-voetballen-in-bussum~af5c3740/