Nieuwe wedstrijdvormen JO8 en JO9

Meer bal contacten, acties, goals en spelplezier bij jongste voetballers

Het amateurvoetbal start vanaf het seizoen 2017/’18 met nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen. Kinderen van 7 en 8 jaar (de categorieën ‘onder 8 en onder 9’) gaan wedstrijden 6 tegen 6 spelen op kleinere veldjes, waardoor ze vaker aan de bal komen, meer dribbelen, schieten, samenspelen en scoren. Dit draagt bij aan het spelplezier en de ontwikkeling van ieder kind op elk niveau. De nieuwe wedstrijdvormen worden in twee seizoenen, stapsgewijs ingevoerd.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal: “Kinderen meer voetbalplezier geven en ze nog meer bij het spel betrekken. Dat is waar we het voor doen. Voetballertjes van deze leeftijd moeten vrijuit kunnen spelen, acties maken en veel scoren. Met kleine partijtjes, kleinere teams en zonder scheidsrechter vind je de cultuur van het pleintjesvoetbal, terug op het voetbalveld. We nemen de komende twee jaar de tijd om de vernieuwingen zorgvuldig in te voeren. Dat doen we samen met onze verenigingen. Zij zijn de sleutel om dit voor de kinderen tot een succes te maken.”

Kinderen meer aan de bal

In de vernieuwde opzet voetballen vanaf het seizoen 2017/’18 pupillen onder 8 en onder 9 jaar, op een kwart voetbalveld partijtjes van 6-tegen-6. Spelen op een kleiner veld sluit beter aan op de belevingswereld van kinderen van deze leeftijd. Ingooien wordt dribbelen en de rol van scheidsrechters wordt ingevuld door spelbegeleiders, om het spel voor kinderen in goede banen te leiden.

De bekerwedstrijden die vanaf komend weekend gespeeld gaan worden zal er voor de O8 en O9 in de 6:6 wedstrijdvormen worden gespeeld.

Hieronder vind u een filmpje van Willem van Hanegem en de flyer van de KNVB.

  • Wat vindt Willem van Hanegem van de nieuwe wedstrijdvormen

https://www.youtube.com/watch?v=ZbcrCLE-TOA&feature=youtu.be

  • Flyer KNVB wedstrijdvorm 6:6

http://www.knvb.nl/downloads/bestand/10602/flyer-spelvorm-6-tegen-6